Les Menuires tarjoaa monenlaisille laskijoille haasteita.

Laskuloma Les Menuiresissa

Maailman suurimpaan laskettelualueeseen kuuluva Les Menuires hellii laskijoita aurinkoisilla rinteillään. Puuhaa riittää rinteiden ulkopuolellakin

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laskettelua kukonlaulun aikaan

Parin tunnin ajomatkan päässä Lyonista sijaitsevan Bellevillen laakson keskimmäinen hiihtokeskus, Les Menuiresin, sopii kaiken tasoisille laskijoille. Laskettavaa riittää 120 kilometrin verran. Aurinkoisilla etelärinteillä saattaa päästä laskemaan t-paitasillaan jo helmikuussa. Tosin paikalliset sanovat, että lumitilanteen salliessa – ja usein se salliikin, paras laskusää on loppukaudesta maalis-huhtikuun vaihteessa.

Les Menuires kuuluu maailman suurimpaan Kolmen laakson eli Les Trois Vallées’n laskettelualueeseen. Muita keskuksia ovat muun muassa Courchevel ja Meribel ja Val Thorens. Yhteislipulla pääsee laskemaan Kolmen laakson rinteissä, jolloin laskettavaa riittää lähdes 600 kilometrin edestä. Jos offarit kiinnostavat, kannattaa kysyä neuvoa infopisteistä. Niissä neuvotaan turvalliset paikat laskea puuterissa. Lumivyöryriskin takia ei kannata lähteä ummikkona seikkailemaan, vaan kannattaa harkita laskuoppaan palkkaamista.

La Massen yläasemalta aukeaa huikeat maisemat.

Useimmista majapaikoista pääsee laskemaan suoraan rinteeseen. Parasta se on aamutuimaan, kun muu kylä vielä nukkuu. Les Menuiresin hotellikeskittymää vastapäätä sijaitseville La Massen rinteille myydään 15 euroisia First track -lippuja. Hintaan kuuluu aamunkoitossa laskeminen koskemattomilla rinteillä ja vuoren huipulla nautittava pieni aamiainen. Mikäpä voisi olla ihanampaa kuin muutaman mäen jälkeen nauttia uunituoreesta patongista paikallisten juustojen ja leikkeleiden sekä kuuman kahvin kanssa ja ihailla koskematonta vuorimaisemaa?

Perinteistä alppimuonaa

Hiihtokeskus on rakennettu 1960-luvulla ja se on säilyttänyt Savoijin alueelle tyypillisen charmin. Kylät ovat pittoreskejä vuoristokyliä, ja uudet rakennukset noudattelevat suurimmaksi osaksi vanhaa alppimaja-arkkitehtuuria.

Perinteen näkyy myös ruokakulttuurissa. Ruoka on täyttävää, eikä kaloreita kannata laskea. Ulkoilupäivän lounas on usein paikallista, juustoisaa perunagratiinia eli tartiflettea, höyryävä sipulikeittoa tai paikallista salaattia, joka on lastattu pekonilla, juustolla ja leipäkuutioilla. Niillä jaksaa hyvin koko päivän ulkona.

Savoiji on kuuluisa juustoistaan, joten ulkoilupäivän jälkeen maistuu joko raclette tai fondue. Les Menuiresin kylässä pieniä, kotoisia ruokapaikkoja riittää, joissa parilla kympillä saa vatsansa täyteen juustosta. Yksi sellainen on La Maison de Savoy, jonne kehtaa mennä fleeceissä, tukka on kypärän alla takkuuntuneena.

Omanlainen tunnelma on La Massen juurelle pystytetyssä jurttaravintolassa, Yourtes des Bellevillessä. Siellä istutaan syömässä kaminan lämmössä pienillä värikkäiksi maalatuilla puusohvilla ja penkeillä. Ilta huipentuu moottorikelkkakuljetuksella majapaikkaa.

Laaksossa on runsaasti kävelyreittejä.

Pulkkamäkeä ja patikointia

Kun jalat huutavat hoosiannaa muutaman laskupäivän jälkeen, kannattaa suosiolla pitää välipäivä. Puuhaa riittää ilman suksiakin. Silloin voi sännätä vaikkapa neljän kilometrin Roc’n Bop -pulkkamäkeen ottamaan selvää joukon hurjapää-tittelistä. Laskulasit, kypärä ja kasvoja suojaava kauluri pitää ottaa mukaan, sillä vauhti yltyy välillä kiihkeäksi ja lumi pöllyää. Varsinkin silloin, kun kurvaa vahingossa hankeen.

Koiravaljakkoajelu on hieman iisimpää menoa. Voit vain kääriytyä vällyjen alle ja ihailla maisemista. Reitti kulkee lumisten rinteiden alla, vapaina virtaavien pikkupurojen ohi.

Jos kunto kestää, kannattaa harkintaa pistää muutaman tunnin patikointi rinteille. Kulkuväylät ovat hyvin merkittyjä, joten ei huolta että, jäisi laskijoiden alle. Infopisteistä voi käydä varmuuden vuoksi nappaamassa kartan, ettei eksy. Rinteiltä löytyy näköalatasanteita, joilta avautuu huikea näkymä yli Bellevillen laaksoon. Jos väsy iskee, voi alas tulla gondola-hissillä. Myös alempaa laaksosta löytyy kävelyreittejä, jos ylös nouseminen ei innosta.

Aquaspassa rentoutuvat mieli ja väsyneet lihakset.

Hemmottelua väsyneille lihaksille

Väsyneet lihakset saavat hemmottelua kylän Aquaspassa, josta löytyy uima-allas ja muutamia porealtaita. Iso panoramaikkuna avautuu vuoristoon, joten näkymät ovat kunnossa. Viimeistään höyrysaunan pehmeässä lämmössä kropan tiukkuus katoaa. Tarjolla on myös hierontoja ja hemmotteluhoitoja. Hyväkuntoiset ostavat kertalipun ryhmäliikuntaan tai poikkeavat kuntosalilla.

Monessa hotellissa on pieni kylpyläosasto, joten kannattaa harkita huoneen varaamista sellaisesta. Jos käy tuuri ja pääset saunomaan rauhassa, voi vallan hyvin vetää oman saunajoogan ja tehdä palveluksen laskussa väsyneille lihaksille. Useimpien hotellien hoitoloihin voi varata ajan, vaikkei asuisikaan siellä.

Hyvä tietää:

Finnair lentää Lyoniin kaksi kertaa viikossa, lentokentältä pääsee hiihtokeskukseen junalla tai bussilla.

Päivän Les Menuiresin alueella hissilippu maksaa 51 e, kuuden päivän passi 250 e.

Lisätietoja: lesmenuires.com

Tilaa Fit!

Lue myös:

5 x vauhdikkaat talvilajit

Split-lauta, lumiluistimet ja jääkolkkailu – näitä uusia talvilajeja on kokeiltava!

Talviurheilu – liikuntaako?

 

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Thomas Hytte CERVOS Stephane