Jutta Gustafsberg painottaa, että elämäntapamuutos lähtee siitä, että haluaa itselleen hyvää.

Jutta Gustafsberg: ”Elämäntapamuutos lähtee sisältä”

Hyvinvoinnin asiantuntija Jutta Gustafsberg sanoo, että elämäntapamuutos kannattaa jakaa neljään osaan. Kaikki kuitenkin lähtee siitä, että haluaa itselleen hyvää.

− Kun lähdet suunnittelemaan elämänmuutosta, on oivallettava muutoksen olevan aina prosessi. Mikään ei siis tapahdu hetkessä, oli kyse sitten painonpudotuksesta, kiinteytymisestä tai liikunnallisemmasta elämästä, sanoo hyvinvoinnin asiantuntija Jutta Gustafsberg.

Hän on 10 vuoden ajan valmentanut ihmisiä voimaan kokonaisvaltaisemmin paremmin. Vuosien kokemus on osoittanut, että elämäntaparemontti kannattaa jakaa osiin, muutoin paketista tulee lian suuri kerralla pureksittavaksi. Jutta pilkkoo muutosprosessiin neljään osaan: harkintaan, päätökseen, toimintaan sekä ylläpitoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Harkinta

Uusien tapojen omaksuminen ei ole aina helppoa, joten elämäntapojen muutos vaatii paljon ajatustyötä. Tuo työ kannattaa tehdä huolellisesti etukäteen. Näin muutoksesta ja sen varrella kohtaamista ongelmista tulee helpommin käsiteltäviä.

− Suosittelen, että ajatustyölle antaa runsaasti aikaa. Kannattaa käydä rauhassa läpi, miksi oikeastaan lähtee etsimään hyvinvointia elämäänsä. On myös kysyttävä, mitä prosessi minulle tarkoittaa niin käytännössä kuin mielenkin tasolla.

Repsahduksia tulee varmasti, joten omat riskitekijät kannatta purkaa etukäteen. Jos tiedät, että herkut maistuvat kuukautisten aikana tai lamaannut työstressistä, mieti miten selätät haasteet. Mieliteot on helpompi häätää mielestä pois, kun on tehnyt niiden varalle toimintasuunnitelman.

Harkinta-aikaan kuuluu myös se, että tutustuu tarjontaan; millainen ohjelma sopii itselle parhaiten ja kenen ohjeita haluan noudattaa. Tarjolla on monia vaihtoehtoja, joten taustatyön merkitystä ei kannata väheksyä. Se mikä sopii naapurille, ei ehkä sovi sinulle. Kun on huolella valinnut oikeanlaisen ohjelman, välttyy pettymyksiltä.

Lisäksi harkintavaiheessa pitäisi pohtia syitä, joiden vuoksi haluaa muutosta. Ulkoisissa syissä ei ole mitään pahaa, mutta ne eivät saisi olla päällimmäinen asia.

− Toivon, että motivaation lähde löytyis itsestä.

Kestävin tie muutokseen on se, että haluaa itselleen hyvää. Itseensä kohdistuva vihapuhe on yleistä, mutta negatiivinen ruoskiminen ei ole tuottavaa. Se johtaa oravanpyörään, jossa ei koskaan ole tyytyväinen.

− Kun suhtautuu lempeydellä itseensä ja miettii, mitä hyvää minussa on, muutoksen tekeminen helpottuu.

Itseensä kohdistuva vihapuhe on yleistä, mutta negatiivinen ruoskiminen ei ole tuottavaa. Se johtaa oravanpyörään, jossa ei koskaan ole tyytyväinen.

2. Päätös

− Hetken mielijohde peilin edessä omaa epätäydellistä kroppaa tuijottaessa ei useinkaan johda pysyvään painonhallintaa. Tarvitaan vankka päätös.

Jos elämä on hektistä, pienet lapset valvottavat ja työ väsyttää, pitää edetä maltilla. Vauhti kyllä kannustaa, mutta rauhallisilla muutosaskelilla saa parempia tuloksia. Kyse on loppujen lopuksi koko elämän päätöksestä, ei hetken innostuksesta.

Itsensä kanssa kannattaakin tehdä kirjallinen sopimus, johon kirjataan aloituspäivämäärä, toteutustapa ja ajankäyttö. Kun ymmärtää selkeästi sen, miten paljon aikaa hommaan kuluu ja tietää omat resurssit, ei toimintavaiheen aikana tule ihmeteltyä, mistä ajan repii. Konkreettista sopimusta on myös helpompi noudattaa.

”Elämäntapamuutoksessa alku vaatii tarkkaa kurinalaisuutta. Kun rutiinit oppii, niitä on jatkossakin helppo soveltaa”, sanoo Jutta Gustafsberg.

3. Toiminta

Jutta Gustafsbergin mielestä toimintavaiheeseen siirtymisessä on tärkeintä se, että alussa toteuttaa ohjeita tarkasti.

− Alku vaatii tarkkaa kurinalaisuutta. Kun rutiinit oppii, niitä on jatkossakin helppo soveltaa.

Vaikka nykyisin puhutaan paljon armollisuudesta, ei hyssyttely auta. Jos kunto on huono tai liikakilot painavat, ei siihen pure märinä, vaan se että laittaa tossua toisen eteen.

Koska avainsana on kurinalaisuus, harva selviää isosta elämäntaparemontista yksin. Valmentajan merkitys korostuu, kun tulee takapakkia.

− Kun on luovuttanut auktoriteettiaseman luotettavalle ihmiselle, on helpompi palata oikealle polulle. Valmentaja huolehtii, että muutos onnistuu.

Sama pätee valmennusryhmään. Tuki ja oikeat sanat oikeassa paikassa antavat voimaa. Vertaistuessa on hurja voima, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei tuki muutu rikoskumppaniksi, joka herkuttelee salaa kanssasi ja jää mielellään kanssasi pötköttelemään sohvalle sen sijaan, että lähtisi salille. Tästä syystä voi olla, että se läheisin ihminen ei ole paras tsemppari.

Takapakeista kannattaa muistaa myös se, ettei aikaisemmat epäonnistumiset tarkoita sitä, että olisi tuomittu epäonnistumaan.

− Kehotan aina päästämään irti epäonnistumisesta ja suuntamaan ajatukset tulevaan.

Päästä irti epäonnistumisesta ja suuntaa ajatukset tulevaan.

4. Ylläpito

Haastavinta on se, miten terveemmästä elämäntavasta tulisi pysyvä. Totuus kuitenkin on, että jos alkuvaiheessa on pystynyt raivaamaan arjesta tietyn määrän tunteja esimerkiksi liikunnalle, pystyy siihen kyllä jatkossakin.

− Jos olet sopinut itsesi kanssa liikkuvasi tunnin kolmesti viikossa, ei se ole mahdotonta. Kaikelle muulle jää aikaa vielä 165 tuntia.

Tämä kannattaa tehdä myös muille selväksi, sillä jos lähimmäiset saa sitoutettua mukaan projektiin, on aina helpompaa.

− Kaiken ydin on se, että oma hyvinvointi on aina numero yksi. Usein huomaamme sen vasta, kun tulee haasteita. Hoivaamme usein kyllä muita, mutta unohdamme, että vielä tärkeämpää olisi hoitaa itseään.

Jutta Gustafsberg painottaa, että toimeen on tartuttava heti. Sitten kun, voi kun tai mutta kun -ajattelusta pitäisikin siirtyä nyt kun -ajatteluun.

− Muutos ja sen sisäistäminen muuttuvat tärkeiksi, kun oivaltaa, että rakastaa itseään niin paljon, että ansaitsee vaivannäöstä syntyvän hyvänolon.

Kun saa ruokailutottumusten ja liikunnan avulla painonsa hallintaan, mielikin vahvistuu eikä ulkopuolisilla asioilla ole enää niin suurta merkitystä. Ja kun on jo saavuttanut hyvän kunnon, tuntee itsensä kokonaisvaltaisesti vahvaksi. Silloin ei ole enää mitään syytä lopettaa. Saman tunteen haluaa jatkuvan, eikö?

− Keho on kulkuneuvosi. Hoida sitä sen arvoisesti. Ethän jättäisi kalliin autosikaan vuosihuoltoa tai öljynvaihtoa väliin.

Harkitsetko elämäntaparemonttia? Fitin uusi Polta rasvaa -opas auttaa alkuun, se löytyy 28.12. alkaen lehtipisteistä.

Lue myös

Haaveissa elämäntaparemontti? 8 keinoa, kuinka pääset alkuun

6 täsmävinkkiä painonpudotukseen

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Hanna Linnakko