Piemonten maisemat ovat upeat, joten sinne kannattaa suunnata patikointilomalle.

Piemonte tutuksi kävellen

Italian luoteiskolkka Piemonten alue tunnetaan vehreästä luonnosta, tryffeleistä ja viinistä. Vaihtelevat maastot tarjoavat upeat puitteet patikointilomalle.

Luoteis-Italiassa sijaitseva Piemonten alue on vuoristoinen ja kumpuileva, ovathan Alpit aivan naapurissa. Korkeuserojen vuoksi alue sopii vaativankin patikoijan makuun.

Liikkeelle voi lähteä aluksi oppaan kanssa, mutta retkeily onnistuu helposti myös omin päin. Hotellilta tai turisteja palvelevalta infopisteeltä saa mukaansa kartan. Valinnanvaraa piisaa, sillä eri pituisia polkuja lähtee useista pikkukylistä kuten toisiaan lähekkäin sijaitsevista La Morrasta ja viinistään tunnetusta Barolosta. Polut ovat hyvin merkittyjä ja useat niistä myös helppokulkuisia. Kumpuilevan maaston ansiosta jyrkkiä nousuja riittää, mutta niin myös huikeita näköaloja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ota Torino tukikohdaksi

Basilica di Supergan luostarikirkolle pääsee helppokulkuisia kävelyreittejä pitkin.

Yksi suosittu reitti on kivuta Torinon kyljessä, kukkulan huipulla sijaitsevalle Basilica di Supergan luostarikirkolle. Ylös on monta vaihtoehtoa, mutta reitit ovat helppokulkuisia. Välillä talsitaan pitkin hiljaisia kyläteitä, kunnes taas poiketaan metsään kuivien lehtien rapistellessa jalkojen alla. Matkanvarrelle on sijoitettu vesipumppuja, joiden ansiosta pulloonsa saa raikasta vettä. Vaihtoehtoisesti kirkolle pääsee myös autolla tai ikivanhalla hammasratasraitiovaunulla, joka lähtee alhaalta Torinosta.

Turistisesongin ulkopuolella Piemonte on hiljainen, ja kävellä saa melko rauhassa hasselpähkinäpuiden suojissa. Vastaan saattaa tulla ainoastaan tryffelinetsijöitä koiriensa kanssa. Jos sienestys kiinnostaa, kannattaa suunnata Roddin kylään. Università dei Cani da Tartufo järjestää tryffelinmetsästysretkiä. Kulinaristia hemmotellaan muutoinkin. Alue on kuuluista Barbera- ja Barolo-viineistään. Idyllisiä viiniviljelmiä onkin silmänkantamattomiin, yksi niistä on Riikka Sukulan emännöimä Azienda Agricola Sukula -tila. Viinitiloille pääsee myös tutustumaan sekä maistelemaan viinejä. Jos haluaa yhdistää kävelyn ja viininmaistelun, se onnistuu. Kannattaa kuitenkin varata vierailuaika  etukäteen.

Turistisesongin ulkopuolella Piemonte on hurmaavan rauhallinen.

Hyvä muistaa, kun suuntaan Piemonteen

➤ Paras patikointiaika on touko- kesäkuussa tai syys- lokakuussa. Heinä-elokuussa alueella on paljon turisteja ja nähtävyyksillä saattaa olla ruuhkaa. Talvella taas voi olla kylmää ja sateista.➤ Kätevintä on lentää suoraan Torinoon, mutta myös Milanosta pääsee Piemonteen autolla muutamassa tunnissa. Suorien lentojen meno-paluu hinta on noin 300 euroa.➤ Kivikkoisilla poluilla on  hyvä olla kunnolliset vaellus kengät, jotka kannattaa ”ajaa sisään” hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Näin säästyt ikäviltä hiertymiltä ja rakoilta.➤ Pakkaa mukaan juomapullo, hattu, aurinko rasvaa, pientä  purtavaa ja joustavat vaatteet, joita voi tarvittaessa sään mukaan  vähentää tai lisätä. Käteistä on myös hyvä varata mukaan. Pikku kylien kahviloissa tai ravintoloissa ei välttämättä käy pankkikortti.➤ Kannattaa vuokrata  auto, jolla pääsee kävelyreittien aloitus pisteille. Reitit ovat  perin helppo kulkuisia ja niiden pituutta voi säädellä oman kunnon ja käytössä olevan ajan mukaan.

Patikkapäivän päätteeksi syödään tietysti pitsaa.

Kaipaatko muutakin kuin tallaamista

Piemonte on oivallinen kohde myös pyöräilystä kiinnostuneille reippailijoille. Asfalttitiet ovat hyväkuntoisia ja suurelta osin hiljaisia.

Piemonte on tunnettu hyvästä ruuastaan. Takuuvarmasti paikasta kuin paikasta saa tuoreista raakaaineista valmistettua lähiruokaa. Antipastien lisäksi pastat, makkarat, erilaiset juustot ja tietysti tryffeli kuuluvat piemontelaiseen keittiöön.

Jalkapallosta kiinnostuneet suuntaavat Juventuksen kotistadionille Torinoon. Siellä voi seurata Italian parasta jalkapalloa Serie A:n otteluissa. Tunnelma on unohtumaton.

Lue myös:

Pyöräilymatka Thaimaassa

Teksti Anu Kiiveri
Kuvat Fotolia Anu Kiiveri