Metsäjoogan asennot ovat saaneet nimensä suomalaisten metsän eläinten ja mytologioiden mukaan, kuten kuvassa näkyvä Väinämöisen asento.

Mikä ihmeen metsäjooga? Innostu asanoista Suomen luonnossa

Metsäjoogassa asentojen ei tarvitse mennä täysin oikein, tärkeämpää on läsnäolo. Kokeile itse Ikihonka- tai Vellamon tytär -asanaa.

Ilmajooga, olutjooga, kissajooga, saunajooga… Suomalainen joogaopettaja Mia Jokiniva ihmetteli, miten joogaa yhdistettiin milloin mihinkin lajiin, mutta tunnit pidettiin silti aina ohjattuina ja sisätiloissa. Vastauksena tähän hän kehitti metsäjoogan.

Perinteinen jooga pohjautuu pitkälti intialaisten myyttien hahmoihin ja eläinmaailmaan. Jokiniva liitti metsäjoogaan suomalaisen metsän eläimiä, mytologioita ja sankareita.

Metsäjoogan asennot kehittävät muun muassa tasapainoa, voimaa ja liikkuvuutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Metsä rauhoittaa mieltä ja hoitaa stressiä

Jooga vahvistaa kehoa ja lisää liikkuvuutta, mutta metsäjooga yhdistää joogan ja suomalaisen metsämaiseman parhaat puolet.

Tutkimukset ympäri maailmaa osoittavat, että luonnossa oleskelu vaikuttaa myönteisesti sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiimme. Erään Suomessa toteutetun tutkimuksen mukaan kaupunkilainen saavuttaa metsän terveysvaikutukset jo oleskelemalla viheralueilla vähinään viisi tuntia kuukaudessa.

Jokinivan mukaan pelkkä metsässä oleskelu saa ihmisessä aikaan rentoutumisreaktion, jolloin stressihormonitasot laskevat, sydämen syke hidastuu ja lihakset rentoutuvat.

Metsäjoogan filosofia

Metsäjoogassa asentojen ei tarvitse mennä prikulleen oikein, sillä asentoa tärkeämpää on syvä läsnäolo. Jokinivan mukaan silloin tällöin metsäjoogaava ei saa itselleen vahinkoa aikaiseksi, vaikka asennot eivät menisikään täysin oikein. Eihän luonnostakaan löydy käsitteitä ”oikein” tai ”väärin”.

Asennoissa on tarkoitus etsiä tasapainoa äärimmäisyyksien välille. Unohda suorittaminen ja kova tekeminen, mutta älä kuitenkaan päästä itseäsi liian helpolla.

Metsässä ei tarvitse mitata mitään, ei edes aikaa. Asennoissa pysytään minuuttien tai sekuntien sijaan hengityskiertojen ajan. Yksi hengityskierto tarkoittaa yhtä sisään- ja uloshengitystä.

Kokeile metsäjoogaa!

Ikihonka

Puuasentonakin tunnettu ikihonka haastaa tasapainoa ja avaa lantiota.

Tee näin: Asentoa voi helpottaa seisomalla tasaisella alustalla. Jalkaterän voi jättää kiinni nilkkaan tai pohkeeseen. Katseen voi keskittää suoraan eteen.

Lisähaastetta saa seisomalla kannon tai kiven päällä, nostamalla jalkaterän sisäreidelle ja kääntämällä katseen kohti puiden latvoja.

Pidä tukijalka suorana, mutta älä ojenna polvea lukkoon asti. Jännitä tukijalan pakaraa ja kurota kädet kohti taivasta kuin puun oksat. Pysy asennossa 15 hengityskierron ajan.

Ikihonka eli puuasana.

Vellamon tytär

Kirjassa esitellään kolme eri vaikeustasoa Vellamon tyttärille. Viimeinen ja vaikein asento tunnetaan myös nimellä merenneito. Asento vaatii hyvää liikkuvuutta ja haastaa tasapainoa.

Tee näin: Aloita koukistamalla etummainen jalka lantion alle. Suorista toinen jalka taa. Koukista taaempi jalka ja nappaa saman puolen kädellä ote nilkasta. Siirrä takajalan nilkka takakäden kyynärtaipeeseen ja kurota etummainen käsi kohti taivasta. Tuo sormet yhteen pään takana ja hengitä rintakehään lisää tilaa.

Pysy asennossa 10–15 hengityskierron ajan.

Vellamon tytär eli merenneitoasento.

Lähde: Metsäjooga, Mia Jokiniva (Gummerus)

Lue myös:

Stressitön koti – Poimi joogaopettajan täsmävinkit

10 kauneinta joogamattoa

Asiantuntija kertoo: Onko hot jooga tehokkaampaa treeniä kuin jooga normaalilämpötilassa?

Lue myös Cosmopolitanista:

Bay Helsingin perustanut kaksikko: ”Katsomme koko ajan, että toinen pärjää ja voi hyvin”

Joogaa, pyöräilyä ja suppailua – julkkikset kertovat parhaat kesät­ree­ni­vin­kinssä

Teksti Marissa Siivonen
Kuvat Mikko Harma