Haaveissa parempi uni − 3 keinoa panostaa unenlaatuun

Onko laadukas uni kateissa? Paranna uniergonomiaa. Näillä kolmella vinkillä parannat unenlaatua ja pääset helpommin höyhensaarille.

Taasko haukotuttaa? Eivätkö silmät meinaa pysyä auki? Eikö uni taaskaan ollu laadukasta? Moni meistä syyttää huonoista unenlahjoista itseään. Me huonouniset olemme sellaisia heräilijöitä, pyörijöitä ja kipuilijoita, selkäkin on viime aikoina vaivannut. Monien selittelyjen taakse pääsee piiloutumaan tarinan suurin konna eli huono sänky.

Näillä kolmella vinkillä laitat sänkysi ja yöunesi parempaan järjestykseen.

1. Vaihda patjasi uuteen tarpeeksi usein

Tempurin johtaja Arto Melangon mukaan makuuhuoneen peitot, tyynyt ja patjat periytyvät liian usein sukupolvelta toiselle. Näin ei pitäisi käydä, sillä nukkuminen on todellista välineurheilua.

”Samalla tavoin kuin silmälasit ja kengät, myös tyyny ja patja kannattaa valita juuri sinulle sopiviksi”, Melanko toteaa.

Taloustutkimuksen tutkimuskyselyn mukaan suomalaiset vaihtavat patjansa keskimäärin kymmenen vuoden välein. Aikaväli on liian pitkä ja tekee huonoa nukkujan selälle.

”Tuossa ajassa 80 prosenttia kaikista patjoista on menettänyt nukkumista auttavat ominaisuutensa.”

Patjan, tyynyn ja peiton tehtävä on auttaa ihmistä nukkumaan, mutta vanhoilla välineillä on turha haaveilla kahdeksasta tunnista laadukasta unta.

Mistä tiedät, että on aika vaihtaa patja? Huonolla patjalla uni katkeilee puutumisen, pistelyn ja jopa kivun vuoksi. Hyvän asennon löytäminen on vaikeaa ja yö kuluu sängyssä pyöriessä. Asennon vaihtaminen nukkuessa aiheuttaa mikroheräämisiä, jotka häiritsevät untasi, pyöriminen myös lyhentää patjasi käyttöikää entisestään.

Jos patja ei ole laadukas, Hyvän asennon löytäminen on vaikeaa ja yö kuluu sängyssä pyöriessä.

”Arvioni mukaan halpahallista ostetun patjan käyttöikä on vuodesta seitsemään vuoteen”, Melanko toteaa.

Patjan, tyynyn ja peiton tehtävä on auttaa ihmistä nukkumaan.

Sanotaan, että kova patja kestää pidempään, mutta se on harvoin kaikille sopiva. Kova patja ei muotoudu kehon ja selkärangan mukaan vaan pakottaa selän haitalliseen asentoon.

”Silloin syntyy ongelmia. Liian kova patja aiheuttaa painepisteitä selkään, ne pitävät käyttäjän hereillä, ja se ei tietenkään ole sängyn tehtävä.”

Kun kova patja viimein pehmenee, se menee usein kuopalle, tehden nukkumisesta yhä vaikeampaa. Kuoppainen patja aiheuttaa lihasvenytystä, pinnetiloja ja haitallista kiertymistä nukkuma-asentoon. Tempurin seitsemän sentin sijauspatjalla voit muuttaa helposti tavallisen patjan laadukkaaksi Tempur-vuoteeksi, mutta mikäli vanha patja on ehtinyt mennä kuopalle, se on vaihdettava kokonaan.

”Tempur antaa lisätakuun sen osalta, että patjamme ei mene kuopalle edes 15 vuodessa.”

Minkälaista sitten on parempi uni? Tällöin puhutaan noin kahdeksan tunnin häiriöttömästä unesta ja hyvästä unihygieniasta. Häiriötön uni auttaa elimistöä palautumaan ja hyvä unihygienia pitää huolta siitä, että emme herää aamuisin märkinä hiestä. Yksi yleisimmistä katkonaisen unen syistä on herääminen lämpötilan vaihtumiseen. Hyvän unihygienian takaavat laadukkaat vuodemateriaalit. Kun patja ja vuodevaatteet tuntuvat raikkailta ja miellyttäviltä, myös uni tulee helpommin. Tempurin patjoihin on rakennettu avonainen solurakenne, jotta ilma kulkisi patjan läpi parhaalla mahdollisella tavalla.

”Peitoissa suosimme NASA:n hyödyntämää teknologiaa. Peiton rakenne tasaa nukkujan lämpötilaa, jolloin hikoilua tai vilua ei tule”, Arto Melanko kertoo.

Kun patja ja vuodevaatteet tuntuvat raikkailta ja miellyttäviltä, myös uni tulee helpommin.

2. Panosta tyynyyn, joka sopii sinulle

Toinen unensaantia vaikeuttava tekijä löytyy päämme alta. Tyyny linjaa koko nukkumisasentomme yön aikana. Minkälainen on hyvä tyyny? Hyvä tyyny tukee päätä ja niskaa. Tyyny onnistuu tehtävässään silloin, kun se on valittu yksilöllisesti vartalonmallimme ja nukkumisasentomme mukaan.

Entä jos nukut joka yö eri asennossa? Tempurin Ombracio-tyyny levittäytyy neljään suuntaan siten, että se sopii kaikissa asennoissa nukkuville. Voit testata minkälainen tyyny sinulle sopisi Tempurin tyynynvalintakoneella.

Sopiva vaihtoväli tyynylle on sen materiaalin kestävyydestä riippuen 0,5−3 vuotta. Pää painaa noin viisi kiloa ja se hiertää kuin mortteli tyynyä, jolloin tyynyn tuki- ja muotoutumisominaisuudet saattavat heiketä nopeastikin. Tempur-tyyny voi olla käytössä jopa viisi vuotta. Jokaisessa tyynyssä on kolmen vuoden takuu sen varalle, ettei materiaali ei jää kuopalle.

3. Käänny uniammattilaisten puoleen

Kaipaisitko apua nukkumisen asiantuntijoilta? Sopivan nukkumisratkaisun valinnassa auttaa maksuttomasti nukkumisergonomia.fi-sivusto. Uuteen koko Suomen kattavaan palveluun on koottu koulutetut nukkumisergonomian asiantuntijat. Löydät sivustolta helposti sinua lähimmän pisteen ja henkilön, jolta saat apua juuri sinulle sopivien nukkumisen apuvälineiden, tyynyn ja patjan, valintaan.

Sivustolla on myös paremman unen vinkkejä, oppaita ja blogi, joihin perehtymällä hahmottuu, kuinka sängyn ja tyynyn tehtävä on rauhoittaa uneen. Hyvällä nukkumisergonomialla ehkäistään levoton liikehdintä, jotta saavutamme kaikki unen vaiheet, mikä on palautumisen ehdoton edellytys.

”Tervetuloa kokeilemaan! Moni suomalainen on lykännyt asiaan perehtymistä jo liian pitkään ja kituuttanut huonoilla ja vanhentuneilla välineillä.”