Vaistoilla hoikaksi?

Uusimman trendin mukaan keho itse tietää parhaiten, millaista ruokaa se tarvitsee.

Vaistonvarainen syöminen kuulostaa kuin taivaan lahjalta erilaisten dieettien ja monimutkaisten sääntöjen saneleman syömisen kanssa painiskeleville. Mutta voiko dieettien täydellinen vastakohta todella olla järkevä ratkaisu ruokavalion koostamiseen ja painonhallinnan ja terveyden ongelmiin?

Täysin vapaaseen syömiseen liittyy hyvin paljon ongelmia. Vaistonvaraisen syömisen idean taustalla olevassa amerikkalaistutkimuksessa intuition ohjaamat nuoret opiskelijanaiset sallivat itselleen epäterveellisinä pidettyjä herkkuja ja olivat silti hoikkia.

Jotta herkkuja voisi syödä vapaasti lihomatta, tulisi olla vilkas perusaineenvaihdunta tai olla fyysisesti aktiivinen. Liikunta ja hyvät geenit antavat lisää pelivaraa syömiseen, mutta vähemmän energiaa kuluttavat eivät voi syödä yhtä vapaasti – ainakaan jos jatkuvasti tekee mieli herkkuja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kehon viestit menettäneet merkitystä

Kehon omien signaalien, kuten nälän, janon, ruokahalun ja himojen, ohjaama syöminen kuulostaa luontevammalta kuin toimiminen opittujen periaatteiden mukaan. Nykypäivänä esi-isiltämme perittyjen alkeellisten vaistojen mukaan syöminen ei kuitenkaan ole realistista.

Ammoisina aikoina synnynnäiset kehon viestit luultavasti auttoivat ihmistä valitsemaan niitä ruoka-aineita, joita kulloinkin tarvittiin elimistön toiminnan turvaamiseksi ja henkiinjäämiseksi. Näläntunne puolestaan sääteli ravinnonsaantia niin, että ruokaa tuli syötyä riittävästi silloin kun sitä oli saatavilla.

 

Lue myös nämä:

Pihla Koivuniemi: ”Missinä minua haukuttiin liian laihaksi”

Noora Löfgren: ”Laihduin 50 kiloa, kun aloin syödä” 

5 tärkeää kysymystä laihduttamisesta