Rytmitä ruokailut oikein

Jos väsymys vaivaa eikä ajatus kulje, voivat pitkin päivää nautitut pienet ateriat pumpata uutta virtaa.

Yksilöllisesti räätälöity ateriarytmi saattaa olla tie pysyvään hyvinvointiin. Rytmissä syöminen on monelle tuttu asia: kun syö kuusi tai seitsemän pientä ateriaa päivässä, energiataso pysyy tasaisena. Aterioiden rytmittäminen ei kuitenkaan välttämättä onnistu niin vain arjessa, eikä se ehkä toimi luvatulla tavalla. Kuudesta ateriasta voi seurata aivan yhtä paljon jenkkakahvoja ja väsähtämistä.

Yksilöllisesti räätälöity ateriointirytmi voi olla tie pysyvään hyvinvointiin. Kyse pitkälti makroravinteiden annostelusta. Proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat pyritään tankkaamaan oikeina annoksina oikeaan aikaan.

Hiilihydraatit, muun muassa sokeri, hedelmät, kasvikset ja viljat, sisältävät paljon energiaa, mutta se kuluu nopeasti. Sopivan proteiinimäärän – lihan, kala ja eri lähteistä puhdistettujen jauheiden – yhdistäminen hiilihydraatteihin takaa energiaa tasaisemmin ilman sokerihumalan ja väsähdyksen vuoristorataa.

Monille sopii noin 50/50-suhde, mitä usein kuvataan kourasäännöksi: ateriaan yhdistetään kourallinen proteiinia ja kourallinen hiilihydraatteja. Se tarkoittaa huomattavasti vähemmän hiilihydraatteja kuin mihin yleensä on totuttu. Tämä ei kuitenkaan ole yleinen totuus, vaan suhde vaatii yksilöllistä räätälöintiä.

Rytmissä syötäessä ei pidä välttää rasvaa, päinvastoin: rasvaa annostellaan erityisen tarkkaavaisesti. Oikein annosteltuna rasva muodostaa jaksamisen vakaan perustan. Yksi mahdollinen lähtökohta on, ettei erityisesti lisää rasvaa aterioihin, mutta ei vältäkään sitä. Luonnostaan esimerkiksi pähkinöiden tai kalan mukana tuleva rasva on lähtötaso, ja siitä eteenpäin voi tehdä kokeita rasvaa lisäämällä tai vähentämällä.

Makroravinteiden lisäksi tarvitaan myös mikroravinteita eli vitamiineja ja hivenaineita. Paras keino niiden hallintaan kuulostaa perinteiseltä terveysterroristin hokemalta: syö hyviä, tuoreita raaka-aineita. Rytmissä syöminen antaa hokemalle kuitenkin aivan uuden merkityksen.

Kolmen aterian mallissa hokema on tuntunut ikävältä ja vaikealta velvollisuudelta, sillä pitkän ateriavälin jälkeen nälkäisen huomio tahtoo kiinnittyä vain kaloreiden tankkaamiseen. Kun aterioita on useammin, pari ateriaa päivässä on hyvinkin helppo omistaa vain laaturavinteille.

 

Lue myös nämä:

Liikunta-, kiitollisuus- vai ruokapäiväkirja – mikä näistä sopisi sinulle?

Turvotus, närästys, ummetus ja ilmavaivat – helpota vatsavaivoja kotikonsteilla

Näin syntyy ravitseva salaatti – 5 kohdan muistilista