Peruskestävyystreeni

Peruskestävyystreeni aloittelijalle, kuntoilijalle ja konkarille

On aika luoda pohja kestävyyskunnolle, polttaa rasvaa ja palautua kovemmista treeneistä. Katso ohjelmat kaiken tasoisille treenaajille ja paranna kolmessa kuukaudessa kuntoasi tehokkaasti.

Mistä peruskestävyydessä on kyse?

Peruskestävyysharjoittelu ­tarkoittaa treeniä, joka tapahtuu sykealueella, joka on noin 60–70 prosenttia maksimisykkeestäsi. Ilman sykemittaria tämän alueen löytää neljän p:n säännön avulla: pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Jos syke putoaa alle 60 prosentin, peruskestävyyskuntosi ei kehity. Siksi urheilukello on hyödyllinen ostos. Se toppuuttelee silloin, kun treenaa liian kovaa ja patistaa kiristämään tahtia tarvittaessa.

Peruskestävyystreeni ­aloittelijalle

3 treeniä viikossa

ma: 60 minuutin peruskestävyys­treeni (syke 60–70 prosenttia maksimi­sykkeestä). Esimerkiksi reipasta ­kävelyä, joogaa tai uintia.

ti: Hyötyliikuntaa.

ke: Lepo.

to: 45 minuutin lenkki, jossa vuorottelet kävelyä ja hölkkää. Pidä kävellessä syke yli 60 prosentin ja hölkätessä alle 80 prosentin.

pe: Hyötyliikuntaa.

la: 45 minuutin peruskestävyys­lenkki kävellen tai pyöräillen. Pidä syke ­peruskestävyysalueella.

su: Lepo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aloittelija, maltti on valttia

Moni kuntoilua aloittava lähtee liikkeelle turhaan kovaa. Kuusi kovaa treeniä viikossa ei ole järkevä tai realistinen tapa aloittaa treenaamista. Sen sijaan kannattaa satsata peruskestävyysharjoitteluun heti alusta lähtien. Vältät loukkaantumiset, säilytät treenimotivaation ja löydät todennäköisemmin liikunnan ilon, kun maltat tehdä myös matalasykkeistä treeniä.

Lenkkeilyä vihaavan ei kannata sitoa juoksukenkiään hampaat irvessä viikko toisensa jälkeen, sillä into loppuu luultavasti lyhyeen, jos liikunta tuntuu pakkopullalta. Aloittelijan kannattaakin panostaa mieleisen lajin löytämiseen.

Peruskestävyystreeni ­kuntoilijalle

5–6 treeniä viikossa

ma: Tunnin peruskestävyys­treeni. ­Esimerkiksi hölkkä­lenkki tai jumppatunti, jossa syke pysyy ­peruskestävyysalueella.

ti: Vauhtikestävyysharjoitus, jossa ­syke saa nousta. Esimerkiksi ratsastus­tunti, kuntopiiri tai salibandytreenit.

ke: Lepo.

to: Lihaskuntotreeni. Pidä ­palautukset riittävän pitkinä, jotta syke ­pysyy pääasiassa peruskestävyys­alueella.

pe: 60–90 minuutin peruskestävyys­treeni. Esimerkiksi rauhallista ­uintia, hotjoogaa tai hölkän ja kävelyn ­yhdistämistä. Tarkkaile sykkeitä treenin aikana!

la: Vauhtikestävyysharjoitus. ­Esimerkiksi spinning-tunti, tanssi­treenit tai juoksulenkki.

su: Lepo.

Vinkki: tarkkaile sykkeitä treenin aikana, jotta vauhti ei hiljene liian löperöksi.

Perustreenaaja, tsekkaa­ sykkeesi

Ehkä ohjelmaasi kuuluu jo peruskestävyystreeniä, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia. Rasvaa ei ole palanut, eikä peruskunnossakaan ole tapahtunut merkittävää kohentumista. Tarkista, treenaatko oikeasti peruskestävyysalueella.

Moni kuntoilija mieltää koiran ulkoiluttamisen peruskestävyystreeniksi. Koira­lenkillä sykkeet jäävät usein kuitenkin liian alas, sillä koiran kanssa tulee pysähdeltyä paljon. Kehitys voi tyssätä myös liian yksipuoliseen tekemiseen, sillä kroppa tottuu, jos toistat samaa treeniä viikosta ja kuukaudesta toiseen.

Peruskestävyystreeni konkarille

ma: Oma lempitreenisi. Esimerkiksi vauhdikas juoksulenkki, lentopallo­treenit tai suosikkijumppa.

ti: 60 minuutin peruskestävyystreeni. Kokeile esimerkiksi uintia, ­pilatesta tai pyöräilyä. Seuraa, että sykkeet pysyvät 60–70 prosenttia maksimisykkeestä.

ke: Lihaskuntotreeni. Pidä sykkeet pääasiallisesti peruskestävyysalueella. Se voi tarkoittaa hieman pidempiä palautuksia tai pienempiä painoja.

to: Kehonhuoltoa. Esimerkiksi putki­rullausta, joogaa tai ohjattu kehonhuoltotunti.

pe: 60–90 minuutin peruskestävyys­treeni. Lähde esimerkiksi ­reippaalle kävelylle ystävän kanssa. Pidä ­huomio kuitenkin kaverin lisäksi myös sykkeissä.

la: Lihaskuntotreeni.

su: Lepo.

Vinkki: Kiinnitä erityisesti huomiota kehon­huoltoon ja palautumiseen.

Hikipirkon paluu perusteisiin

Jos syke pomppaa korkealle jo alku­lämmittelyssä, kannattaa pysähtyä miettimään omia treenejään. Teetkö suurimman osan treeneistäsi peruskestävyysalueella, vai sorrutko jatkuvasti treenaamaan liian kovilla sykkeillä?

Jos matalasykkeiset treenit ovat ­lähinnä venyttelyä, jossa syke on peruskestävyysalueen alapuolella, perusteisiin kannattaa palata, jotta välttää loukkaantumiset ja ylikunnon. Kroppa kiittää ja ­tuloksetkin paranevat pidemmän päälle. Myös palautuminen tehostuu. Kovia treenejä ei tarvitse unohtaa kokonaan, ­mutta panosta myös matalamman sykkeen ­harjoitteluun.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Onko vaarallista, jos harjoitus­syke nousee jatkuvasti korkeaksi?

Tunnista omat sykealueesi ja kehity juoksina

Teksti Marissa Siivonen
Kuvat Adobe Stock