Hangelle vai hiekalle? Tässä 5 kevättalven ihaninta matkakohdetta

Talvi kutsuu reissaamaan. Tässä 
5 kohdetta, joihin ihastua.

1. Maaginen retriitti: Arabiemiraatit

– Tähtitaivas loistaa kirkkaana aavikkotelttani yllä. Pöllyävä hiekka tunkeutuu joka paikkaan, ja yölläkin on niin tukalan kuuma, että nukun pelkissä pikkareissa. Aamulla herään naurukyyhkyjen kujerrukseen. Ensitöikseni sytytän tulet nuotioon, sillä erämaa uinuu vielä pimeydessä.

Arabiemiraattien aavikkoleireilyssä on jotain maagista. Hienointa on aavikolla vastassa oleva loputon tyhjyys. Tuntuu, kuin elämäänsä katselisi aivan uudesta perspektiivistä, jossa kaikki on mahdollista. Kiireiselle arjelle vastapainoa tarjoava aavikkoretki onkin mieletön henkinen retriitti.

Päiväsaikaan hiekkadyynit tarjoavat monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Itse ajoin 150 metriä korkeilla dyyneillä enduroa. Mutta aavikolla voi kokeilla myös hiekkalautailua, kaasutella mönkijöillä tai lähteä vaikka juoksulenkille. – Kristiina Komulainen, juontaja ja mediatuottaja

 

 

2. Rentoutumisen huippu: Vietnam

– Siemailen pillillä kookoksesta kookosvettä. Aamuni on alkanut rannalla tehokkaasti ohjatulla joogalla ja päättynyt pulahtamiseen lämpöiseen mereen. Miesmuistiin en ole ollut yhtä rentoutunut kuin vietnamilaisessa Salinda Phu Quoc Island Resortissa. Spassa vaivun nirvanaan, eivätkä hoidot ole ylihinnoiteltuja. Paikan erikoisuutta minihummeria löytyy lautaseltani joka päivä.

Hotellin asukkaita yhdistää sama päämäärä: kuntoilu ja rentoutuminen. Vaihdamme vinkkejä upeimmista juoksureiteistä ja parhaasta kellonajasta tennikseen. Tuntuu hyvältä tietää, että maailmassa on paikka, johon voin paeta stressiä. – Taru Marjamaa

3. Aikuiseen makuun: Itävalta

– Talviaurinko lämmittää suloisesti ja taivas on niin kirkas, että horisontin lumihuippuiset vuoret erottuvat paljaalla silmällä. Läheisellä vuorenrinteellä hyppii peuroja.

Tunnelmallinen Kitzbühel on ehdottomasti yksi suosikkikohteistani. Vanha vuoristokaupunki ei ole kasvanut niin nopeasti kuin monet muut alppikylät, vaan sen kaduilla on yhä keskiajan tuntua. Ruokaravintolat ovat laadukkaita, eikä after skissä kukaan rymyä. Kohde sopiikin hyvin aikuiseen makuun.

Innostuin laskettelusta vasta joitakin vuosia sitten, mutta Kitzbühelin pitkät ja loivat mäet eivät ole liian hurjia aloittelijallekaan. Olisinkohan noussut kolmatta kertaa elämässäni suksille, kun jo viiletin rinteitä alas. Parasta on se, ettei minun tarvitse raahata omia kamoja mukana, vaan saan rinnevuokraamosta aina hyväkuntoiset, valmiiksi huolletut sukset alleni. – Jasmin Hamid, kaupunginvaltuutettu ja näyttelijä

 

4. Löylyt jäätiköllä: Islanti

– Parasta jäätikköretkeilyssä on sen yllätyksellisyys – kaikki on aivan erilaista kuin olen kuvitellut. Jäätikkö ei ole todellakaan mikään luistinrata, vaan levittäytyy silmien edessä kuin ylös alas aaltoileva pelto. Maisema hohtaa puhtaanvalkoisen sijaan kaikissa sinisen sävyissä, ja sulava jää kirskuu ja paukkuu ympärillä kuin ilotulitusraketti. Jäätiköllä jos missä tajuaa oman pienuutensa luonnon keskellä.

Päiväretkelle lähtijän ei silti tarvitse olla mikään eräjorma. Opas hakee matkailijan hotellilta ja tuo tarvittavat retkeilyvarusteet mukanaan. Viikon mittainen Vatnajökullin jäätikön ylitys sen sijaan kysyy retkeilijältä enemmän kanttia. Kolean hiihtovaelluksen palkintona odottaa jäätikön alaisen tulivuoren energialla lämpiävä höyrysauna – keskellä jäätikköä tietysti. – Satu Rämö, Islannissa asuva yrittäjä ja salamatkustaja-bloggaaja

Lue lisää Islannista: Kun käy kerran Islannissa, sinne haluaa palata

 

5. Auringonlaskun tervehdys: Thaimaa

– Nousen bambuportaita pitkin puuhökkelin toiseen kerrokseen, rullaan maton auki ja istun ihailemaan hellepäivän viimeisiä auringontuikahduksia. Kattojen yltä avautuu näkymä merelle, horisontti punertaa, saliin syttyvät somat tunnelmavalot. Iltajooga alkaa, ja jossain vaiheessa huomaan auringon vaipuneen piiloon. Taivas kaartuu ylle kuin lämmin peitto, jota puhkovat kirkkaat tähdet. Oi, autuutta!

Thaimaa on kuin suvun vanha kesämökki: tuttu, turvallinen ja helppo palata aina uudelleen. Elämyksellisimmät joogat olen kokenut turistirysänä pidetyllä Koh Lantalla, jossa laadukkaita joogapaikkoja riittää. Eri puolilta maailmaa saarelle asettuneet opettajat ovat lahjakkaita ja kokeneita, kuten Oasis Yogan amerikkalainen Farra, joka tietää, miten auringossa löllähtäneisiin jäseniin saadaan eloa.

Kaikki on tehty vaivattomaksi: tarjolla on lainamattoja ja hyttysmyrkkyä, joogan jälkeen alakerrasta voi napata smoothien. Sen jälkeen kutsuu katkarapuillallinen rantahiekalla loikoillen. – Anne Luhtala, toimittaja

 

Lue myös:

5 sporttisinta talvilomakohdetta

Talvivaellus on sairasta, mutta rakastan sitä