Smoothieen voi lisätä muutakin kuin banaania.

Kaipaatko lisää virtaa? 7 näppärää smoothien terästäjää

Haluatko lisää virtaa ja energiaa smoothiesta? Silloin se kannattaa terästää. Tässä 7 hyvää vaihtoehtoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Cayennenpippurista tulta smoothieen

Cayenne saa tulen nousemaan korvista, ja samalla tavalla se saa aineenvaihdunnan liekkeihin ja energiatasot nousemaan. Cayennea kannattaa kokeilla kaakaon, mansikan ja vesimelonin kanssa.

ANNOSTUS: Cayennea voi vedellä vapaasti, ainoastaan vatsan sietokyky voi asettaa rajoja. Jos tiedät olevasi herkkä tulisille ruuille, ripottele maltillisesti.

2. Kardemumma hellii vatsaa

Tuttu pullamauste on lämmittävä maustekasvi, joka sopii erityisesti mahavaivaisille. Se kun tehostaa ruuansulatusta ja rauhoittaa vatsaa.

Kardemummaa kannattaa lisätä erityisesti maito tuotteita sisältäviin smootheihin, sillä se irrottaa maidon mahdollisesti aiheuttamaa limaisuutta koko kropasta. Kardemumma sopii hyvin myös kaakaon, banaanien, taatelien ja viikunoiden kumppaniksi.

ANNOSTUS: Kardemummaa voit käyttää vapaasti oman makusi mukaan

3. Kaneli buustaa aineenvaihduntaa

Kukapa ei rakastaisi kanelia: korvapuusteja, kanelilla maustettua puuroa ja kaneli-omenapiirakkaa. Tällä lämmittävällä mausteella, joka buustaa aineenvaihduntaa ja poistaa limaisuutta ylähengitysteistä, voit loihtia suosikkileivonnaisesi ravinteikkaan smoothien muotoon.

Kokeile omenasmoothien kanssa tai valmista riisipuuron rippeistä kermainen smoothie lisäämällä banaania ja kanelia. Kaneli sopii yllättävän hyvin myös vihersmoothieen.

ANNOSTUS: Jos käytät tavallista Cassia-kanelia, ota huomioon, että siinä on maksalle haitallista kumariinia. Päiväsaannin raja on 50-kiloisella minimaalisesti yksi teelusikallinen päivässä. Luontaistuotekaupoista saatavaa Ceylon-kanelia voit käyttää vapaasti oman maun mukaan. 

Kaneli sopii hyvin omenaiseen smoothieen.

4. Inkivääri flunssaa vastaan

Raikas ja lämmittävä inkivääri tehostaa verenkiertoa ja on yksi parhaista ruoka-aineista silloin, kun kurkku on kipeä, ruuansulatus takkuaa, syysflunssa painaa päälle, päänsärky tekee tuloaan tai tarvitset pientä avustusta aamuheräämiseen.

Inkivääri tehostaa immuniteettia, joten sitä kannattaa käyttää jatkuvasti. Kokeile inkivääriä sekä marjaisiin että suklaisiin pirtelöihin.

ANNOSTUS: Inkivääriä voit käyttää oman makusi mukaan. Parasta on käyttää tuoretta inkivääriä, jossa erilaiset terveydelle hyödylliset yhdisteet ovat paremmin tallella kuin jauheessa.

5. Astralagus keventää stressikuormaa

Astralagusta eli kurjenherneenjuurta kannattaa käyttää immuniteetin ja ruuansulatuksen parantamiseen. Se tekee hyvää myös sydämelle ja pirtsakoittaa kroonisesta väsymyksestä kärsiviä.

Astralagus on niin sanottu adaptogeeni, eli se auttaa sietämään stressiä ja parantaa immuniteettiä. Se sisältää muun muassa paljon A-vitamiinia. Astralagus on aavistuksen makeaa, ja maku muistuttaa hieman  lakritsinjuurta.

ANNOSTUS: Kuivattua astralagusjauhetta voi nauttia 500–1 000 milligramman tujauksen kolme kertaa päivässä. Tämä määrä vaikuttaa jo vastustuskykyyn.

6. Siperian ginsengistä energiaa oloon

Eleuhero- ja eleutherococcus-nimillä tunnettu Siperian ginseng on mieto, lähes mauton yrtti, jota on käytetty buustaamaan seksuaalisuutta etenkin miehillä.

Se myös auttaa elimistöä selviytymään niin psyykkisestä kuin fyysisestä stressistä. Siperian ginseng voi myös lisätä energisyyttä ja kestävyttä ja parantaa muistia, mutta näistä on vielä toistaiseksi vähän tieteellistä näyttöä.

ANNOSTUS: Aloita käyttö pienellä määrällä, aluksi noin kuudesosa teelusikallista per smoothie, ja kasvata määrää pikkuhiljaa teelusikalliseen. Yrttien kanssa kannattaa aloittaa varovasti, jotta voit seurata, miten kroppasi reagoi. Siperian ginseng voi myös nostaa verenpainetta, jos vetelet sitä paljon. Siperian ginseng on adaptogeeni, joten pidä niiden käytöstä välillä pieni tauko.

Haluatko helliä aivoja? Siperin ginsengin uskotaan parantavan muistia.

7. Macasta voimaa ja hyvää mielialaa

Perun ginsenginä tunnettu maca on voimakas adaptogeeni, joka on ominaisuuksiensa takia kaikille liikkujille loistoidea. Se tehostaa kestävyyttä ja voimantuottoa ja tasapainottaa hormonituotantoa ja mielialaa. Maca antaa tujusti lisäenergiaa, joten sitä ei kannata lisätä iltasmoothieen.

Macan maku on vahva, joten sitä kannattaa yhdistellä voimakkaalta maistuvien marjojen (kuten mustikka), hedelmien (kuten banaani) ja kaakaon kanssa. Se myös tekee smoothiesta paksumman ja kermaisemman. Ai niin, ja maca lisää myös seksihaluja!

ANNOSTUS: Aloita macan käyttö vähitellen, ettei maha mene sekaisin. Noin teelusikallinen per smoothie riittää aluksi, ja kasvata määrää pikku hiljaa muutamaan ruokalusikalliseen päivässä. Muista pitää taukoa välillä macan kaltaisen adaptogeenin kanssa.

Lue myös:

Loihdi hyvä vihersmoothie yhä uudelleen tällä kaavalla

2 x edullinen palautusjuoma – näin säästät treenijuomissa

Mikä on adaptogeeni?

Jutussa esitellään useampi niin sanottu adaptogeeni. Eli mikä? 

Adaptogeeniksi kutsutaan yrttiä tai rohdosta, joka auttaa elimistöä sopeutumaan ja selviytymään erilaisista stressitiloista.

Sen uskotaan parantavan myös fyysistä ja henkistä suorituskykyä ja kohentavan immuniteettiä. Lisäksi ne auttavat palautumaan treenistä. 

Kaikkien adaptogeenien kohdalla on hyvä pitää välillä taukoa. Viikon tauko kerran kuukaudessa on mainio nyrkkisääntö. Toinen tapa voi olla pitää kuukauden tauko kolmen kuukauden välein.

Teksti Hanna Skyttä
Kuvat Fotolia