Dolomiitit

­Dolomiitit on talven hittikohde – elämyksiä jokaiseen makuun!

Suomalaisten ­suosima patikointi­kohde tarjoaa talvikaudella 1200 kilometriä henkeä­salpaavia syitä hypätä suksille.

Pohjois-Italian jalo­kivi Dolomiitit luetaan maailman vaikuttavimpiin maisemiin. Italian Alppien viehätys syntyy jylhistä korkeuseroista ja ilta-auringossa liekehtivistä kartiomaisista vuorenhuipuista, joita ympäröivät avarat laaksot ja metsäiset luonnonpuistot. Muun muassa näistä syistä Dolomiittien alueita liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon 10 vuotta ­sitten.

Yhdellä hissilipulla ­haltuun koko Dolomiitit

Selvan, Santa Christinan ja Ortisein vuoristokylien kotina tunnettu Val Gardenan laakso hellii 300:lla aurinkoisella päivällä vuodessa. Marraskuun lopussa käynnistyvä talvikausi jatkuu pitkälle kevääseen, jolloin aurinko lämmittää niin vahvasti, ettei lyhythihaisessa laskeminen ole liioittelua. Vauhdikkaiden aktiviteettien ja spektaakkelimaisten maisemien lisäksi Val Gardenaa leimaavat yli 2000 vuotta vanha ladinin kieli, koristeellisista yksityiskohdista kuuluisa puunveistotaito sekä paikallisomisteisten vuoristomajojen tarjoama kulinaristinen ilotulitus, jossa alppigourmet yhdistyy suussa sulavalla tavalla välimeren makuihin.

Val Gardenasta saavutettavat 500 rinnekilometriä takaavat, että ennenkokemattomia laskuja riittää päiväkausiksi. Jos nälkä kasvaa laskiessa, yhdistyy Val Gardena gondolihisseineen Dolomiti SuperSkihin – laskettelualueeseen, jossa yhdellä rinnelipulla suksien ulottuvilla on 12 eri hiihtokeskusta ja huikeat 1200 kilometriä panoraamamaisemien koristamia laskuja.

Idyllinen St. Christina on pienin Val Gardenan kolmesta kylästä.

Rinne-elämyksiä joka tason laskijalle

Vähintään kerran koettavien rinteiden listalle on lisättävä ainakin Val Gardenan legendaarinen maailmancuprinne Saslong, jota alppihiihdon parhaimmat laskijat ovat viilettäneet 100 kilometrin tuntivauhtia 70-luvulta asti. Viehättävään Ortisein kylään laskeva 10,5 kilometrin La Longia on Dolomiittien pisin laskettelurinne. Vuoriston korkein huippu, Marmolada, kätkee äkkijyrkkien seinämiensä suojaan Dolomiittien ainoan jäätikön.

Maailmancup­rinne saslong on koettava edes kerran.

Marmoladan punaiset ja mustat mäet luokitellaan erittäin haastaviksi jopa ammattitason laskijoille, mutta sen alapuolella lepäävät rinteet miellyttävät myös sunnuntailaskijaa.

Sella-vuoriryhmän kiertävä Sellaronda-reitti on oikea rinnehirmun karuselli. Noin 40 kilometrin reitille voi varata koko päivän eikä kiirehtimiseen ole syytä. Kuuluvathan vuoristomajojen, joita on jo pelkästään Val Gardenan alueella 60, Aperol Spritzit ja hiiligrillissä valmistuvat paikallisherkut osaksi ­elämystä.

Vaihtelua laskuloman keskelle

Kun välipäivä on tarpeen, voi lasketteluvälineet jättää narikkaan ja antaa muiden lajien viedä mennessään. Varjoliito 280 miljoonan vuoden muovaaman vuoriston yllä on unohtumaton kokemus ja suosittu aktiviteetti läpi vuoden, aivan kuten kiipeilykin. Kallioseinämiin jäätyneet vesiputoukset tarjoavat adrenaliininmakuisia haasteita niin vasta-alkajille kuin kokeneille jääkiipeilijöille. Kiipeilyopas ja vuokravälineet kahdelle hengelle maksavat 60 euroa tunnilta. Talvivaellukseen, murtomaahiihtoon, läskipyöräilyyn ja lumikenkäilyyn soveltuvilla reiteillä Italian Alpit näyttäytyvät aivan eri valossa ja vauhdissa kuin laskettelurinteestä käsin. Jos jalat kaipaavat lepoa, kannattaa välipäivänä hypätä hevosen vetämään rekeen tai kokea vauhdin hurmaa Val Gardenan kelkkailuradoilla, joista pisin on kuuden kilometrin mittainen.

After-ski oman maun mukaan

Italialaiset osaavat ottaa ilon irti elämästä. Dolomiittien talvessa se näkyy paitsi after-skin myös ”during-skin” ohjelmassa. Kauden lopulla 8-päiväinen Rock the Dolomites tuo paikalliset bändit Val Gardenan vuoristomajoihin. Samaan aikaan Spring Race Party täyttää rinteet leikkimielisiä tehtäviä suorittavista laskijoista hullunkurisissa asuissaan. Musiikin lisäksi rinteillä raikaavat riemunkiljahdukset, kun kisa 1000 euron pääpalkinnosta käy kuumimmillaan.

Italialaiset osaavat ottaa ilon irti elämästä ja nauttia myös after skistä.

Parhaan after-skin tarjoavat kuitenkin Selvan, Santa Cristinan ja Ortisein ylelliset hotellit. Ulkoaltaan lämmöstä kelpaa ihastella ilta-auringon kultaamia vuorenhuippuja. Näkyä, jonka jälkeen Dolomiiteille on vaikea olla palaamatta.

Hyvä ­tietää:

➜ Val Gardenaa lähimmät lentokentät ovat Milano, Venetsia, Innsbruck ja München.
➜ Ajankohdasta riippuen päivän rinnelippu Val Gardenaan maksaa 46–57 e aikuiselta ja Dolomiti SuperSkihin 50–62 e. Koko viikon (7 pv) lippu on 246–308 e/266–332 e.

Lisätietoja: valgardena.it/en/

Tilaa Fit!

Lue myös:

Laskuloma Les Menuiresissa

Split-lauta, lumiluistimet ja jääkolkkailu – näitä uusia talvilajeja on kokeiltava!

Teksti Saana Jaakkola
Kuvat Val Gardena Gröden Marketing ja Adobe