Kasvikset ovat ruokavalion perusta, jos haluaa noudattaa clean eatingiä.

Kiinnostaako clean eating? Näin syöt puhtaammin

Ruokatrendien ykkönen, clean eating vaatii suunnitelmallisuutta. Keräsimme listan, jolla onnistut puhdistamaan ruokavaliosi.

Clean eating tarkoittaa puhdasta, mahdollisimman vähän prosessoitua ruuan nauttimista. Koska nykyisin monet ruuat kulkevat läpi käsittelyn, saattaa olla vaikea löytää puhdasta ruokaa.

Kannattaa keskittyä valitsemaan parhaat ja terveellisimmät vaihtoehdot ja pyrkiä syömään vähemmän niin sanottuja epäterveellisiä ruokia. Eli lappaa lautaselle enemmän vihanneksia, hedelmiä, kokojyvätuotteita sekä terveellisiä proteiineja ja rasvoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

5 x kohti clean eatingiä

1. Rakastu raastepöytään

Kaikki työpaikkaruokalat eivät loista valikoimallaan, mutta kasvikset kaikissa muodoissaan ovat useimmiten melko puhdasta ruokaa. Lataa lautaselle tuorekasviskeko, kauhaise kypsennettyjä vihanneksia kylkeen, hyödynnä pähkinä- ja siemenvalikoima ja muista lurauttaa oliiviöljyä päälle. Välttele vaaleita pastoja, valmiskastikkeita ja esanssisia jälkiruokakiisseleitä.

2. Preppaa ajoissa

Kiireessä porkkanan raastaminenkin saattaa tuntua ylivoimaiselta urakalta, joten valmistele ateriasi ajoissa. Ota jokaviikkoiseksi rutiiniksi jääkaapissa säilyvien kasvisten peseminen, kuoriminen ja pilkkominen. Viikon vilinässä on helppo heittää lautaselle käyttövalmiita kasviksia.

3. Ole yksinkertainen

Parhaat ateriat koostuvat useimmiten simppeleistä aineksista. Sen seitsemän sortin sijaan panosta laadukkaaseen lihaan tai kalaan ja ravinnerikkaisiin kasviksiin kuten parsakaaliin, pinaattiin ja papuihin. Unohda nopeat höttöhiilarit ja valitse lisukkeesi huolella. Kvinoan, perunan ja papujen kanssa et mene vikaan.

Avain clean eatingin saloihin: Sinun täytyy tietää miten syöt nyt.

4. Analysoi ruokasi

Jotta voit syödä puhtaammin, sinun täytyy tietää miten syöt nyt. Pidä vähintään kolmen päivän ajan rehellistä ruokapäiväkirjaa ja käy syömiset läpi sillä silmällä, miten voisit vaihtaa valintojasi siistimmiksi. Jos olet tottunut aloittamaan aamusi jougurtilla, valitse kaikkein prosessoimattomin versio makeutetun sijaan ja vaihda lounaskalapuikot tuorefisuun.

5. Kilpavarustele kaappisi

On helppoa syödä hyvin, kun ruokakaapissa on aina jotain fiksua valittavaa. Jos varastostasi löytyy aina esimerkiksi kananmunia, pähkinöitä, avokadoja, tuoreita kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, kukkakaalia ja porkkanoita, oliiviöljyä, kvinoaa ja papuja, et tee ikinä huonoja valintoja nälkäisenä, vaikket jaksaisikaan lähteä kauppaan.

Asiantuntijana laillistettu  ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Jan Verho

Lue myös:

Hyvinvoiva keho ja uusi ammatti – raakaruoka muutti Veera Kulmalahden elämän

Voiko intuitiivinen syöminen olla terveellistä?

Teksti Meira Noronen