Kun rakennat salaattisi Fitin ohjeilla, pärjäät pitkään.

Näin syntyy ravitseva salaatti – 5 kohdan muistilista

Ravitseva salaatti syntyy viiden vinkin avulla. Niiden turvin jaksat treenata.

Salaatti kannattaa koota niin, että sen turvin jatkaa pitkään. Muista valita fiksusti raaka-aineet, jotta saat tarvittavat ravinteet ja makua salaattiisi. Sen lisäksi, että satsaat salaattipohjaan, muista myös proteiinit, hiilarit sekä hyvät rasvat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Vihreät alle

Suosi tummanvihreitä ja punertavia salaattilajikkeita, jos haluat maksimoida maun ja ravinteikkuuden. Kun yhdistät mietoa ja voimakasta sekä pehmeää ja rapeaa salaattia, saat annokseesi luonnetta. Eikä yrttejä sovi unohtaa. Kokeile rucolaa, basilikaa, korianteria, persiljaa tai minttua. Muista myös hippunen suolaa, joka tuo maut paremmin esille.

2. Nälänkarkottajat

Jotta nälkä lähtee eikä vatsaan jää heppoinen fiilis, salaatti kaipaa proteiinia. Valitse ruokavaliosi mukaan kanaa, kalaa, lihaa, kananmunaa tai juustoista esimerkiksi raejuustoa tai fetaa. Kasvissyöjille hyviä proteiininlähteitä ovat linssit, kvinoa, nyhtökaura, härkis, pavut ja tofu.

3. Rasvaa koneeseen

Pähkinät tuovat salaattiisi hyviä rasvoja, samoin kuin siemenet. Kokeile vaikka hampun-, auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä. Kaksi ruokalusikallista siemeniä ja pähkinöitä riittää päivässä. Lisäksi varsinkin siemenlajeja on syytä vaihdella.

Avokado on puolestaan ihanan maukas ja terveellinen rasvapallero ja samalla täyttävä ainesosa. Salaatinkastikkeiden sijaan suosi mieluummin laadukasta oliiviöljyä tai esimerkiksi avokado-, manteli- tai hampunsiemenöljyä.

4. Pitkäkestoista virtaa

Kaipaatko lisää ruokaisuutta? Ja kenties potkua päivän aerobiseen treeniin? Lisää salaattiisi jotain hyvälaatuista hiilihydraattia, kuten täysjyväpastaa tai -riisiä, perunaa, bataattia, kvinoaa tai spelttiä.

5. Vielä jotain..?

No keko kasviksia tietenkin. Vaihtoehtojen lista on loputon: kurkkua, tomaattia, paprikaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa, parsa- tai kukkakaalia. Jos kasvikset sellaisenaan tuntuvat kuivilta, paahda niitä kevyesti. Eikä kukaan kiellä heittämästä joukkoon myös hedelmiä: omenalohkoja, melonisiivuja tai persikoita. Kesällä tuoreet mansikat, vadelmat ja mustikat ovat ihana vitamiinipommi salaatin kruununa.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Mitä lihan tilalle? 6 x paras kasviproteiini

8 viikon ruokaohjelma painonpudottajalle

Bloggaaja Piia Pajunen: ”Olen perheen herkkuleipämestari”

Teksti Johanna Lätti
Kuvat Fotolia