retriitti

Retriitti on yksi suosituimmista matkailumuodoista – 3 x hyvinvointiretriitti

Hyvinvointiretriitit ovat yleistyneet kehon sekä mielen kehittämiseen tähtäävänä irtiottona arjesta. Retriittitunnelmaa voi kokea niin tropiikissa kuin kotimaassakin.

Mikä ­ihmeen ­retriitti?

Retriitillä tarkoitetaan vetäytymistä tavallisesta arkielämästä. Se tarjoaa paikan, jossa voi levätä, hiljentyä ja harjoittaa kehon ja mielen hyvinvointia. Retriitti voi olla myös esimerkiksi kirjoitusretriitti, jossa on hyvinvoinnin lisäksi tilaa ja aikaa oman intohimonsa ­kehittämiseen.

Vehreä luonto tarjoaa Ubudissa järjestettäville retriiteille kuvankauniin miljöön.

Bali − trooppisen ­keitaan energiaa

Missä: Balin paratiisisaari ja erityisesti sen sisämaassa sijaitseva Ubud on todellinen hyvänolon kohde. Sinne keskittyvät myös saarella järjestettävät, hyvinvointiin tähtäävät retriitit. Gianyarin alueella sijaitsevasta Ubudista löytyy smaragdinvihreää riisiterassimaisemaa, kauniita joogastudioita, orgaanista ruokaa sekä kehon ja mielen huoltoon keskittyviä hoitoja. Ubudin vehreään maisemaan on piilotettu toinen toistaan upeampia vuokrahuviloita. Ei ihme, että Ubud on suosittu paitsi hyvinvointi- myös häämatkailijoiden keskuudessa.

Sen, mitä Balilla toivoo ääneen, saa elämäänsä.

Retriitti: Ubudissa järjestetään joogaretriittien lisäksi myös esimerkiksi kirjoitusretriittejä, joissa joogan lisäksi ruokitaan luovuutta ja omien taitojen kehittämistä erilaisissa work-
shopeissa. Retriiteissä aamut alkavat lempeällä joogaharjoituksella, johon Balille ominaiseen tapaan kuuluvat meditointi- ja hengitysharjoitukset. Joogan jälkeen nautitaan usein aamiaisbuffet, jossa pääosaa näyttelevät trooppiset hedelmälautaset ja terveyssmoothiet. Retriittillä nautitaan usein täysihoidosta ja se tarjoaa kokonaisvaltaisen elämyksen keskittyen niin mielen kuin kehon huoltoon. Kokeile sammuttaa puhelin retriitin ajaksi ja leiju viikon mittaisessa hyvinvointikuplassa ilman mobiiliärsykkeitä. Anna mielen levätä rauhallisessa miljöössä, ja Balin maagisen energia tartua.

Koe: Eheytymisen lomassa Ubudissa voi tutustua balilaiseen kulttuuriin. Pikkukaupungissa viihtyvät myös taiteilijat, ja Ubud täyttyy ilta-aikaan erilaisista performansseista. Seuraa paikallisten pyhiä seremonioita, joihin törmää kaduilla sekä alueen lukuisissa temppeleissä. Hemmottele itseäsi balilaisella hieronnalla, joka maksaa edullisimmillaan kuutisen euroa.

Ubud on tunnettu henkisyydestään, ja alueella kerrotaan liikuskelevan myös henkimaailman olentoja. Sen, mitä Balilla toivoo ääneen, saa elämäänsä. Niin balilaiset uskovat.

Tulevia joogaretriittejä Ubudissa muun muassa: ­collettedavis.com.

Nurmeksen Bomballa retriittiläiset osallistuivat uudenkuun seremoniaan.

Koli ja Nurmes − irtiotto Suomen luonnossa

Missä: Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs retriittireissuun, myös kotimaa tarjoaa lukuisia vetäytymismahdollisuuksia. Esimerkiksi Kolin ja Bomban Break Sokos Hotellit järjestävät viikonlopun mittaisia retriittipyrähdyksiä. Luonnon helmoissa sijaitsevat ainutlaatuiset hotellikeitaat saavat mielen rauhoittumaan keskellä kauneinta Suomea.

Retriitti: Viikonloppuretriitti hotellimiljöössä sopii reissaajalle, joka kaipaa hyvinvointiohjelman lisäksi hotellin rauhaa ja omaa luksusta. Retriittiin osallistuminen ei vaadi sen suurempaa agendaa, vaan syyksi riittää se, että haluaa hetkeksi pysähtyä ja hoitaa itseään. Retriittejä Kolin ja Nurmeksen maisemissa ohjaa esimerkiksi jooga- ja hyvinvointivalmentaja Katri Syvärinen. Retriittiohjelma koostuu joogan ympärille rakentuvista aamu- ja iltaharjoituksista, jotka yhdistävät liikettä, rauhoittumista sekä omien tuntemusten purkamista kirjoittamalla. Retriitin lähtökohtana on perinteinen joogaharjoittelu, mutta ohjelmassa on paljon muutakin kuin fyysistä tekemistä. Harjoitukset voivat tähdätä myös omien voimavarojen löytämiseen tai vaikka rajojen asettamiseen. Retriitin tarkoitus on tarjota kokonaisvaltainen ja rentouttava kokemus ja löytää itsestään uusia puolia.

Koe: Sekä Kolilla että Bomballa on hulppeat kylpyläpalvelut, joissa voi hemmotella itseään ja päästää irti viimeisistäkin kehojännitteistä.

Hotellin vierestä lähtee useita lenkkipolkuja sekä talvella hiihtolatuja, joita pitkin voi sukeltaa suoraan metsän siimekseen nauttimaan luonnosta. Ukko-Kolin huipulta aukeaa myös yksi Suomen kauneimmista ja kuvatuimmista kansallispuistonäkymistä.

Tulevia retriitttejä Kolilla ja Nurmeksessa muun muassa: katrisyvarinen.fi.

Ibizan rannoilla huolet huuhtoutuvat ja keho pääsee lepäämään.

Ibiza − bilesaaren toinen puoli

Missä: Espanjaan kuuluva valkoinen Ibizan saari, ja erityisesti sen eteläinen puoli, oli pitkään kuulu ainoastaan päättymättömistä juhlistaan. Tänä päivänä Ibizan maine yläluokan bilepaikkana on jo nukkaantunut, vaikka saaren eteläisillä rannoilla viihtyykin vielä juhlaseurueita ja kuuluja tiskijukkia. Siitä huolimatta Ibiza on jo pitkään houkutellut rannoilleen hyvinvointiin keskittyviä joogeja. Aiemmin etelässä juhlinut bilehile saattaa suunnata nyt pohjoiseen joogaamaan. Kuvankauniilla saarella järjestettävät joogaretriitit keskittyvät erityisesti saaren pohjoisosaan. Ibizan yleinen hintataso on esimerkiksi Baliin verrattuna korkea.

Aiemmin etelässä juhlinut bilehile suuntaa nyt joogaamaan.

Retriitti: Ibizalla lepää mieli ja keho. Upeat auringonlaskut ja näkymä merelle tekevät saariretriiteistä ainutlaatuisia elämyksiä. Elämäntyyli on hidas­tempoinen ja päivittäinen siesta kuuluu vahvasti aikatauluun. Joogan lisäksi retriiteissä pysähdytään usein mielenhallinta- eli meditointiharjoitusten äärelle. Ibizan kulinaarinen maailma on välimerellisen värikästä, ja varsinkin retriittien yhteydessä orgaaninen ruokakulttuuri on nostanut vahvasti päätään.

Koe: Joogan ohella Ibizalla voi nauttia yllättävän vehreästä maisemasta, sillä pohjoisessa on laajalle levittäytynyttä mäntypuukasvustoa. Kauniita pikkukyliä hallitsevat valkoiseksi kalkitut talot ja pysähtynyt tunnelma.
Ota alle kajakki, kokeile kalliokiipeilyä merestä tai ihmettele Ibizan edustalla sijaitsevaa mahtipontista, lähes 400 metrin korkeudelle kurkottavaa Es Vedrán kalliosaarta. Sillä kerrotaan olevan parantava ja energisoiva voima.

Tulevia retriittejä Ibizalla muun muassa: anandayogaretreatsibiza.com ja delamaydevi.com

Retriitin kotieväät

1/ Aamu: Hengitys on joogan ydin. Etsi rauhallinen paikka, sulje silmäsi vartiksi, hengitä syvään ja tee muutamia lempeitä venytyksiä.

2/ Työpäivän ­päätteeksi: ­Laita musiikki soimaan, tanssi, liiku ja ravistele kehoasi. Jooga on antautumista ja oman intuition vahvistamista. Siinä ei ole oikeaa tai väärää tapaa, kunhan muistaa sen, ettei joogan kuulu tehdä ­kipeää.

2/ Ilta: Aseta päivän päätteeksi jalkasi seinää vasten 90 asteen kulmaan. Pysy asennossa 10 minuuttia, istuudu sen jälkeen alas, sulje silmäsi hetkeksi ja kirjoita lopuksi ylös asiat, jotka kuluneesta päivästä rassaavat edelleen mieltäsi.

Kotivinkit antoi ­Balin Writingretreatbali-kirjoitusretriitin jooga­ohjaaja ­Collette Davis

Lue myös:

3 syytä matkustaa joogaretriittiin Portugaliin

Hangelle vai hiekalle? Tässä 5 kevättalven ihaninta matkakohdetta

Teksti Johanna Elomaa
Kuvat Johanna Elomaa