Aineenvaihdunnasta haetaan syytä kiloihin

Painonhallinnan ympärillä leijuu vahvoja uskomuksia. Ylipainosta syytetään niin aineenvaihduntaa kuin isoja luita. Painonsa kanssa tuskailevat syyttävät usein hidasta aineenvaihduntaa, kun paino ei lähde kaivattuun laskuun. Ylipaino saatetaan laittaa myös isojen luiden piikkiin.

– Sana aineenvaihdunta tulee usein esille jokaisessa ryhmässä, yleensä laihdutuksen alussa. Mutta kummasti ne luutkin laihtumisen myötä pienenevät, naurahtaa Painonvartijoiden viestintäpäällikkö Riitta Rantanen.

Ylipainon kanssa kamppailevat kuvailevat aineenvaihduntaansa sanoilla hidas, erikoinen, poikkeava, laiska tai peräti mystinen. Rantasen mukaan aineenvaihduntaansa ruotivat lähes poikkeuksetta naiset, mutta naisiin kohdistuukin miehiä enemmän ulkonäköpaineita.

Mikä aineenvaihdunta

Aineenvaihduntaan liittyy paljon myyttejä, faktoina kerrottuja väitteitä.

– Ihmiset eivät välttämättä tiedä, mitä aineenvaihdunta tarkoittaa. Se saatetaan mieltää esimerkiksi suoliston toiminnaksi, ja hidas aineenvaihdunta sotketaan ummetukseen, Rantanen kuvailee.

Aineenvaihdunta on osa tapahtumasarjaa, jossa ravinnon hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit muuttuvat elimistön polttoaineeksi. Tästä energiasta suurin osa menee elintoimintojen ylläpitämiseen; sydän lyö, veri kiertää, hengitys kulkee ja ajatus juoksee.

Puhutaan perusaineenvaihdunnasta, johon kuluu 60–80 prosenttia kehon energiasta. Loput jokapäiväisestä energiasta kuluu liikkumiseen ja ruuansulatukseen. Monille ihmisille on yllätys, että energiaa kuluu myös istuessa ja nukkuessa.

Liikunnasta potkua elämään

Perusaineenvaihduntaan emme valitettavasti voi vaikuttaa, mutta energiankulutusta voimme lisätä liikkumalla, jopa 20–40 prosenttia. Arkiaskareetkin, kuten tiskaaminen, imurointi, puutarhan möyhiminen ja rappusten kipuaminen, kuluttavat energiaa huomaamatta. Bussista kannattaa joskus hypätä hieman ennen kotipysäkkiä. Samalla saa annoksen raikasta ilmaa ja pirteää mieltä.

– Pienikin liikahdus palkitaan. Se voi olla vaikka 15 minuutin kävelylenkki, Rantanen kannustaa.

– Kun liikkuu, saa syödä paljon enemmän kuin jos ei liikkuisi. Monista laihtuneista tuleekin himoliikkujia, vaikka he eivät aikaisemmin voineet kuvitellakaan liikahtavansa sohvalta kuin korkeintaan jääkaapille. Aina ei tarvitse mennä kuntosalillekaan, rappuset ja mäet ovat meille ilmaisia mahdollisuuksia, Rantanen patistaa.

Pieni kuluttaa isoa vähemmän

Perusaineenvaihduntaan vaikuttaa ihmisen paino. Ihmistä voi verrata autoon. Pieni auto kuluttaa polttoainetta isoa vähemmän. Niinpä ylipainoisella henkilöllä perusaineenvaihdunta on normaalipainoista vilkkaampaa.

– Vähän väliä autoon, kuten ihmiseenkin, täytyy tankata lisää polttoainetta. On olemassa hyvää ja huonoa polttoainetta: rasvaista roskaruokaa ja vähärasvaista, ravitsevaa ruokaa, Rantanen kuvailee Tavallisesti ylipaino johtuu yksinkertaisesti siitä, että toiset näkevät kaikki mahdollisuudet syödä. Joku voi aistia leipomosta leijailevan tuoreen leivän tai pullan tuoksun, kun taas kanssakulkija ei huomannut koko juttua.

Hidastuu iän myötä

Ikääntyessä perusaineenvaihdunta hieman hidastuu, mutta Rantanen näkee vuosirenkaiden taustalla monia inhimillisiä seikkoja.

– Nuorena mennään jatkuvasti, käydään esimerkiksi elokuvissa, tanssimassa tai kuntosalilla. Jossain vaiheessa meistä tulee mukavuudenhaluisia. Ystäviä tavataan yhä useammin notkuvan herkkupöydän äärellä.

Myös elämäntilanne voi kartuttaa kiloja. Jos elää parisuhteessa ja kumppani ei liiku, saattaa itsekin mökkiytyä ja käpertyä mieluummin kirja ja juustonaksupussi sylissä pehmeälle sohvalle sen sijaan, että lähtisi syksyiseen tihkusateeseen sauvakävelylle. Monet naiset pulskistuvat saadessaan lapsia.

– Jos kiloja ei tule vielä esikoisen, niin viimeistään kolmannen lapsen jälkeen. Hoikkia kolmen lapsen äitejä on aika vähän. Jos vauva valvottaa, äiti syö jo hereillä pysyäkseen. Vaikka imettäminen kuluttaa paljon energiaa, se on myös tapahtuma, joka on täynnä rakkautta ja lämpöä, mikä usein lisää äidinkin syömishalua. Moni äiti korjaa vielä rippeet lapsensa lautaselta, Rantanen kuvailee.

 

Lue myös nämä:

Nautiskele kesästä viisaasti

Vaistoilla hoikaksi?

Pakko saada herkkuja!