Miksi sääriäni kivistää?

Mikä voisi aiheuttaa pitkäkestoista ja vihlovaa kipua sääriin?

Olen 21-vuotias nainen ja olen nyt noin vuoden verran harrastanut säännöllistä liikuntaa. Lajejani ovat pyöräily, spinning, bodypump sekä kuntosali. Minulla oli lapsena kovia säärikipuja, jotka saattoivat jatkua monta päivää, yleensä ne pahenivat koululiikunnassa. Asiaan ei kiinnitetty koskaan huomiota, ja koulussa niiden sanottiin olevan vain kasvukipuja.

Spinningissä ei tule aina käytettyä klossikenkiä, sillä minusta tuntuu, että liikaa päkiälle varatessa koko luu kiristyy. Yöllä viiltävät säryt vaivaavat. Venyttely ei aina auta, ja olen alkanut epäillä, että vaiva ei olisikaan itse lihaksissa.

Minua huolestuttaa, vaikkakin jalat on kuvattu kunnallisessa terveydenhuollossa. Röntgen ei antanut minkäänlaista diagnoosia tai tulosta.

Mikä saattaisi aiheuttaa sääreen pitkäkestoisia, vihlovia kipuja, jotka eivät hieronnalla, venyttelemällä tai jumpallakaan ole monen vuoden jälkeen lähteneet paranemaan? Mikäli menen lääkärille, mitä minun tulisi kertoa hänelle, jotta en joutuisi taas vääränlaisiin tutkimuksiin ja kädet tyhjinä kotiin.

Asiantuntija vastaa:

Säärikivut ovat usein kiusallisia. Lapsuudessa niitä saatetaan kutsua kasvukivuiksi, vaikka kasvuhan ei sinänsä aiheuta kipua. Rasituksen aikana tai sen jälkeen tuntuvat kivut johtuvat useimmiten väärästä kuormituksesta, joka aiheuttaa kudosten eli lihasten, jänteiden, luiden sekä lihas- ja luukalvojen ylirasituksen ja ärsytysoireet, esimerkiksi kipua, turpeutta ja kiristystä. Oiretta voidaan hoitaa levolla ja lääkkeillä, mutta tärkeintä olisi korjata taustalla oleva syy.

Syy selvitetään tarkalla, esimerkiksi fysioterapeutin tekemällä kuormituskuvauksella. Liikkumista analysoidaan esimerkiksi juoksumatolla juosten tai kävellen. Tämän jälkeen liikettä korjataan oikeanlaisilla jalkineilla ja joskus tukipohjallisilla. Lisäksi on tärkeää venytellä ja palauttaa lihasten välinen tasapaino.

Perustutkimuksena alkuun riittää röntgenkuvaus ja vaivan pitkittyessä magneettikuvaus. Mikäli syyn korjaus ei poista oireita, joudutaan harkitsemaan leikkaushoitoa jo muodostuneen haitallisen arpikudoksen tai muun vaurion korjaamiseksi.

Tapio Kallio

 

Lue myös nämä:

Juoksija, tämä palauttava harjoitus kannattaa tehdä lenkkien välissä

5 vinkkiä: Näin saat jalat kesäkuntoon

Juoksijan polvi – näistä oireista tunnistat sen