Nitistä flunssa suolalla

Talven tullen moni kestävyysurheilija kärsii hengitysteiden infektioista ja rasitusastman oireista. Suolahoito saattaa auttaa.

Sään kylmetessä moni juoksua, hiihtoa tai luistelua harrastava huomaa hengitysilman muuttuvan kuivaksi ja palautumisen olevan yhä hitaampaa. Kylmä ilma altistaa hengitysteiden infektioille, jotka voivat äityä jopa koko talven mittaiseksi kierteeksi. Hengitystieinfektio vahingoittaa hengitysteiden värekarvaepiteeliä, mikä voi häiritä normaalia puolustusta ja altistaa liikkujaa rasitusastmalle.

Ahkerasti harjoitteleva voi kenties välttää lääkekierteen kokeilemalla antibioottien sijaan luonnonmukaisempaa vaihtoehtoa, suolahuonehoitoa. Sen avulla voi parhaimmillaan päästä kokonaan eroon kroonisista hengityselinten sairauksista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suolapöly irrottaa limaa

Suolahuonehoitoa annetaan nimensä mukaan suolalla vuoratussa huoneessa. Seinissä, katossa ja lattiassa oleva suolakerros saa huoneilmaan aikaan voimakkaan negatiivisen ionivarauksen, joka helpottaa hengittämistä.

Neljäkymmentä minuuttia kestävän hoitokerran aikana huoneilmaan puhalletaan puhtaasta suolasta eli natriumkloridista suolageneraattorilla tehtyä hienojakoista suolapölyä. Suolapölyhiukkaset tunkeutuvat hengityksen mukana hengityselimiin ja sitovat kosteutta hengityselimistön limakalvoille.

Suolapöly pienentää tulehduksien riskiä ja irrottaa limaa keuhkoista. Paksuuntuneiden limakalvojen ohentuessa hengittäminen helpottuu. Parhaiten hoito tepsii bakteeriperäisiin tulehduksiin; virusperäisten tulehdusten suolahoitoa ei ole toistaiseksi tieteellisesti tutkittu.

Ihon bakteereille kyytiä

Suolahuonehoitoa suositellaan erityisesti niille, jotka kärsivät astmasta, kroonisesta keuhkoputkentulehduksesta, poskiontelontulehduksesta tai pitkittyneestä nuhasta. Hoitoon ei kuitenkaan voi mennä kuumeisena tai silloin, kun akuutti infektio on jo päällä.

Suolan on havaittu tepsivän jopa stressi- ja jännitystiloihin sekä unettomuuteen, ja siitä on ollut hyötyä myös tupakoitsijoille sekä työssään pölylle altistuville. Suolasta voi olla apua myös ihon sairauksiin, kuten akneen, atooppiseen ihottumaan ja psoriasikseen. Suola desinfioi ihoa ja tuhoaa iholla olevia bakteereita.

Suolahuoneen huoneilma vaihdetaan jokaisen hoitokerran jälkeen, jolloin hengityksestä muodostunut hiilidioksidi poistuu ja seuraava hoitoon tuleva voi aloittaa hoidon puhtaassa ilmassa.

 

Lue myös nämä:

Milloin voi palata treenien pariin flunssan jälkeen?

Juoma, joka häätää flunssan

Pese kädet, torjut flunssan!