Treenin vastapainoksi tarvitaan lepoa – näin teet sen oikein

Tunnetko pakkomiellettä liikkua joka päivä? Näin löydät tasapainon treenin ja levon välillä.

1. Älä laske pelkästään treenejä. Stressi ja kuormittava työ hidastavat palautumista, joten suhteuta treenit aina senhetkiseen kokonaistilanteeseen. Jos töissä tai kotona on hässäkkää, anna levolle ja palautumiselle enemmän aikaa.

2. Treenissä enemmän ei ole enemmän. Tunnetko pakkomiellettä liikkua joka päivä? Huippu-urheilijatkin pitävät lepopäivän tai kaksi. Jos kroppa on liian väsynyt, vaivalla tehty treeni menee harakoille.

3. Tarkkaile itseäsi. Jos aamulla riittävien yöunien jälkeenkin väsyttää, puhti loppuu keskipäivällä ja treeni tuntuu epämukavalta, on lepopäivän paikka.

4. Lepää, älä makaa. Onhan sohvalla toki lokoisaa, mutta parasta nollausta keholle on, kun se saa pientä liikettä ja syke nousee vähän. Lähde metsään ulkoilemaan, käy kävelyllä tai leiki lasten kanssa – omien tai naapurin.

5. Pidä huoltopäivä. Tee palautumisesta hemmottelua syömällä hyvin ja terveellisesti, venyttelemällä kevyesti, saunomalla tai pulahtamalla kylmävesialtaaseen. Kevyt ja palauttava hieronta on lepopäivän luksusta.

6. Nuku hyvin. Ota aikaa riittäville yöunille. Kylmä suihku ennen nukkumaanmenoa tuo paremmat unet.

Vinkit antoi valmentaja ja fysioterapeutti Marko Yrjövuori.

Lue myös:

Koetko morkkista lepopäivistä?

Mistä tiedän, olenko palautunut treenistä?

Testaa, oletko palautunut treenistä