Kahvikupponen saa painamaan treeneissä vähän kovempaa.

Kahvi on tehoja lisäävä urheilujuoma

Kahvi vaikuttaa treenin tehoon, sillä se lisää adrenaliinin eritystä ja stimuloi hermostoa.

Kahvilla tosiaan voi tehostaa treeniä, ja varsinkin kestävyyslajeissa vaikutus on selvä. Jaksaminen paranee ja uupumus lykkääntyy, joten esimerkiksi juoksemaan pystyy pidempään ja kovemmalla teholla. Hyöty on havaittu myös intervallityyppisissä lajeissa, kuten palloilussa. Valppaus ja keskittyminen paranevat, jolloin esimerkiksi syöttötarkkuus voi olla parempi.

Tiedetään, että kofeiini parantaa lihasten ja hermoston yhteistyötä, eli kofeiinin avulla saadaan suurempi määrä lihassoluja supistumaa samanaikaisesti. Periaatteessa siis myös voimalajeissa pystyy mahdollisesti treenaamaan kovempaa, mutta johdonmukaisesti tätä yhteyttä ei ole pystytty vahvistamaan.

Käytännössä kahvin hyöty treenaamisessa johtuu sen adrenaliinin eritystä lisäävästä vaikutuksesta, joka kiihdyttää sykettä, nostaa hieman verenpainetta ja nostaa lämmöntuottoa. Kahvi myös stimuloi hermostoa, mikä vähentää rasituksen tunnetta ja saa valppauden, tarkkuuden ja voimantuoton kasvamaan, kun hermo-lihasyhteistyö tehostuu. Voi myös ajatella, että jos kahvin juonnista tulee itselle yksinkertaisesti hyvä fiilis, sekin on arvokasta.

Nykyään tiedetään, ettei kahvin nauttiminen poista kehosta nestettä, toisin kuin aiemmin ajateltiin.

Parhaiten kahvista hyötyvät ne, jotka käyttävät sitä kohtuudella tai vähän, yhdestä neljään kuppia päivässä. Jos haluaa kokeilla kahvin tehostavaa vaikutusta, se kannattaa nauttia noin tunti ennen treenejä. Jälkikäteen juotuna mitään hyötyä esimerkiksi palautumiseen ei ole, joskaan tuskin haittaakaan: nykyään tiedetään, ettei kahvin nauttiminen poista kehosta nestettä, toisin kuin aiemmin ajateltiin.

Kaikille kahvi itsessään ei esimerkiksi happojen takia sovi, jolloin voi valita toisen kofeiinin lähteen. Toisilla taas juuri kofeiini aiheuttaa yliherkkyysoireita, kuten huonovointisuutta, heikkoutta ja tärinää. Silloin hyötyä treenaamiseen ei ole samalla tavalla.

Treenaaminen ei luonnollisesti kuitenkaan vaadi kofeiinilatausta. Monikaan ei harjoittele niin kovaa, että ponnistelisi jokaisella suorituksella äärimmilleen. Kofeiinin lisäapu on lähinnä niile, jotka treenaavat todella tavoitteellisesti ja tekevät treenit suorituskyvyn ylärajalla.

Asiantuntijana Olli Ilander, elintarviketieteiden maisteri ja ravitsemusvalmentaja

Tilaa Fit!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lue myös:

Loihdi hyvä vihersmoothie tällä kaavalla

Kannattaako aamutreeni tyhjällä vatsalla?

Kaipaatko lisää virtaa? 7 näppärää smoothien piristäjää

Teksti Miia Vähähyyppä