1. Kehäkukka
Mikä: Yksivuotinen kukka, joka kukkii koko kesän. Kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Euroopassa. Perinteisesti käytetty rohdoskasvina.
Mitä siitä saa: Tulehduksia parantava ja bakteereja tuhoava vaikutus. Tehoaa viruksiin ja loisiin.
Miten käytetään: Kukat käytetään tuoreena tai kuivataan talveksi. Pieninä määrinä sopii teehen, salaatteihin, keittoihin ja riisi- tai kalaruokiin.
Erikoista: Kiihdyttää sisäisesti nautittuna estrogeenin tuotantoa, joten sen käytössä on syytä olla varovainen. Ei suositella raskaana oleville tai imettäville.
2. Aloe vera
Mikä: Lääkeaaloe on aaloeihin kuuluva mehikasvi. Paksujen lehtien sisältämää geeliä voi käyttää ulkoisesti ja sisäisesti.
Mitä siitä saa: Sisältää yli 200 vaikuttavaa ainetta: vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja antrakinoneja, kuten tulehdusta lievittävää salisyylihappoa.
Miten käytetään: Hyytelönä sellaisenaan.
Erikoista: Käytetään edelleen ulostuslääkkeenä useassa maassa.
3. Kookos
Mikä: Kookospähkinä on kookospalmun hedelmä, jonka suuri siemen sopii ravinnoksi.
Mitä siitä saa: B-, C- ja E-vitamiinia, seleeniä, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja fosforia.
Miten käytetään: Smoothieissa, leivonnaisissa, keitoissa ja curryissa. Kookosvesi sopii nautittavaksi sellaisenaan ja toimii myös palautusjuomana.
Erikoista: Kookospähkinä on tuore, kun sen sisällä oleva neste hölskyy ravistettaessa.
4. Kamomilla
Mikä: Ikivanha rohdoskasvi, jolla voi hoitaa ihoa, mieltä ja elimistöä.
Mitä siitä saa: Mieto lääkekasvi sisältää eteeristä öljyä, josta on löydetty muun muassa antioksidantteina toimivina flavonoideja. Sisäisesti nautittuna rentouttaa ja rauhoittaa mahaa sekä vatsan limakalvoja.
Miten käytetään: Kuivatettuna, teenä tai uutteena. Runsassatoista kamomillaa on helppo kasvattaa itse ja kuivata kukinnot talouspaperin päällä.
Erikoista: Kamomillan nimi juontuu sanasta khamaimelon, joka tarkoittaa maaomenaa. Kukka tuoksuukin voimakkaasti omenalle.
Lue myös:
Proteiinia, hyviä rasvoja ja vitamiineja – 4 pähkinää, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon
Tärkeimmät adaptogeenit: Mitä ovat ashwagandha, reishi, ruusujuuri ja ginseng?