rohdot luonnosta

Rohdot luonnosta – 4 kasvia, johon kannattaa tutustua

1. Kehäkukka

Mikä: Yksivuotinen kukka, joka kukkii koko kesän. Kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Euroopassa. Perinteisesti käytetty rohdoskasvina.

Mitä siitä saa: Tulehduksia parantava ja bakteereja tuhoava vaikutus. Tehoaa viruksiin ja loisiin.

Miten käytetään: Kukat käytetään tuoreena tai kuivataan talveksi. Pieninä määrinä sopii teehen, salaatteihin, keittoihin ja riisi- tai kalaruokiin.

Erikoista: Kiihdyttää sisäisesti nautittuna estrogeenin tuotantoa, joten sen käytössä on syytä olla varovainen. Ei suositella raskaana oleville tai imettäville.

2. Aloe vera

Mikä: Lääkeaaloe on aaloeihin kuuluva mehikasvi. Paksujen lehtien sisältämää geeliä voi käyttää ulkoisesti ja sisäisesti.

Mitä siitä saa: Sisältää yli 200 vaikuttavaa ainetta: vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja antrakinoneja, kuten tulehdusta lievittävää salisyylihappoa.

Miten käytetään: Hyytelönä sellaisenaan.

Erikoista: Käytetään edelleen ulostuslääkkeenä useassa maassa.

3. Kookos

Mikä: Kookospähkinä on kookospalmun hedelmä, jonka suuri siemen sopii ­ravinnoksi.

Mitä siitä saa: B-, C- ja E-­vitamiinia, seleeniä, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja fosforia.

Miten käytetään: Smoothieissa, leivonnaisissa, keitoissa ja curryissa. Kookosvesi sopii nautittavaksi sellaisenaan ja toimii myös palautusjuomana.

Erikoista: Kookos­pähkinä on tuore, kun sen sisällä oleva neste hölskyy ravistettaessa.

4. Kamomilla

Mikä: Ikivanha rohdoskasvi, jolla voi hoitaa ihoa, mieltä ja elimistöä.

Mitä siitä saa: Mieto lääkekasvi sisältää eteeristä öljyä, josta on löydetty muun muassa antioksidantteina toimivina flavonoideja. Sisäisesti nautittuna rentouttaa ja rauhoittaa mahaa sekä vatsan limakalvoja.

Miten käytetään: Kuivatettuna, teenä tai uutteena. Runsassatoista kamomillaa on helppo kasvattaa itse ja kuivata kukinnot talouspaperin päällä.

Erikoista: Kamomillan ­nimi juontuu sanasta khamaimelon, joka tarkoittaa maaomenaa. Kukka tuoksuukin voimakkaasti omenalle.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Proteiinia, hyviä rasvoja ja vitamiineja – 4 pähkinää, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon

Tärkeimmät adaptogeenit: Mitä ovat ashwagandha, reishi, ruusujuuri ja ginseng?

Teksti Anna Povenius
Kuvat Fotolia