Päiväunien taika

Päiväunet parantavat tehokkuutta ja terveyttä. Mikä ihmeen voima väsyttää tervettä ihmistä iltapäivisin?

Kaiken takana on ihmisen elimistön luontainen rytmi. Ihmisen elimistö noudattelee 24 tunnin vuorokausirytmiä niin, että levon tarve kasvaa kaksi kertaa vuorokaudessa.

– 12 tunnin sykli on luontainen. Rytmiset väsymyshuiput tulevat aamuyöstä ja iltapäivästä, sanoo professori Mikko Härmä Työterveyslaitokselta.

Rytmin mukainen iltapäiväväsymys ei kuitenkaan ole sama asia kuin lounaan jälkeinen uneliaisuus. Iltapäiväväsymyksen huippu saattaa tulla vasta neljän viiden aikoihin iltapäivällä. Lounaan jälkeinen romahdus iskee, kun elimistö ryhtyy sulattelemaan ateriaa. Erityisesti rasva ja hiilihydraatit väsyttävät.

– Syöminen ramaisee meitä, nälkä virkistää. Nälän vastareaktiona hormonireaktiot kohottavat valppautta, Härmä sanoo.

Unen tarve on yksilöllistä. Suurin osa ihmisistä pärjää hyvin seitsemän tai kahdeksan tunnin yöunilla, mutta noin 15 prosenttia tarvitsee unta yli yhdeksän tuntia vuorokaudessa ja suurin piirtein sama määrä selviää alle kuudella tunnilla.

– Heistäkin vain osa on oikeasti vähäunisia, ja osa kärsii unihäiriöistä. Päiväväsymyksen syy voi yksinkertaisesti olla se, että henkilö ei saa yöllä tarpeeksi unta, Härmä sanoo.

 

Katso myös nämä:

Näin selätät univaikeudet

Treeni ei kulje ja painonhallinta takkuilee? Syypää voi olla liian vähäinen uni

Uni lataa akut