Minulla on tapana pitää lauantaisin herkkupäivä. Silloin ostan irtokarkkia, sipsiä ja herkkuja, mutta päivän aikana syön muuta ruokaa vähemmän. Onko tämä hyvä toimintamalli?
Kuitu ja proteiini tasapainottavat verensokerin vaihtelua silloin, kun sokeria syödään runsaammin, joten hyvän olon säilyttämiseksi normaalia ruokaa ei kannata jättää kokonaan pois, vaan ainoastaan keventää. Jätä ruuan hiilihydraatit ja rasvat vain vähemmälle, koska juuri niitä kertyy herkuista.
Pääateriat kannattaa koostaa valtaosin kasviksista ja vähärasvaisista proteiininlähteistä. Kohtuullinen määrä runsaskuituisia viljatuotteita sopii myös.
Herkkupäivän ateriat valitaan huolella
Herkkupäivän menu voisi olla tällainen: Aamiaiseksi täysjyväpuuroa marjojen ja rahkan kera. Lounaalla kana-kasviskeittoa ja pari hapankorppua. Päivällisellä tofu-kasvisvokkia ja rasvatonta piimää tai maitoa. Näin pääatearioiden energiamäärä jää kohtuulliseksi ja herkkuja voi syödä huolettomammin.
Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä
Lue myös:
Vastustamaton kevyt brownie sulaa suussa
Tätä herkkua et voi vastustaa – yhdistä ovelasti avokado ja suklaa
Cosmopolitanista: