kakka haisee

6 syytä miksi kakkasi haisee poikkeuksellisen pahalta

Eipä kakka yleensä kovin ruusuiselta tuoksukaan, mutta näistä syistä se saattaa haiskahtaa pahemmalta kuin yleensä.

Poikkeuksellisen paha aromi vessakäynnin yhteydessä saattaa olla merkki siitä, että ruoansulatuksessasi ei ole kaikki kohdallaan. Jos haju meinaa tyrmätä, syy saattaa olla jokin näistä:

1. Syöt paljon lihaa

Jos syöt paljon rikkipitoisia ruokia, kuten lihaa, maitotuotteita ja valkosipulia, suolistosi joutuu tekemään ylitöitä sulattaakseen ne. Pitkittyneen ruoansulatuksen seurauksena syntyy enemmän suolikaasuja, jotka saavat kakan haisemaan pahalle. Myös kaalit muodostavat sulaessaan enemmän kaasuja, ja aiheuttavat monille myös ylimääräisiä (pahanhajuisia) ilmavaivoja.

2. Sinulla on laktoosi-intoleranssi

Saako lempparijäätelösi aikaan ydinräjähdyksen vessassa? Syy mahavaivoihin saattaa olla laktoosi-intoleranssi. Laktaasi on suoliston oma ruoansulatusentsyymi, jonka tehtävä on pilkkoa ruuassa olevaa laktoosia eli maitosokeria ja auttaa sitä imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon. Jos laktaasia ei ole riittävästi, maitosokeri kulkeutuu eteenpäin paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen. Tästä aiheutuu mahavaivoja, pahan hajuisia ulosteita ja kaasuja. Vaiva on helppo laittaa aisoihin välttämällä laktoosia tai syömällä laktaasitabletteja ennen aterioita.

3. Sorruit roskaruokaan

Rasvaiset, prosessoidut ja sokeriset ruoat saavat kakan haisemaan kaamealle. Suolistossasi saattaa nimittäin olla tavallista vähemmän entsyymejä, jotka pilkkovat rasvoja, ja siksi ruoansulatus hidastuu. Mitä kauemmin ruoka jumittaa suolessa, sitä enemmän se kehittää pahanhajuisia suolikaasuja. Lisäksi prosessoidut ruoat sisältävät useita keinotekoisia ainesosia, kuten aromivahventeita, jotka laittavat rautaisimmankin ruoansulatuksen koville. Ratkaisu: Hajuhaitat vähenevät huomattavasti, kun muutat ruokavaliotasi terveellisemmäksi.

4. Olet lääkekuurilla

Jotkut lääkkeet sisältävät keinotekoisia makeutusaineita, kuten sorbitolia, jotka aiheuttavat suolistossa käymisreaktion. Ja saavat kakan haisemaan kaamealta. Uusi lääkekuuri voi siis olla yhtäkkiä ilmestyneiden hajuhaittojen aiheuttaja.

5. Suolistosi on epätasapainossa

Ravintoaineiden imeytymishäiriöt aiheuttavat mahavaivoja ja saavat kakn haisemaan oudolta. Jos suolisto ei pysty käsittelemään ja sulattamaan tiettyjä ruoka-aineita, ne mätänevät ja yllätys yllätys, haisevat pahalta tullessaan ulos. Syy saattaa olla esimerkiksi suoliston bakteerien liikakasvussa, allergiassa tai vaikkapa gluteeniyliherkkyydessä. Suurin osa suoliston häiriöistä on hoidettavissa, mutta jotkus sairaudet saattavat vaatia lopullisia muutoksia ruokavalioon. Joskus suolen toiminnan tasapainottamiseen tarvitaan avuksi lääkekuuria.

Lähde: Shape

Tilaa Fit!

Lue myös:

Vatsaongelmat kuriin – 9 keinoa hoitaa vatsaa ja suolistoa

Turvotus, närästys, ummetus ja ilmavaivat – helpota vatsavaivoja kotikonsteilla

Probiootit avuksi vatsavaivoihin – 6 kysymystä probiooteista

Teksti Anna Povenius
Kuvat Fotolia