pohjois-islanti

Patikointia ja olutkylpyjä Pohjois-Islannissa

Upea luonto ja kuumissa lähteissä pulikointi tekevät Islannin reissaajaan lähtemättömän vaikutuksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Patikointia henkeä­salpaavissa maisemissa

Pohjois-Islanti on luontomatkailija taivas. Patikointikohteita riittää. Vatnajökullin kansallispuistossa sijaitseva Ásbyrgi, hevosenkengän muotoinen metsäinen kanjoni, on helppo retkikohde. Siellä voi kuljeskella hyvin hoidetuilla poluilla, istahtaa ihmettelemään kristallinkirkasta Botnstörn-lampea ja sinne valuvia vesiputouksia.

Jos haluaa trekkailla pidempiä matkoja, Àsbyrgistä voi suunata Dettifossin vesiputoukselle. Matkaa kertyy noin 32 kilometriä. Vesiputouksella ollaan suuren äärellä. Jokea reunustavat jylhät kiviseinämät tuntuvat jatkuvan loputtomiin ja virtaavan veden pauhu on ­huumaava.

Islannin ­monimuotoinen luonto on vetänyt elokuvatuotantoja maahan. Leffafani löytääkin pohjoisesta monia kuvauspaikkoja retkikohteekseen. Dimmuborgirin laavapelloilla pääsee kurkistamaan Taru sormusten herra -elokuvasta tuttuun Mordoriin. Piipahdus Grjótagjá-luolaan vie Game of Thronesta tuttuun kohtaukseen, jossa Jon Snow ja Ygritte lempivät. Ei kannata kuitenkaan yrittää kokeilla perässä − vesi on ­polttavaa.

Revontulia ­metsästämässä

Islanti houkuttelee matkailijoita revontulibongauksella. Eikä suotta, sillä saari osuu näppärästi revontulivyöhykkeelle. Lisäksi harvaan asutussa maassa on helppo kävellä kaupunkien ja kylien laitamille bongailemaan. Monet yritykset järjestävät revontulisafareja, joista helpoin muoto on pakkautua pakettiautoon ja lähteä kruisailemaan maagisten valoilmiöiden perässä. Oppaat tarkkailevat ilmatieteenlaitoksen revontuliennustetta ja soittelevat kollegoilleen mahdollisista havainnoista kesken retken. Vuonot tekevät ilmiöstä varsin paikallisen.

Jos olet metsästämässä revontulia ilman opasta, kannatta varata majapaikka muutamaksi yöksi johonkin hiljaiseen kylään, jossa ei ole valosaastetta. Asenna puhelimeen Aurora-appi, jonka avulla voit tarkkailla tilannetta. Ja sanomattakin selvää on, että pimeässä kannattaa liikkua varoen.

Underground hot spring Grjotagja in Iceland

Hoitavien altaiden ­äärellä

Islannissa ei kannata luottaa siihen, että sää hellisi matkailijaa. Tuuli ja sateet piiskaavat takuuvarmasti kesälläkin. Niinpä luontopäivän tai valassafarin jälkeen on autuaallista pulahtaa kylpylöiden lämpimään, hoitavaan veteen. Mýtvatn Nature Baths sijaitsee pikkumatkan päässä Námafjallin geotermaalisesta alueesta, jossa voi ihmetellä kuplivia muta-altaita ja höyryäviä fumaroleja.

Mýtvatn Nature Bathsin altaiden vesi on 36−40-asteista, joten upeita maisemia tarkenee ihastella pitkään. Parasta on noutaa ennen veteen pulahtamista virkistävä juoma. Esimerkiksi perusvesi Islannissa on taivaallista, kuten ovat paikalliset pienpanimoiden oluetkin. Allasvesi on hyvin rikkipitoista, joten korut ja kello on syytä jättää pukukaappiin. Toisaalta rikkihöyryt hoitavat hengitysteitä ja ihoa.

Húsavikissa, meripäivän jälkeen, kannattaa suunnata uuteen GeoSea-kylpylään. Arkkitehtonisesti upea betonirakennus maastoutuu täydellisesti ympäristöön; kun istahtaa altaaseen, näyttää kuin vesi sulautuisi mereen. Oma lukunsa on puolentunnin ajomatkan päässä Akureyristä sijaitseva The Beer Spa. Pihalla on pari lämmintä paljua, joissa voi odotella omaa vuoroaan olutkylpyyn. Kylpylän juju on siinä, että pikkuhuoneista löytyy sammioita, jotka täytetään vedellä sekä olutmäskillä ja pulahdetaan joukkoon. Pehmeä olutvesi hoitaa ihoa ja rentouttaa ihanasti. Jos jano yllättää, voi täyttää itse tuoppinsa sammion viereen sijoitetusta oluthanasta. 25 minuutin ammeessa lillumisen jälkeen rentoutuminen jatkuu yläkerrassa päikkärihuoneessa vielä toiset 25 minuuttia.

Lehmän kanssa ­lounaalle

Islantilaiset perinteiset kalaruoat ovat vähän ällöjä; kuiva­kalaa, hapatettua kalaa ja kala­öljyä. Lisäksi maassa on edelleen ihan sopivaa popsia valasta ja lunneja, niitä söpöjä lintuja. Onneksi tarjolla on muutakin. Ravintoloista saa erinomaista kalaa, ja esimerkiksi sushiravintolat ovat huippuja. Nieriää ja turskaa kannattaa ehdottomasti tilata, harvoin saa niin tuoretta kalaa lautaselle kuin Islannissa.

Pohjois-Islannista löytyy muutamia maitotiloja, joiden kupeeseen on perustettu ravintola, kuten Vogafjós lähellä Mývatnia sekä Kaffi Kú Akureyerin kupeessa. Isoista ikkunoista voi tarkkailla lehmien eloa samalla, kun ryystää tuoretta maitoa lounaansa kanssa. Ruoan kanssa tarjoillaan usein ruisleipää, joka on kypsennetty hitaasti maakuopassa geysirin lämmössä. Skyr maistuu sata kertaa paremmalta Islannissa kuin kotona, ja sitä tarjotaankin sekä aamupalalla kuin illallisjälkiruokana.

Hyvä tietää

  • Pohjois-Islantiin suunnatessa kannattaa ensin lentää Reykjavikiin ja jatkaa sieltä joko lentokoneella, bussilla tai vuokra-autolla pohjoiseen. Eagle Air ja Icelandair lentävät kotimaan lentoja.
  • Islantiin kannattaa matkustaa sesonkien ulkopuolella, näin vältät ruuhkat suosituimmissa nähtävyyksissä.
  • Islannin hintataso on kallis, joten on syytä pakata eväät reppuun ruokakaupan antimista ja varata majoitus, jossa voi itsekin tehdä ruokaa.
  • Osoitteesta northiceland.is/en löytyy paljon hyödyllistä tietoa matkailijalle.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Kaipaatko hemmottelua? 4 x miniloma kotimaassa

Alamäkipyöräilyä ja hevosvaellusta – Madeira on aktiivilomailijan paratiisi

Piemonte tutuksi kävellen

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Fotolia ja Inspired by Iceland