urheilujuomat hyöty

Onko urheilujuomissa järkeä? Ravitsemusterapeutti vastaa

Puhti loppu, mutta lenkille pitäisi päästä. Kysyimme asiantuntijalta, onko urheilujuomista oikeasti hyötyä?

Voi ollakin, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Kirsi Englund.

– Ennen treeniä kannattaa aina syödä pieni välipala, ja jos ei ole mahdollista syödä oikeaa ruokaa, ehdottomasti ottaisin edes urheilujuoman. Siten treenin jaksaa tehdä hyvällä teholla ja oikealla tekniikalla, eikä loukkaantumisia tapahdu niin herkästi.

Käytännössä treeniä tukevat parhaiten juomat, joissa on hiilihydraatteja ja proteiineja. Hiilarit pitävät yllä suorituskykyä ja auttavat jaksamaan erityisesti silloin, kun suoritus kestää yli kaksi tuntia. Silloin kehon hiilaripankki alkaa tyhjetä.

Proteiini taas takaa kehittymistä korjaamalla lihaksissa treenin aikana tapahtuvia mikrovaurioita. Jotkut treenaajat suosivat proteiinia palautusjuomassa liikunnan jälkeen, mutta sitä voi nauttia jo ennen ­suoritusta.

Parhaiten treeniä tukevat juomat, jotka sisältävät hiilareita ja proteiinia.

Pitkällä lenkillä, kuten vaikka puolimaratonilla, tai erityisen kuumassa liikkuessa myös elektrolyyteillä buustatusta juomasta on hyötyä, koska kehosta poistuu suoloja runsaan hikoilun mukana. Juoman elektrolyytit, eli suolot, auttavat nestettä imeytymään.

– Kofeiini taas piristää ja siitä voi olla pieni hyöty, kun haluaa jaksaa läpi rankan kestävyyssuorituksen. Myös kreatiinin toimivuudesta on näyttöä. Se on solujen nopea energianlähde, joka saattaa tehostaa lyhyitä ja raskaita rykäisyjä esimerkiksi voima­treenissä, Englund sanoo.

Muista urheilujuomissa käytettävien aineiden hyödyistä urheilusuorituksissa ei ole kunnon tutkimusnäyttöä. Esimerkiksi B- ja C-vitamiinit ovat kyllä tarpeellisia energia-aineenvaihdunnalle, mutta jos syö monipuolisesti, niistä harvoin on puutetta. Urheilujuoman seassa ne ovat todennäköisesti melko tarpeettomia.

Jos silti tuntuu, että juomasta saa buustia, hyvä niin. Herkät tosin saattavat saada vatsavaivoja esimerkiksi hiilarina käytettävistä fruktoosista ja glukoosisiirapista. Mutta vaikka juomista ei varsinaisia haittoja olisikaan, Englund kehottaa miettimään, kannattaako ylimääräisistä ravintoaineista tai muista lisistä maksaa.

– Esimerkiksi haaraketjuisia aminohappoja sisältävistä BCAA-juomista puhutaan paljon, mutta saman hyödyn saa monipuolisesta ruoasta tai tavallisesta herajauheesta. Jos syö tarpeeksi ja terveellisesti, amino­happokikkailuun ei ole syytä, Englund summaa.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Kahvi on tehoja lisäävä urheilujuoma

Näin hiilihydraatit pelastavat treenisi

Kärsitkö suolan puutteesta? Näitä asioita kannattaa tarkkailla

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fotolia