peruskestävyys

Miksi perus­kestävyyteen kannattaa panostaa?

Perusta kuntoon!

Yleinen ajatus on, että peruskestävyystreenit ovat tylsiä ja kestävät kamalan kauan. Peruskestävyyttä voi toki harjoittaa pitkillä, matalatempoisilla kävely- ja hölkkälenkeillä, mutta jos ne eivät ole sinun juttusi, miksi tekisit niin? Peruskestävyystreenin voi tehdä myös esimerkiksi uimalla, joogaamalla, pyöräilemällä tai millä tahansa muulla lajilla, jossa syke pysyy peruskestävyysalueella.
Suurin osa treeneistä pitäisi malttaa tehdä peruskestävyyssykkeillä. Siis siellä, missä liikkuminen tuntuu ­mukavalta.

Lue myös: Tiedätkö millä sykealueella sinun pitää liikkua?

Aloita jo peruskestävyyteen panostaminen jo tänään

Mietit ehkä, miksi perus­kestävyystreenit kannattaa aloittaa jo tänään. Syy on selkeä: peruskestävyys on pohja, jonka päälle koko kestävyyskuntosi rakentuu. Perustan on oltava kunnossa, jotta hyödyt kovemmista treeneistä.

Sydämen syke pyrkii sille alueelle, jossa olet treenannut eniten. Kun valtaosa harjoittelusta on tehty peruskestävyysalueella, syke pysyy matalana treenien aikana. Tällöin vaatii valtavaa työtä saada syke nousemaan vauhti- tai maksimikestävyysalueelle. Toisin sanoen tällaisella treenaajalla on hyvä kunto.

Matalilla sykkeillä treenaaminen parantaa terveyttäsi. Peruskestävyysalueella treenaamalla saat jo valtaosan liikunnan terveyshyödyistä. Sydänlihas kasvaa ja vahvistuu, hiussuoniverkosto lisääntyy ja verenpaine laskee. Tämä suojaa sairauksia vastaan.

Myös kiinteytymistä tavoittelevan kannattaa lisätä peruskestävyystreenit kalenteriinsa, sillä peruskestävyysalueella keho käyttää pääasiallisena energianlähteenä rasvaa. Hiit-treenit ovat kuumaa kamaa treenimaailmassa, mutta jos pahassa olossa rypeminen ei maistu, saat saman rasvan polton aikaiseksi myös miellyttävillä sykkeillä liikkuen.

Kovaa treenaavalle peruskestävyystreenit voivat toimia myös palauttavina harjoituksina. Peruskestävyyden kasvaessa palaudut rankoistakin treeneistä nopeammin. Jokaisen treenaajan pitäisikin treenata matalilla sykkeillä vähintään kaksi kertaa viikossa.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Tehot irti voima- ja kestävyyslajeista? Räätälöi viikon treeniohjelma näin

Onko vaarallista, jos harjoitus­syke nousee jatkuvasti korkeaksi?

Liian matala tai korkea syke – milloin niistä pitää huolestua?

Teksti Marissa Siivonen
Kuvat Adobe Stock