pyöräilyreitit

Tässä ovat Suomen parhaat pyöräilyreitit – lukijamme paljastavat!

Fitin lukijat paljastavat, missä ovat Suomen parhaimmat fillarimaastot. Löytyykö listalta sinun suosikkisi?

Jyväskylässä riittää runsaasti reittejä maastopyöräilijöille, jotka rakastavat vaihtelevuutta. Sarvivuoren maisemissa on upeat näköalat, ja maastoa löytyy haasteelliseenkin makuun. Laajavuoren metsissä pääsee haastamaan itsensä juurakkopoluilla tai nauttimaan luonnossa ajelusta tasaisilla ulkoilureiteillä.

Kalajoella pyöräillään sorateitä metsän keskellä ja poiketaan tasapainottelemaan pitkospuille kohti Hiekkäsärkkiä. Vaihteleva alusta tuo haastetta matkantekoon. Luonnon rauhaa − metsää, peltoa, hiekkadyynejä ja meren rantaa yhdellä reitillä.

Edestakainen päivälenkki Oulusta Hailuotoon on mukavan raikas. Matkan varrella ihastellaan tyypillistä pohjoispohjanmaalaista tasaista maisemaa. Hyvä reitti varsinkin talvisin, kun voi pyöräillä merimatkankin jäällä. Kesällä lauttamatka luo retkelle oman tunnelman.

Kuopiossa sijaitsevan Nilsiän maastot ovat suosittuja pyöräilyreittejä keskellä luontoa. Reitille osuu kovia mäkiä ja tasaisia jaksoja, jolloin voi vetää henkeä. Tahkolle pääsee pyöräillen, ja saa ihailla hienoja maisemia vaarojen suuntaan.

Oulangan kansallispuisto tunnetaan Karhunkierroksen jyl­histä maisemista. Pyöräillen pääsee haistelemaan tunnelmaa ­reitillä Taivalköngäs–Oulangan luonto­keskus. Muutoin pyöräily ei ole alueella sallittu. Paitsi talvi­kaudella, jolloin voi pyöräillä fatbike-pyörällä Oulangan erämaareittiä.

Levin ympäristön pyöräilyreitti on varsinkin ruska-aikaan upea. Samanlaista ainutlaatuista luontoa ei näe muualla Suomessa.

Saariselän tuntureiden haastavat polut kivikkoineen, juurineen ja kantoineen viehättävät. Tiukat ylä- ja alamäet vetävät puoleensa, mutta ennen kaikkea upeampaakin upeammat maisemat tekevät niistä yhden Suomen parhaimmista.

Kokemäellä Kauvatsan Sääksjärven ympäri saa pyöräillä hyväkuntoisilla, hiljaisilla hiekkateillä. Matkan varrelle osuu niin metsätaipaleita kuin pelto- ja niittyaukeita sekä järvimaisemia.

Sauvon kierroksella on pituutta 58,8 kilometriä ja aikaa kuluu vauhdista riippuen 1−3 päivää. Matkaa taitetaan rauhallisten maalaismaisemien, kumpuilevien peltojen ja hiljaisten metsätaipaleiden läpi. Maasto on vaihtelevaa ja se sisältää sopivassa suhteessa niin nousuja kuin laskuja.

Ruissalon ihanat hiekkapolut kulkevat luonnon ja meren lähellä, joten maisemat ovat upeat. Saaronniemi, Kolkka, Honkapirtti, Kansanpuisto ja Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha ovat mukavia pysähdyspaikkoja.

Saariston rengastie on huikea. Upeat maisemat eikä reitti ole liian mäkinen. Matkan varrella on ihania pikkukyliä, joista löytyy mainioita bed & breakfast -paikkoja. Lossimatkat tekevät pyöräilylomasta ainutlaatuisen.

Vehmersalmen reitillä Kallaveden ympäri on pituutta 95 kilometriä. ­Maisemat ovat upeat ja lossimatkallekin pääsee samalla kertaa.

Ahvenanmaalla pyöräreitit kulkevan pitkin kauniita merenrantoja, ja tiet ovat pieniä ja hiljaisia. Myös yhteydet pienemmille saarille ovat pyöräilylle sopivat. Pyöräilijöitä on paljon, mutta se ei menoa haittaa. Jos ei halua kuljettaa omaa pyörää saareen, vuokrapyörät ovat järkevän hintaisia.

Punkaharjun maisemista löytyy niin kauneutta kuin haastettakin. Punkaharjun harjualue ja puulajipuisto ovat hyviä kohteita pyöräretkelle. Puulajipuistosta löydät hyvät, leveät reitit myös kaupunkipyörällä liikkumiseen. Karjalankallion laavu on mukava taukopaikka.

Urpolan luonnonsuojelualue Mikkelissä on rauhoittava pyöräilypaikka, kiire ei ole minnekään. Reitillä on kauniita luonnonmaisemia sekä sopivassa suhteessa ylä- ja alamäkiä. Kuuden kilometrin lenkki raikkaassa metsässä rentouttaa.

Säijän lenkki Tampereelta Pirkkalaan ja sieltä Säijän kautta takaisin. Matkaa kertyy 50−70 kilometriä. Maantielenkkiä rauhallisella maalaisalueella suhteellisen hyväkuntoisilla teillä on ilo polkea. Vastaan tulevat kanssapyöräilijät moikkaavat hymyillen tai tarjoavat auttavan kätensä tarpeen tullen. Pyöräilijöiden yhteisöllisyys onkin reitin parasta antia.

Tuusulanjärven ympäri kulkeva reitti on vaihtelevasti mäkeä ja tasaista. Maisemat ovat hienot, mutta erityisen reitistä tekevät matkan varrelta löytyvät kulttuurikohteet. Tauon voi pitää esimerkiksi Aholassa, kirjailija Juhani Ahon ja kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin entisessä kodissa, Aino ja Jean Sibeliuksen Ainolassa, Aleksis Kiven kuolinmökillä tai Pekka Halosen ateljeekodissa Halosenniemessä.

Kuninkaantie kulkee Suomessa Turusta Etelä-Suomen halki itärajalle. Sen varrelta löytyy useita pyöräilyetappeja maantieajoon. Esimerkiksi Vantaalta pääsee vanhaa postireittiä Porvooseen. Perillä voi nauttia vanhan Porvoon tunnelmasta lounaalla tai ihastella jokivarren menoa, jos ehtii. Matkaa reitille kertyy edestakaisin 80 kilometriä.

Helsingin yksi kauneimmista ­pyöräily­reiteistä on Itä-­Helsingissä, Vuo­saaressa ja Uutelassa. Maasto on helppokulkuista ja maisemat ovat kauniita merimaisemia. Reitti sopii hyvin leppoisaan pyöräilyyn, välillä voi käydä uimassa tai kahvilla.

Laajalahden ympäri ajaessa matkan varrelle mahtuu monenlaista kaunista merimaisemaa, lintuvesistöjä ja kulttuurihistoriallisia rakennuksia, kuten Espoon puolella sijaitsevat Gallen-Kallelan Museo ja Villa Åkerblom sekä Helsingin puolelle sijoittuva Didrichsenin taidemuseo. Jos jano iskee, voi piipahtaa tankkaustauolla esimerkiksi Munkkiniemessä Cafe Torpanrannassa tai Espoon luontotalon kahvilassa, Villa Elfvikissä.

Tilaa Fit!

Lue myös:

5 syytä matkustaa Ahvenanmaalle – vain yksi niistä on pyöräily

Tee pyöräilystä HIIT-treeni

Tee tämä muutos, ja pyöräilystäsi tulee tehokkaampaa

Teksti Fitin toimitus
Kuvat Fotolia