Bloggaaja Piia Pajunen rakastaa leipää, perunaa ja hyvää kotiruokaa. Entisen fitnesskisaajan ainoa ongelma on, että ruoka loppuu usein kesken.
Tykkään tavallisesta kotiruoasta ja siitä, että ruoka on maukasta ja helppoa. Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta Jyväskylän läheltä, eikä meidän perheessä harrastettu ravintoloita, vaan ostettiin viikon raaka-aineet kerralla marketista.
Olen jatkanut tapaa omassa kahden hengen taloudessani. Kokkaan yhä sitä mitä kaapista ja pakastimesta löytyy. Meidän keittiössä ei porise kymmenen kattilaa vaan ateriat valmistuvat isossa padassa tai paistinpannussa.
Rakastan pannupaistoksia! Niiden pohja on peruna tai perunasipulisekoitus ja kasvikset. Proteiinia lisään kalkkunanakeista, broilerista, jauhelihasta, pavuista, seitanista tai munista. Perunan saatan korvata edellisen päivän riisillä tai pastalla. Mausteeksi chiliä ja valkosipulia – todella hyvää, ja valmista tulee 20 minuutissa, samalla, kun tsekkailen meilejä. Syödessäkin teen muuten jotain muuta sivussa – paha tapa, mutta säästää aikaa.
Ruokafilosofiani: Ei riitä, että ravintoarvot ovat kohdillaan, kyllä ruuan pitää myös maistua hyvältä.
Ainoa haasteeni on, että isostakaan kattilallisesta ei riitä kuin yhdeksi tai kahdeksi ateriaksi. Vaikka lopetin fitnesskilpaurheilun jo vuosi sitten, liikun yhä paljon ja myös syön paljon. Äiti tipahtaa täysin, kun näkee annoskokoni. Miehelläkin on kilpaurheilutausta, ja hänkin syö yhtä paljon kuin urheilija.
Viime aikoina olen innostunut valmisruuista, koska vaihdoin kotitoimistoni yhteisölliseen coworking-toimistoon ja syön lounaan työpaikalla. Pihinä tyyppinä en osaa kuvitella, että lounastaisin joka päivä kaupungilla. Esimerkiksi Lidlissä myydään ihania nyhtökaurapullia. Jälkiruuaksi syön hedelmän tai rasiallisen kirsikkaterttutomaatteja. Kasvikset syön mieluiten juuri noin, napostellen.
Syömisessä kokonaisuus ratkaisee
Suhteeni ruokaan on aina ollut melko mutkaton. Tosin 2012 fitnesskisailun alussa minäkin kannoin niitä monien mielestä vähän säälittäviä kanariisiparsabokseja myös kisakausien ulkopuolella. Vaikka ne olivat oma valintani ja tein sen ylpeydellä, joskus toisten vitsailu kyllästytti ja halusin syödä evääni muiden katseilta piilossa.
Blogini myötä olen tutustunut ruokaongelmiin, joista en aiemmin tiennyt. Ei uskalleta pitää lepopäiviä, koska silloin ei muka saa syödä yhtä paljon. Tietenkin saa! Tai että viikonlopun herkuttelun jälkeen vähennetään hiilarit ja rasvat minimiin. Sehän vain kerää nälkää, ja oravanpyörä on valmis. Ja kun puntari näyttää maanantaiaamuna kahta lisäkiloa, ei tule mieleen, että ruokahan on vielä suolessa. Kehossa on myös paljon hiilareiden vuoksi nestettä, ja sekin tulee pois.
Minäkin vedän välillä ruokaöverit, jopa niin, että tulee huono olo. Mutta en koe sitä ongelmaksi. En ylipäätään ymmärrä, miksi syömistä pitää analysoida tai tuntea siitä syyllisyyttä. Jos useimmiten syö järkevästi, välillä voi löysätä. Kokonaisuus ratkaisee.
Leipää koneeseen!
Hiilareiden puolesta jaksaisin puhua loputtomiin. Niitä treenaaja tarvitsee niin suorituksessa kuin palautumisessakin. Minulta kysytään usein, miten pystyt syömään lihomatta noin paljon leipää. Silloin insinööri minussa haluaa heti perustella: yksi pala leipää sisältää 12 g hiilaria. Neljä palaa neljä kertaa päivässä tekee noin 200 g hiilaria, mikä on vasta 800 kaloria. Eihän se ole vielä mitään.
Olen ollut pienestä asti meidän perheen herkkuleipämestari. Herkkuleipään tarvitaan Lidlin vähärasvaista kreikkalaista jogurttia, leikkelettä, juustoa, salaattia, suolakurkkua, oliivia, tomaattia, kurkkua, paprikaa – mitä kaapista löytyy. Korvaan tällaisilla leivillä kokonaisia aterioita. Ne käyvät myös iltapalaksi. Onneksi kukaan ei enää puhu siitä, etteikö illalla saisi syödä. Tietenkin saa, jos on nälkä!
Kaapistani löytyy aina:
Kreikkalaista jogurttia
Lidlin 2-prosenttinen käy kastikkeeksi ja leivän päälle. Maustan jääkaappiin purkillisen chilillä, yrteillä ja valkosipulilla.
Marjoja ja kasviksia
Pakastinmarjoja kuluu valtavat määrät mm. aamusmoothiessa. Sellaista määrää en ikinä ehtisi itse keräämään.
Leipää
Syön suosikkileipiäni Taika ruista tai Vaasan ohutta ruispalaa ainakin 4-6 palaa päivässä
Lue myös:
Bloggaaja Anna Saivosalmi: ”Syömisestä ei pitäisi tehdä hankalaa”
Moukarinheittäjä Ilse Kaaja: ”Hauikseni eivät mahdu mekkoihin”
Kuka?
Piia Pajunen, 28,
Bloggaaja, valmentaja, diplomi-insinööri, entinen fitnesskilpaurheilija
Asuu Tampereella diplomi-insinöörimiehensä ja chihuahua Pöpön kanssa.
Harrastaa kuntosalia, crossfitiä, cheerleadingiä ja lautapelejä.
Unelmoi siitä, että omistaisi pienen pihan, jossa kasvaisi yrttejä, marjapensaita ja omenapuu.