Nautiskele kesästä viisaasti

Oletko toivoton napostelija vai vannoutunut lihansyöjä?

Varsinkin kesällä on iloa sallivasta ja rennosta mutta samalla järkevästi koostetusta ruokavaliosta. Kun koostaa ruokavalion fiksusti, voi hyvällä omallatunnolla nauttia kesästä ja hyvästä ruoasta – omia ruokatottumuksia ja mieltymyksiä unohtamatta.

Etsi alla olevista esimerkeistä omia elämäntapojasi vastaava tyyppi ja opi ylläpitämään kesäkuntoasi löysin rantein.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Kaikkiruokainen herkkusuu

Herkkusuu on nautiskelija, joka ei osaa sanoa ”ei”. Herkkusuun on vaikea pitää ateriakokoa kurissa, ja santsiannos kuuluu lähes aina asiaan. Aterian jälkeen hän syö yleensä aina jälkiruokaa. Pian aterian jälkeen herkkusuulla on taas nälkä.

Asiantuntijan ohjeet

Herkkusuiden kannattaa pyrkiä mahdollisimman säännölliseen ateriarytmiin. Näin vältytään kovalta nälältä ja siitä seurauksena olevalta herkuttelulta. Fiksuilla alku- ja jälkiruoilla voidaan pienentää pääruoka-annosta. Ruokalistalle kannattaa ottaa vesi- ja kuitupitoisia ruokia. Myös proteiinipitoiset ruoat kuuluvat listalle, sillä ne pitävät nälän hyvin loitolla.

2. Hiilihydraateilla hyrisevä aktiiviliikkuja

Hiilihydraattiruokia suosivat ovat usein aktiiviliikkujia. Heillä aterioiden perustan muodostavat viljavalmisteet, ja liha ja muut proteiininlähteet ovat ruokavaliossa sivuroolissa.
Hiilihydraateilla käyvän liikkujan lautasella on usein runsaasti riisiä, pastaa tai perunaa. Leipä kuuluu lähes jokaiselle aterialle. Välipaloiksi hän popsii hedelmiä ja siemailee mehuja.

Asiantuntijan ohjeet

Tuoreet vihannekset tulisi muistaa pitää listalla. Hiilihydraatteihin painottuvasta ruokavaliosta saadaan helposti liikaa sokeria, joten sokerisia herkkuja tulisi välttää. Proteiinipitoisia ruokia voi olla syytä hieman lisätä ruokavalioon. Rasvaakaan ei saa unohtaa kokonaan.

 

Lue myös nämä:

Bloggaaja Piia Pajunen: ”Olen perheen herkkuleipämestari”

Asiantuntija kertoo: Miten syödä muuta ruokaa herkkupäivänä?

Tekeekö mielesi jotain hyvää? Katso 10 x terveellinen herkku