vuosihoroskooppi

Fitin suuri vuosihoroskooppi! Tällainen on treenivuosi 2020

Horoskooppi kertoo, mihin sinun kannattaa vuonna 2020 kiinnittää kunnossasi huomiota, mitä kannattaisi kokeilla tai jättää kokeilematta.

VUOSIHOROSKOOPPI: OINAS 21.3.–20.4.

Et ole immuuni herkullisille houkutuksille, vaikka joku niin väittääkin. Kaamos ja makeanhimo ovat hieman vaarallinen yhtälö, sillä kiloja tuppaa kertymään vyötärölle myös sinun kaltaisellesi atleetikolle. Sinulla on alkuvuodesta liikaa mietittävää, jotta jaksaisit keskittyä treenaamiseen koko sydämelläsi.

Maaliskuun jälkeen huomaat valon lisääntyneen myös mielessäsi, mikä lataa sinuun vahvaa virtaa. Pääset taas säännöllisen liikunnan makuun ja kertynyt rasva sulaa nopeasti.

Kesän tullen haluat lähteä kokeilemaan rajojasi uuden lajin parissa. Revähdysten riski on juhannuksen tietämissä melkoinen, joten malta verrytellä ennen ja jälkeen treenien.

Loppukesästä ole itsellesi armollinen ja pidä normaalia pidempi breikki treenaamisessa. Omista nuo viikot läheisillesi ja ystävillesi. Myös mukavasta yhdessäolosta saa tarvittavan määrän endorfiinia elimistöön.

Syksy sujuu entisenlaisesti, mutta voisit ottaa aina nousevan täydenkuun aikaan hieman löysemmin. Kuun vetovoima näet vaikuttaa nestetasapainoon etenkin ilta- ja yöaikaan.

VUOSIHOROSKOOPPI: HÄRKÄ 21.4.–20.5.

Fiiliksesi eivät ole ihan kohdillaan vuoden alussa. Joku tuttava on vienyt väheksynnällään intosi lempiharrastukseesi, etkä ole onnistunut motivoitumaan uudestaan. Energiatason kohentuminen antaa vielä odottaa kevättä, mutta tee kaikessa hiljaisuudessa erilaisia mielikuvaharjoituksia. Muistele, mikä oli suosikkilajisi lapsuudessa? Hyppynaru? Pelasitko palloa? Uusi treenilaji voi palautua vuosien takaa, toki jalostettuna nykypäivään.

Kesä tulee laajentamaan nykyistä liikuntamaastoasi ja rutiineistakin tulee hauskempia. Älä silti valitse väkisin sellaista lajia, mihin et saa aidosti hyvää oloa tuottavaa tuntumaa tai joka on liian helppo. Härälle kun sopii, että myös aivot työskentelevät samalla kun hiki virtaa.

Jos voimasi ovat syksyn tullen huvenneet, olet ahkeroinut liikaa. Muista, että puolikin tuntia rivakkaa kävelyä pitää lihaksesi vetreinä. Mielen ja kehon tasapainon opettelu tulee ajankohtaiseksi loppuvuodesta.

VUOSIHOROSKOOPPI: KAKSOSET 21.5.–21.6.

Olet tapaturmille altis tammikuun aikana. Se voi tarkoittaa vaikkapa liukastumista kävelylenkillä, jos et ole valppaana iljanteiden kohdalla. Menet muutoinkin tukka putkella työn, opiskelun ja velvollisuuksien perässä, mutta treenaaminen ei oikein maistu. Kroppasi haluaa vielä nukkua talviunta, mutta heräilee vähitellen.

Pakota itsesi keväällä liittymään vaikka uuteen treeniryhmään. Uudet tuttavuudet tekevät urheilusta haastavampaa ja hauskempaa. Fyysiset tavoitteesi on helpompi saavuttaa, kun sinulla on ihmisiä ympärillä tsemppaamassa sinua.

Kesän voit ottaa liikunnan suhteen rennosti, kunhan et liity mihinkään herkkukerhoon, jossa mussutetaan aamusta iltaan leivonnaisia.

Syksyllä saata olla pelkkää kysymysmerkkiä jaksamisesi kanssa. Silloin on hyvä hieman pohtia, kenen vuoksi on aherrat: itsesi vaiko läheistesi mieliksi. Jos et pidä fysiikastasi hyvää huolta, ei siihen kukaan muukaan pysty.

VUOSIHOROSKOOPPI: RAPU 22.6-22.7.

Paiskit töitä sokeana maailmalle ja sitten ihmettelet, kun takkisi onkin ihan tyhjä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Yrität saada energiasi takaisin juhlimalla tai olemalla sosiaalinen kaiken vapaa-aikasi. Hyvähän siitä ei seuraa. Mitäpä jos pakkaisit kassisi ja matkustaisit helmikuussa oikealle hiihtolomalle. Mukaan saa lähteä vain aidosti liikunnallinen ystävä, mitään bilematkaa ei ole tarkoitus tehdä.

Kuluvan vuoden aikana sinun pakko puntaroida elintapojasi. Tiedät itsekin olevasi laiskuuteen taipuvainen. Jos olet eläinrakas ja sinulla olisi perheessä koiralle tilaa, niin siinä olisi hyvä syy lähteä iltaisin hieman reippailemaan.

Kyselepä hieman ystäviltäsi, millaisista lajeista he pitävät. Urheilusta ei aina tarvitse jäädä veren maku suuhun. Olet veden äärellä omimmillasi. Miten olisi, jos kesällä hakeutuisit maauimalaan. Puolet ajasta auringossa löhöilyä ja puolet ratauintia. Kokeile edes!

Syksyn tullen voisit osallistua jollenkin hyvinvointikurssille, jossa tapaisit kaltaisiasi. Kaamosväsymys ja jopa masennus helpottavat oikeilla ravinto- ja liikuntatottumuksilla.

VUOSIHOROSKOOPPI: LEIJONA 23.7.-22.8.

Suivaannut ystävillesi ja mökötät päiväkausia, kun he eivät tahdo saada suksia jalkaansa, eivätkä edes tanssikenkiä. Älä anna kauniin talven mennä ohitsesi, löydät kyllä uusia ystäviä sekä ladulta että parketilta alta aikayksikön.

Vuoden 2020 teemana sinulla on selvittää, mikä laji kohdallasi toimii, mikä ei. Treenaatko tällä hetkellä lajiasi vain silkasta tottumuksesta ja onko siinä enää sydän mukana?

Kesä kulkee kohdallasi vauhdikkaasti, eikä sinun tarvitse juurikaan hieroa aivonystyröitäsi pysyäksesi liikkeessä. Tiedät kuitenkin, että jos et tee kuntosi eteen työtä, luvassa ei ole palkkiotakaan. Muista, että myös loma on sinullekin yhdenlainen palkkio. Heiluttele edes yksi viikko pelkkiä varpaitasi rantavedessä.

Syksylläkin olet hyvässä vedossa. Käytä se henkilökohtaisten tavoitteidesi saavuttamiseen tai kokeile eri lajeja. Juokse peninkulma eli 10 kilometriä juoksumatolla ja lähde siitä elämäsi ensimmäiselle kickboxing -tunnille. Tärkeintä on, että saat ottaa itsestäsi mittaa. Muista silti, ettet yliarvioi kuntoasi tai makaat loppuvuoden issiaksen kourissa sohvalla.

VUOSIHOROSKOOPPI: NEITSYT 23.8.-22.9.

Sinut tempaistaan heti alkuvuodesta mielenkiintoisiin tapahtumiin ja huomaamattasi vapaudut epäluuloisen tarkkailijan roolista. Uskallat heittäytyä tänä vuonna kokeilemaan sellaisiakin lajeja, jotka aiemmin kuulostivat korvissasi hölmöiltä. Yllätä siis itsesi opettelemalla vaikkapa tai chin 10 periaatetta miettimättä näytätkö harjoitusta tehdessäsi vakavasti otettavalta. Mukavaa tohinaa on luvassa vuoden loppuun saakka.

Kesän voit ottaa rennosti. Jos vietät sen veden ääressä, muista että moottorilla ajaminen saastuttaa luontoa, joten tartu reippaasti airoihin. Yrttipenkissä kykkiminen käy hyvästä takapuoli- ja reisitreenistä ja tikanheitto parantaa keskittymiskykyä.

Syksyllä painopiste onkin sitten ruokavaliossa. Olet utelias ja haluat perehtyä, mitä nämä nykyajan hössötykset ovatkaan, kuten raakaravinto. Sopisiko gluteiiniton ruokavalio vatsallesi nykyistä paremmin.

Älä toki unohda liikunnan iloja syksylläkään vaan pysy kesäisessä leikkimielisessä vauhdissa. Muista, että myös seksi polttaa kaloreita.

VUOSIHOROSKOOPPI: VAAKA 23.9.-23.10.

Tähtimerkkisi mukaisesti pelaat nyt kiekkoa kahteen päätyyn, vaikka tiedät, kuinka siinä käy: jäät ihmettelemään, kun voimasi väsyvät kesken kauden. Keksi uudenlaista ajateltavaa treenaamisesi suhteen, vaikka joukkuepelaaja oletkin. Kaksin- ja nelinpelit sulkapallossa saattaisivat olla sinulle nyt turvallisempaa ja vähemmän stressaavampaa liikuntaa kuin korisottelut lukioaikaisten kavereiden kanssa.

Sinua ei saa yksin helposti liikkeelle, mutta ensi kesääsi sopisi kotiseudun tutkiminen pyörän selässä. Onko sinulla edes polkupyörää? Jos työpaikallesi on inhimillinen ajomatka, voisiko se taittua sähköpyörällä? Jos olet sinkku, kuka tietää, minkälainen kuminpaikkaaja pyörätiellä kohdallesi osuukaan. Treenatessa harvoin miettii, josko lajiin samalla voisi yhdistää hieman romantiikkaakin.

Suuntaat syksyyn energisenä, eikä uupumuksesta ole tietoakaan. Sadesään sattuessa voit joogata keittiön lattialla tai venytellä kuntopallon kanssa tv-ohjelmien välissä. Monta kertaa on jo todistettu, että kiinteän kropan ylläpitäminen ei vaadi satojen eurojen satsausta laitteisiin ja vaatteisiin.

VUOSIHOROSKOOPPI: SKORPIONI 24.10.–22.11.

Elät jälleen kerran keskellä tunnemyrskyä, myös kroppasi kaipaa normaalia rajumpaa liikuntaa. Onneksi tilanteeseen löytyvät salit ja keinot. Ihmeeksesi kaikki jäävät kehässä myös henkiin. Tämän kevään opetuksesi onkin, ettei kaikki ole kuoleman vakavaa, ei ainakaan urheilu. Olet fyysisesti hyvässä vedossa, mutta riskinotto uusien extreme-lajien kanssa ei ole suotavaa. Mielesi on sen verran hajalla, että keskittymiskykysi kärsii.

Mindfulness-ajattelun opettelu olisi sinulle tänä vuonna ajankohtaista. Huomaat nopeasti, kuinka räjähtämisalttiutesi vähenee. Sinulla on välillä taipumusta vetää treeneissä itsesi aiheettomasti kivun äärirajoille ikään kuin rankaisisit itseäsi.

Muista, että mielen terveys on aivan yhtä tärkeää kuin fyysinen terveys. Sinulla on myös välittäviä ystäviä, joille voit kertoa synkistäkin tunteistasi vaikka iltalenkin yhteydessä.

Alkusyksyyn mennessä olet saanut mielesi solmut avattua ja suhtaudut sekä omaan kehoosi että maailmaan avoimin silmin. Uudet katsantokannat tuovat tullessaan uudenlaiset harrastukset ja sinun kohdallasi hieman rauhallisemmat.

VUOSIHOROSKOOPPI: JOUSIMIES 23.11.–22.12.

Vaikka olet normaalisti erittäin liikkuvainen, tuottaa alkuvuosi sinulle suuria ponnistuksia lähteä liikkeelle. Yritä silti. Kierrä vaikka kortteli kerran päivässä tai meditoi varttitunti. Tilanteesi on onneksi väliaikainen. Etsit tavallasi uutta inspiraatiota tai lajia, joka toisi myös psyykkistä mielihyvää ja jossa olisi uutuuden viehätystä.

Onneksi olet luonteeltasi utelias ja kuulet pian jostakin uudesta lajista, josta sinulla ei aiemmin ole ollut harmainta hajuakaan. Treenimuoto voi olla silti jo kauan sitten keksitty. Mietipä vaikka omaa horoskooppimerkkiäsi. Oletko koskaan ampunut jousipyssyllä, sillä oikealla siis? Se on haastava taitolaji.

Kaiken jujuna on istua yhtenä iltana alas, selata sekä urheilulehdistä että netin liikuntasivustoilta eri lajeja ja laatia lista sellaisista treenimuodoista, mitä aiot tänä vuonna kokeilla ja myös toteuttaa lista kohta kohdalta. Taatusti myös ystäväsi tästä innostuvat.

Jos saat kesällä pudotettua kierrokset alas, lupaa syksy sinulle todellista energiabuustia. Tulet kokeilemaan uusia lajeja niistä innostuen ja mustelmia uhmaten.

VUOSIHOROSKOOPPI: KAURIS 23.12.–19.1.

Loistat työnäytteilläsi ja älylläsi, mistä on hyötyä urallasi. Mutta miksi silmänalusesi ovat tummat ja monettako flunssaa tänä talvena jo sairastat? Ymmärrät varmaan, että nyt on aika panna stoppi ja keskittyä puhtaasti vain omaan hyvinvointiin. Työnantajasi eivät tule sinua hautausmaalle kiittelemään, että uhrasit terveytesi firman puolesta.

Uraasi liittyvät ongelmat kyllä ratkeavat, mutta tärkeintä olisi, että saat taas nukuttua yösi kunnolla. Anna seikkailumielellesi taas valta ja pakota itsesi liikkeelle heti keskitalvesta. Käythän toki punttisalilla ja suoritat kunkin treeniohjelman rutiininomaisesti, mutta mieti, koska viimeksi menit ryhmäliikuntatunnille, saati että puhuit jonkun liikuntaohjaajan kanssa toiveistasi ja mieltymyksistäsi.

Tässä kohtaa varmaan lupaat mennä ensi kuussa, mutta se ei nyt käy! Sinä menet pilates- tai sisäpyöräilytunnille jo huomenna tai viimeistään ylihuomenna! Muista myös heti vuoden alussa tarkistaa, että päivittäiset vitamiini-, proteiini-, hiilihydraatti- ja nestetasapainosi ovat kohdillaan.

Kesän aikana maailmasi muuttuu avarakatseisemmaksi myös kehosi ja mielesi suhteen. Jos syksyllä iskee tekemisen puute, mene ja kokeile seinäkiipeilyä. Olet niin suunnitelmallinen ja itsensä likoon paneva ihminen, että tuo laji voisi sinua innostaa pitkällekin.

VUOSIHOROSKOOPPI: VESIMIES 20.1.–19.2.

Uteliasta vesimiestä pidetään ikiliikkujana, joka ei näytä löytävän oikeaa lajiaan ainakaan talviaikaan koti-Suomesta. Totta vain toinen puoli, sillä maa on vaihtoehtoja täynnä. Kun tarpeeksi kauan kokeilee eri lajeja, niin kyllä se mieluinen löytyy. Avantouintiseurojakin on jo lähes joka pitäjässä. Lajin harrastajat ovat kertoneet, että niin upeaa endorfiiniryöppyä ei mistään muusta lajista saa.

Kun säät taas leutonevat, on sinulla enemmän ongelmia siitä, miten aikasi riittäisi jokaiselle lempilajillesi. Olet ennen kaikkea kokeilija, mutta tänä vuonna sinun opittava kokonaisvaltaisuus. Et ole viime aikoina juurikaan antanut ajatusta ruokavaliollesi. Heti alkuvuodesta olisi hyvä pysähtyä tarkistamaan, on lautasellasi kaikki tarvittava oikeassa suhteessa vai ehkäpä jotain liikaakin.

Myös unenlaadusta puhutaan paljon. Jos et jaksa asiaa sen kummemmin pohtia, kokeile kuitenkin jättää kännykkäsi makuuhuoneen ulkopuolelle nukkumaan mennessäsi ja korvaa sen näprääminen hyvällä dekkarilla.

Jos raha-asiasi ovat kesän jälkeen balanssissa, voisit syksyn tullen palkita itsesi ja suunnata vaikka Keski-Eurooppaan kokeilemaan vuorikiipeilyä tai nauttimaan laskettelun hurmasta Alppien koskemattomille rinteille.

VUOSIHOROSKOOPPI: KALAT 20.2.–20.3.

Olet jo pitkään valitellut ystävillesi, kuinka väsynyt olet, mutta mitä olet tehnyt parantaaksesi tilanteen? Taisi viime viikonloppukin kulua hauskassa seurassa, etkä seuraavana päivänä jaksanut tehdä muuta kuin tilata pitsan kotiovelle. Nyt jos koskaan, otat itseäsi niskasta kiinni ja palautat kroppasi siihen kuntoon kuin se hyvinä aikoina oli. Pelikaveriesi numerot ovat taatusti tallella. Kunnon sählymatsi, hiihtolenkki tai vaikkapa allasjuoksu piristävät kummasti mieltäsi.

Elämä on täynnä valintoja. Jos lihaksiasi särkee, mene hierojalle. Jos et ehdi punttisalille, tee kyykkytreenit siinä televisiosi edessä.

Lupaathan, että kesään mennessä moni kuntoon liittyvä aikatauluongelma on ratkaistu ja olet oikeasti taas liikunnallinen oma itsesi?

Ota myös verenpaineen mahdolliseen nousuun liittyvä tilanne varoituksena. Se usein normalisoituu, kun tiputtaa muutaman kilon painoa eli jättää pikaruoan kaupan kylmäkaappiin ja hävittää lähipitserian numeron.

Pistä terveysasiat elämässäsi tänä vuonna etusijalle niin syksyyn mennessä jaksat taas kavuta kerrostalon portaat hengästymättä puhumattakaan kauan suunnittelemasta vaellusretkestä ruskan keskelle.

Lue myös:

Horoskooppimerkkisi paljastaa millainen treenaaja olet

Valitse treenikaveri horoskooppimerkin mukaan – luvassa on takuulla tehokas treeni!

Lipsutko treeneistä tai ruokavalioista? Horoskooppimerkkisi paljastaa sudenkuopat

Teksti Anne Pennanen
Kuvat Adobe Stock