Pese kädet, torjut flunssan!

Käsienpesu on paras keino taistella influenssaa vastaan.

Miten flunssat leviävät?

Tavallinen flunssa, rajuoireisempi influenssa ja uusi influenssa, sikainfluenssa, tarttuvat tehokkaasti käsien välityksellä. Lisäksi virukset leviävät ilmateitse pisaratartuntana, kun sairastuneet pärskivät ympäriinsä.

Tartunnan voi saada myös henkilöltä, joka ei aivastele eikä yski, sillä osa tartunnan saaneista selviää oireitta tai vain lievin oirein. He eivät jää kotiin yskimään, vaan kulkevat tietämättään tartuttamassa muita.

Vaikka yksittäisen ihmisen keinot torjua näitä näkymättömiä viruksia ovat rajalliset, ahkeralla käsihygienialla taudilta voi onnistua suojautumaan.

Kuinka usein kädet pitää pestä?

Kädet pitäisi pestä aina, kun on riski, että taudinaiheuttajat leviävät: kun olet esimerkiksi kätellyt ihmistä, joka erittää virusta tai koskenut esinettä, jota hän on käsitellyt.

Kotioloissa ja työpaikalla kädet puhdistuvat helposti ja tehokkaasti vedellä ja saippualla. Pesun jälkeen kädet kannattaa kuivata huolellisesti, sillä heti käsipesun jälkeen käsiin alkaa kertyä uusia pöpöjä, ja märkiin käsiin taudinaiheuttajat tarttuvat hanakasti.

Käytännössä käsiä ei kuitenkaan voi sännätä pesemään joka kerta, kun on avannut oven tai ollut ihmisten kanssa tekemisissä. Järkevintä on noudattaa ohjetta niin hyvin kuin pystyy ja pestä kädet aina, kun se on mahdollista.

Mitä voin tehdä torjuakseni influenssan?

Käsihygienia eli juuri se, että pesee käsiään entistä useammin, on tärkein keino, jolla voi torjua sikainfluenssan leviämisen paitsi itseen myös muihin. Käsihuuhdetta kannattaa käyttää lisäksi – varsinkin tilanteissa, joissa ei voi pestä käsiään.

Kumpi on parempi: vesi ja saippua vai desinfioiva käsihuuhde?

Saippuavesipesussa lika ja löysästi kiinnittyneet virukset hangataan käsistä vedellä ja saippualla. Käsihuuhteiden teho taas perustuu desinfiointiin. Silloin kun käsissä on näkyvää likaa, saippuavesipesu on kuitenkin paras, sillä lika heikentää käsihuuhteen tehoa.

Jos joku perheenjäsenistä sairastaa, käsihygieniaa voi tehostaa alkoholipohjaisella käsien desinfiointiaineella. Käsihuuhdepullon voi sijoittaa vaikka sairastajan huoneeseen, jolloin kädet on helppo puhdistaa riittävän usein.

Miten kauan pöpöt elävät?

Virukset säilyvät pinnoilla – oven kahvoissa, vesihanoissa, pankkiautomaattien näppäimillä – muutamasta tunnista vuorokauteen.

Haittaavatko sormukset tai kynsilakka käsihygieniaa?

Pöpöt viihtyvät kyllä sormusten alla, mutta tärkeintä on, että kädet pestään muuten huolellisesti. Kynnet on hyvä pitää lyhyinä tai ainakin kynnenalustat puhtaina. Kynnet voi lakata normaalisti influenssaepidemiankin aikana.

 

Katso myös nämä:

Milloin voi palata treenien pariin flunssan jälkeen?

Tyrni torjuu flunssan

Flunssaa vastaan lempeästi