Liian ujo liikkumaan

Mikä neuvoksi, jos liikunta saa nolostumaan?

Katja, 31, tarvitsee jokaiseen harrastukseen mukaan kaverin. Hän pelkää, että muut nauravat, jos oma kunto on muita heikompi tai liikkeet eivät heti suju. Jonkin aikaa harrastettuaan Katja uskaltautuu myös yksin tunneille, mutta hauskalta ei treenaaminen silloin tunnu.

Moni kokee epävarmuutta osaamisestaan ja kropastaan, mutta joillekin arkuus voi olla jopa este liikunnan harrastamiselle. On hyvä miettiä, mistä jännitys johtuu. Ehkä pelosta, että ei osaa? Kaikilla meistä on paljon asioita, joita emme hallitse. Vaikka kaikkea ei tarvitse osata, kaikessa voi kehittyä.

Jos yksin harrastaminen ei tunnu mukavalta, miksi tehdä niin. Kaverin kanssa harrastaminen rikastuttaa ystävyyssuhdetta ja on hyvä tapa vaihtaa kuulumisia.
Vartalon muutokset rapauttavat helposti itsetunnon, vaikka ainoa, joka tietää vertailukohdan, on liikkuja itse.

Esikoisensa opiskeluaikana saanut Niina, 32, huomasi, miten vauvan tulo repäisi hänet hetkessä valovuosien päähän reippaista opiskelijatytöistä. Puhiseva ja ähisevä Niina ei saanut lihaksiaan hallintaan, ja kropan jokainen makkara tuntui korostuvan. Hän jätti yliopistoliikunnan ja siirtyi muille ryhmätunneille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suorittaminen syö ilon

Katja ja Niina eivät todellakaan ole epävarmuuksiensa kanssa yksin, vaan liikuntaujous on varsinainen naistentauti. Arka kuntoilija vertaa usein itseään muihin, ja silloin omaan treenaamiseen keskittyminen on vaikeaa. Monet ovat niin ankaria itselleen, etteivät kestä epäonnistumista. Suorituskeskeinen yhteiskunta ei siis jätä rauhaan vapaa-ajallakaan, ja kilpailumentaliteettia löytyy sellaisista paikoista, joissa pisteitä ei lasketa eikä sijoituksia jaella.
Tea, 28, jännittää jo etukäteen tilanteita, joissa joutuu tekemään jotain muiden edessä. Epäonnistumisen pelko aiheuttaa ahdistusta, mikä johtaa alisuoriutumiseen.

Kuntourheilussa ei ole tulostavoitteita, vaan ainoa tavoite on liikkuminen rennosti, hyvään oloon pyrkien. Asiaa voi auttaa vaikkapa ajatusleikki: mitä jos olisikin Mestareiden liigan finaalissa vetämässä rangaistuspotkua, miljoonien katsojien edessä! Harrastepelaajaa ei arvostella seuraavan päivän lehdessä, eikä ohi mennyttä potkua muista vartin päästä kukaan.

Ohjaaja auttaa, ei arvostele

Katja, 31, kertoo menevänsä helposti lukkoon ohjaajan ylenpalttisesta kannustamisesta, sillä hän tekee harjoitteet muutenkin aina täysillä.
Ujojen urheilijoiden on hyvä muistaa, että ohjaajat eivät ole tiukkoja sporttirobotteja, vaan tuntevia ja empaattisia ihmisiä, jotka useimmiten tunnistavat aran kuntoilijan. On myös ohjaajan etu, että liikkujat nauttivat tunnista, joten kokeneilla vetäjillä on varsin hyvä ote kaikenlaisiin kuntoilijoihin. Vaikka keho tuntuisi liikkujasta itsestään kömpelöltä ja oudolta, se näyttää muiden silmissä ihan tavalliselta. Kukaan ei ole täydellinen – paitsi liikkuja, joka nauttii kehostaan ja urheilusta kenestäkään välittämättä.

Asiantuntijana thai- ja potkunyrkkeilyohjaaja Mappela Lehtonen. Taustatietona käytetty myös SPA:sta eli social physique anxiety -oireyhtymästä kirjoitettuja artikkeleita.

 

Katso myös nämä:

7 asiaa jotka tapahtuvat, kun lopetat meikkaamisen

5 x motivoivat Instagram-tilit – joko seuraat näitä?

Lipsutko treeneistä tai ruokavalioista? Horoskooppimerkkisi paljastaa sudenkuopat