noora räty
Jääkiekkomaalivahti Noora Räty luottaa yksinkertaiseen ruokaan.

Jääkiekkomaalivahti Noora Räty: ”En juuri nauti syömisestä”

Jääkiekkomaalivahti Noora Räty hoitaa kilpirauhassairautta ruokavaliolla, joka rajoittaa ruoasta nauttimista.

Noora Räty, 29, on jääkiekkomaalivahti kiinalaisessa Kunlun Red Star -joukkueessa, joka pelaa Kanadan naisten pääsarjaa.

Asuu: Osin Kiinassa ja osin Suomessa, kesät Minnesotassa.

Perhe: Äiti, isä, isoveli, poikaystävä.

Harrastaa: Kesällä golfia ja vesilajeja, kuten vesihiihtoa.

Unelmoi: Tavallisesta arjesta ja rutiineista.

@nooraty41

”Ruokavalioni on terveyteni vuoksi aika rajoitettu. On tutkittu, että kilpirauhassairauttani, Hashimoton tyreoidiittia, voi helpottaa ruokavaliolla, jolloin lääkitystä ei tarvitse nostaa niin paljon.

Kun sairastuin joulukuussa 2017, en päässyt sängystä ylös. Pari viikkoa tuntui siltä, ettei edes pelaaminen kiinnosta. Onneksi ruokavalio ja lääkitys toivat energian takaisin. Olen jättänyt pois kaiken sellaisen, mikä voi aiheuttaa tulehdusta, joten en syö mitään, missä on gluteenia, enkä myöskään soijaa, papuja, maitotuotteita, sokeria, öljyä tai pähkinöitä. Vähän yllättäen myöskään siemeniä ei saa syödä, eikä esimerkiksi munakoisoa, paprikaa, currya tai chiliä. Olen nyt ollut ruokavaliolla vuoden, ja vaikka lipsumisiakin on tapahtunut, olen paljon energisempi kuin ennen.

Tuon Suomesta omat kaurapuurot ja Presidentti-kahvit aamupaloille.

En ole mikään mestarikokki, vaan teen tosi yksinkertaista ruokaa. Keitän riisin ja paistan pannulla lihan tai kanan, ja leikkaan kasvikset siihen viereen. Mitään kastikkeita en tee ikinä. Kun olen Kiinassa, asun muiden pelaajien kanssa samassa talossa, ja meillä on oma kokki. Pääsen siis buffetpöytään joka aterialla. Ruoassa ei tosin ole juuri vaihtelua: riisiä, kanaa, kukkakaalia ja parsakaalia. Mitään vihreää ei juuri ole tarjolla. Tuon itselleni Suomesta omat kaurapuurot ja Presidentti-kahvit aamupaloille. Kiinassa kahvi on melkoista myrkkyä.

noora räty
Peliä edeltävänä päivänä Noora tankkaa reippaasti hiilareita.

En voi sanoa, että juuri nauttisin syömisestä. Ruoka on minulle enemmänkin bensaa koneeseen. Venezuelassa syntynyt ja Amerikassa asuva poikaystäväni on sen sijaan ruokahifistelijä, ja hän sanoo, ettei ikinä koskisi siihen ruokaan, mitä minä syön. Kun olemme samassa maassa, saatan antaa hänelle ruoka-ainekset, jotka hän kokkaa meille siten, ettei mausta minun ruokaani. Hän tykkää tulisesta, mitä taas minun suuni ei kestä yhtään.

Joskus turhauttaa, kun näen ihania leivoksia tai muita herkkuja, ja tiedän, etten voi niitä syödä. Herkuttelen viikoittain kylmällä ja kuplivalla light-kokiksella, jota en varsinkaan pelin jälkeen voi vastustaa. Lempiruokaani taas ovat äitini tekemät pippurilla maustetut wingsit.

Poikaystäväni sanoo, ettei ikinä koskisi siihen ruokaan, mitä minä syön.

Kun osallistuin Selviytyjät Suomi -ohjelmaan, ajattelin, että nyt en voi diivailla syömisen suhteen. Söin kyllä ihan kaikkea, ettei tarvitsisi olla nälissään. Käytännössä ruokavalio oli riisiä, öljyä ja vehnää. En osaa sanoa, miten ruokavalio vaikutti oloon, sillä saarella oli muutenkin koko ajan nuutunut fiilis kuumuuden ja ruoan vähyyden takia. Kun pääsin Filippiineiltä kotiin, tein suolihuuhtelun ja 4 päivän mehudieetin, jotta pääsin kaikista mahdollisista bakteereista eroon. Ohjelma kuvattiin keväällä, joten ehdin onneksi toipua ennen syksyn lätkäkautta.

Eniten silmiäni ovat syömisen suhteen avanneet sellaiset kerrat, kun minun on tehnyt vaikka hirveästi mieli jäätelöä, mutta sen syömisestä on tullut hirveä olo. Nyt ajattelen, että ilman yksittäisiä ruoka-aineita voi kyllä hyvin elää. Välillä turhauttaa, että juuri minulla pitää olla tämä sairaus, mutta enemmän ajattelen niin, ettei mitään voi tehdä niin paljon mieli, että kannattaisi kestää syömisestä tuleva huono olo.”

Noora Rädyn kaapissa on aina:

Gluteenitonta puuroa

Vien aina Kiinaan omat puurohiutaleet Suomesta.

Gluteenittomia näkkäreitä

Niitä menee pitkin päivään kalkkunaleikkeen ja kurkun kera.

Hedelmiä

Syön paljon hedelmiä. Persimon on paras.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson: ”Painoin säästöliekillä liian pitkään”

Ruokabloggaaja Tuulia Järvinen: ”Aiemmin korvasin ateriat karkeilla”

Tanssija Saana Syrjämäki: ”Nälkä oli jatkuva, mutta en joustanut ruokavaliostani”

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Hanna Linnakko ja leijonat.fi