ruka myllykosken riippusilta
Myllykosken riippusillalla on ruuhka-aikaan jonoa. Sillan yli kuljetaan vuorotellen ja näkymät kosken molempiin suuntiin ovat huikeat.

Ruska-ajan Ruka – 4 kiinnostavaa hyvän olon aktivitteettia

Rukan ruska houkuttelee retkille. Vaihtoehtoja riittää, luontoon pääsee niin jalan, pyörällä tai meloen.

1. Kierros karhujen poluilla

Kuukkeli seuraa puuhiani läheisen puun oksalta. Istuskelen Siilastuvan nuotiopaikalla ja syön loimulohiruisleipää ja ihastelen joen uomaa. On kostean raikas ja aurinkoinen syyskuun päivä, ja Oulangan Kansallispuiston luonto on juuri lehahtanut ruskan väreihin, kuin riikinkukko. Olen kulkenut suurimman osan 12 kilometriä pitkästä Pienestä Karhunkierroksesta ja kartan mukaan Jyrävän kuohuva koski lähestyy. Pauhun voi kuulla taukopaikalle, vaikka koskea ei vielä näykään.

Pieni Karhunkierros ei suotta ole yksi Suomen suosituimmista retkikohteista, ja se tarkoittaa, että poluilla kanssani kulkee puoli Suomea. Ruska-aikaan kierros kannattaakin aloittaa hyvin aikaisin aamulla, tai iltapäivällä niin, että ehtii perille ennen pimeän tuloa. Näin välttää pahimman ruuhkan. Kierros sopii monen tasoisille vaeltajille, mutta osa maastosta on haastavaa kulkea, kuten Kallioportin henkeäsalpaavien näkymien jälkeen laskeutuvat jyrkät portaat. Ne voivat olla sateella myös vaarallisen liukkaat. Hikiliikkuja kiertää reitin kolmessa tunnissa, ikiliikkuja viidessä ­kuudessa.

Retken lähtöpaikalle Juumaan pääsee Rukalta Karhunkierrosbussilla tai omalla autolla.

hiidenlampi
Hyväkuntoiset pitkospuut kiertävät kahta Hiidenlampea.

2. Hiljaisuutta Hiiden Hurmoksella

Kuikuilen punaisten kanervapensaiden keskellä vanhan poroerotusaidan yli, näkyisikö täällä poroja, joita tienvarsi oli tulomatkalla pullollaan. Oulangan Luontokeskukselta alkava viiden kilometrin pituinen Hiiden Hurmos on kumpuileva, mutta helppokulkuinen aloittelevan patikoijan reitti. Pitkät ja tukevat pitkospuut kiertävät metsän keskellä kimaltavaa Hiidenlampea ja pysähdyn auringon lämmittämälle penkille. Suljen silmäni ja kuulen vain metsän hiljaisia ääniä, olen löytänyt rauhallisen reitin ruuhkaiseen ruska-aikaan.

Poroja ei nyt näy, mutta lammen toisella puolella etenee perhe kahden pienen lapsen kanssa. Reitti laskee mäntymaastoisen harjun laelta Kiutakönkään kuuluisan kosken kupeeseen ja kun poikkean polulta, sen viereiset kalliokivet tarjoavat toisen tunnelmallisen levähdyspaikan.

Oulangan luontokeskukselle pääsee parhaiten omalla autolla, mutta sinne kulkee myös bussi.

Lisätietoja: Luontoon.fi ja matka.fi

jooga ruka
Metsäjoogaa voi tilata räätälöitynä myös erilaisten reittien oheen. Se on loistava kokemus ensi kertaa joogaa tai vaellusta kokeilevalle.

3. Joogaa puiden kanssa

Käppyrämäntyisen Konttaisen laelta näkymät avautuvat kaikkiin ilmansuuntiin, nähdä voi kuulemma aivan Venäjälle saakka, jos sää on kirkas. Pieni metsäjoogaryhmämme ottaa happea hetken aikaa ihaillen upeaa näkymää hyttysten ja puunlatvojen yläpuolella ja valmistautuu kolmen vartin pituiseen joogasessioon. Viidensadan metrin nousu vaaran laelle ja jooga-asennot tuovat hien pintaan, mutta pian sydän ja mieli rauhoittuvat, kun asetumme nojaamaan puuhun, suljemme silmämme ja hiljennymme puuhengitykseen.

Joogaseurue on monen­kirjavaa, joten retken ohjaaja, Piritta Liikka on suunnitellut sen ottaen huomioon erilaiset tarpeemme. Välillä pysähdytään ihailemaan maisemaa, välillä napostelemaan rinteellä kasvavia mustikoita ja hörppäämään Pirittan mustikkamehua. Kävelyn lomassa tehdään venyttely- tai joogaliikkeitä. Tunturin laelle ja takaisin kuljettava joogaretki on yhdistelmä joogaa, hengitysharjoituksia ja luonnon kokemista. Liikkeet ovat helppoja ja ne tehdään seisten tai puusta ja maasta tukea ottaen. Plussana joogaretken järjestäjä noutaa sinut vaikka oman mökin pihasta paikalle.

Lisätietoja: munpolku.fi

Lue myös: Mikä ihmeen metsäjooga? Innostu asanoista Suomen luonnossa

4. Hiki pintaan täytyy saada

Vesi pärskähtää suoraan naamalle kuin saavista heitettynä ja jalanpohjissa tuntuu töyssyjä. Korvissa suhisee enkä kovan vauhdin vuoksi pysty täysin hahmottamaan maisemia, vaan tungen saapasta tiukemmin kumiveneen laidan alle ja melon kuin mieltä vailla. Olemme juuri laskeneet Kitkajoen toiseksi jyrkimmän, IV-luokkaan kuuluvan Aallokkokosken Rukan vaativalla Villi Reitti K-18 -koskenlaskutaipaleella. Kumiveneessämme on neljä ensikertalaista sekä opas. Jollain konstilla onnistun pysymään kyydissä, vaikka osa melontaohjeista unohtui jännityksestä rannalle.
Reitillä lasketaan neljä koskea. VI-luokkaan kuuluva Jyrävä kierretään kukkulan yli maitse. Villi Reitti K-18 sopii kaikille täysi-ikäisille, seikkailu­mielisille ja peruskuntoisille ihmisille, mutta Rukan tarjonnasta löytyy myös helpompia koskenlasku- ja melontaretkiä. Retken jälkeen päällimmäisenä jää mieleen voiton tunne ja hirmuinen nälkä.

Kun vauhdin hurmaan on kerran päästy, voi jatkaa Rukan monipuolisille pyöräreiteille. Niitä on tarjolla niin alamäkihurjastelijoille, pitkänmatkanpolkijoille kuin maisemafiilistelijöillekin. Vuokrattavana on myös sähkökäyttöisiä läskipyöriä, joilla on astetta helpompaa päästä tunturin laelle.

Lisätietoja: stellapolaris.fi ja ruka.fi

Karhun-­nälkään!

➜ Kimchillä täytetty portobellohampurilainen ja ranut Jack Daniels -dipillä kesyttää koskenlaskussa riutuneen kasvissyöjänkin nälän!

R U OK? Burger Restaurant, Rukakyläntie 6, ruokburger.fi

➜ Pizzeria Ruka ­Kalliorinteen juurella on pienen matkan päässä kylästä, mutta ylimääräiset kilometrit vaelluksen päälle ovat raahautumisen väärtejä. Herkulliset puu-uunissa paistetut artisaani­pizzat täyttävät ravintolan sesonki­aikaan nopeasti, joten jollet ole valmis jonottamaan, varaa pöytä pizzeriaruka.fi

Hyvä ­tietää

➜ Rukalle pääset bussilla, lentäen Kuusamoon, junalla Ouluun, Rovaniemelle tai Kemijärvelle, josta on jatkoyhteys bussilla tai autolla.

➜ Oulangan ­Kansallispuiston reitistö ­koostuu eritasoisista ja ­-pituisista reiteistä parista kilometristä aina 82 kilometriä pitkään Karhunkierrokseen ­asti.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Päivävaellukset luonnossa ovat tämän hetken suurin liikuntatrendi

Tässä ovat Suomen parhaat pyöräilyreitit – lukijamme paljastavat!

 

 

Teksti Marita Kouhia
Kuvat Marita Kouhia ja munpolku.fi