vannetanssi

Lajihurahdus: Vannetanssi päästää luovuuden irti

Vannetanssija Armi Ruoho, 28, treenaa mieluiten puistossa ja hyvässä porukassa.

”Tyylisuuntia vannetassissa on niin monia kuin treenaajiakin. Vanteen pyörityksessä voi keskittyä enemmän vartalon hallintaan tai sitten siihen voi tuoda runsaammin tanssillisia tai temppuilevia elementtejä. Alunperin Amerikasta maailmalle levinnyt vannetanssi on saanut inspiraatiota sirkustempuista, rytmisestä voimistelusta sekä erilaisista tanssin muodoista. Jotkut käyttävät tanssissaan useita vanteita, toiset vain yhtä. Tyyli on vapaa eikä vaikeus ole pakollista. Lajissa ei mitata, kuka osaa tehdä monimutkaisimpia juttuja, ja aloittelijalla kestääkin usein hetki, ennen kuin vannetta oppii käsittelemään sulavasti.

Vannetanssissa yhdistyvät liikunnallisuus ja luovuus. Lajissa voi kehittyä loputtomasti ja juuri se tekee siitä kiehtovan. Ei ole yhtä oikeaa tapaa harrastaa, vaan jokainen voi toteuttaa lajia juuri niin kuin itsestä tuntuu hyvältä. Ilmaisu­tapoja on loputtomasti.

Vannetanssi vie nopeasti mukanaan, ­koska alussa taidot karttuvat vauhdilla ja se motivoi treenaamaan. Kun viisi vuotta sitten aloitin vannetanssin, en etsinytkään harrastusta, jossa voisin käydä vain kerran viikossa, vaan lajia, jossa voin ilmentää itseäni ja luoda uutta.

Harjoittelen monta kertaa viikossa. Kuulun Spektri-vannetanssiryhmään, joka treenaa esityksiä varten kaksi kertaa viikossa, ja lisäksi olen opettanut vannetanssia. Minulle tanssi onkin enemmän elämäntapa kuin harrastus.

Vannetanssissa tyyli on vapaa eikä vaikeus ole pakollista.

Pidän lajin rennosta sosiaalisesta meiningistä. Järjestämme viikoittain avoimia vannetanssijameja, joihin kaikki lajista kiinnostuneet ovat tervetulleita. Vaikka jameissa ei ole varsinaista opetusta, neuvomme ja autamme aloittelijoita alkuun.

Vannetanssivanne on erilainen kuin voimavanne, joka on paksumpi ja painavampi. ­Alkuun pääsee vesiputkesta itse tehdyllä vanteella. Joillain harrastajilla on kevyemmät vanne­tanssivanteet.

Vannetanssi kehittää kehonhallintaa ja koordinaatiokykyä. Esimerkiksi tasapainoni toisessa harrastuksessani, jousiammunnassa, on parantunut. Harjoittelu lisää vartalon liikkuvuutta ja treenaa lihaksia monipuolisesti aina siellä, missä vanne pyörii. Senhän voi itse valita pyöritteleekö keskivartalolla, käsissä tai jaloissa ­– vai kaikissa. Vannetanssi sopii kaikenkuntoisille ja -ikäisille.

Tanssin inspiraationa saattaa toimia hyvä biisi, joka saa luovuuden heräämään ja miettimään melodiaan sopivaa liikekieltä. Vannetanssi hellii sekä kehoa että mieltä. Irtaudun arjesta pyörittämällä vannetta, eri tavoin fiiliksen mukaan. Joskus teen vain peruspyörittelyä samalla kun kuuntelen radiota, toisinaan ilmaisen itseäni tanssilla hyvinkin voimakkaasti. Pyrkimyksenä on päästä täydelliseen flow-tilaan, jossa tanssi on kauniisti virtaavaa yhtenäistä liikettä ja pää on ihan tyhjä.”

Tilaa Fit!

Lue myös:

Inka Tiitto kehitti tuulitunnelitanssin: ”Esiinnyn Sian ja Pinkin musiikkivideolla”

Jäätanssija Cecilia Törn: ”Vaikeinta on myöntää, ettei kaikki onnistu heti”

Teksti Anna Povenius
Kuvat Hanna Linnakko