Kipuun on tärkeää löytää oikea ammattilainen.

Polvi kipuilee, niska on jumissa, nilkkaa särkee lenkillä… 6 pulmaa ja ratkaisua

Kipua on monenlaista: polvissa, niskassa ja selässä. Mikähän auttaisi mihinkin vaivaan?

Liikkujan huoltojoukkoihin kuuluu hierojia, fysioterapeutteja, naprapaatteja, kiropraktikoita ja osteopaatteja. On siis pienen kylän verran apua tarjolla, kun kroppa oikuttelee. Mutta kun arpoo, keneltä varaisi ajan, niin sormihan siinä suuhun menee. 

Kuka jeesaa, kun on lihasjumeja? Entä keneltä saa parhaan avun krooniseen kipuun? Ihan koko porukkaa ei viitsisi koluta läpi. Joten perataanpa oikku kerrallaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Polveni kipuilee kyykätessä ja portaissa mennessä.”

Osteopatia sopii hoidoksi, kun kipua aiheuttaa nilkan, kanta-, pohje- tai sääriluun tai polvilumpion virheasento. Jos kyseessä on lihasepätasapainosta tai reiden etuosan lihasten heikkoudesta johtuva polvikipu, fysioterapeutti voisi olla parempi vaihtoehto. Hän antaa sopivia harjoitteita lihasvoiman palauttamiseksi, ja kyykkytreenin liikeradat  tsekataan kuntoon.

Myös itsehoitoa voi kokeilla. Toiset asiantuntijat suosittelevat tämäntyyppiseen vaivaan kylmähoitoa ja kunnon lepoa. Toinen kuppikunta ehdottaa kinesioteippausta, jonka vaikutuksista ollaan tosin kahta mieltä. Jos päädyt teippaukseen, niin hakeudu kouluttautuneelle ammattilaiselle.

”Kärsin niskakivusta ja migreenistä. Ne haittaavat arkea ja treenejä.”

Fysioterapia ja hieroja ovat hyviä starttipaikkoja. He neuvovat, miten niska- ja yläselkäjumituksia voi laukaista ja näin helpottaa myös migreenin oireita. Jatkuva niskakipu ja lihasjännitys voivat johtua stressistä tai huonosta työasennosta. Jos mahdollista, niin pyydä työfysioterapeuttia tarkistamaan työpöytäsi ja istuma-asentosi.

Myös osteopaatti auttaa niska-, hartia- ja selkäkivuissa, huimauksessa, päänsäryssä, leukanivelen alueen kivuissa sekä työstä tai treenistä johtuvissa rasituksissa. Jos epäilet niskakipujen johtuvan huonosta ryhdistä tai selän asennosta, osteopaatti on oikea osoite.

Tämän kaltaisissa ongelmissa paras lopputulos saadaan yleensä yhdistämällä lihasvoima- ja liikkuvuusharjoituksia passiiviseen hoitoon, kuten hierontaan.

”Nilkkani rasittuu lenkeillä. Se on kipeä ja jäykkä.”

Kehon eriparisuutta kannattaa lähteä selvittämään ja korjaamaan fysioterapeutin kanssa. Toinen vaihtoehto on kiropraktikko. 

”Kroppani on vinossa. Oikea olkapääni on monta senttiä alempana.”

Fysioterapia on paras apu, jos kehon epätasapaino johtuu kiristävistä lihaksista. Tällöin kyseeseen voivat tulla liikehoito, manuaalinen terapia ja sähkö- ja lämpöhoidot sekä kotijumppa.

Jos kehon kallistuminen tuntuu johtuvan lantion virheasennosta, kannattaa kääntyä osteopaatin puheille. Hänen hoitamanaan lantion asentoa korjataan, jolloin myös olkapäät löytävät takaisin samaan linjaan.

”Selkäni naksahti pihatöissä. En saa edes sukkia jalkaan.” 

Selän naksahdukset ovat useimmiten harmittomia, mutta joskus niihin liittyy äkillinen kipu. Tässä voi auttaa esimerkiksi naprapaatti. Yleensä naksahduksen jälkeiset kiputilat rauhoittuvat itsestäänkin, mutta jos kipu on voimakasta ja jatkuu päivätolkulla, kannattaa hakeutua lääkäriin.

”Aloitin tiukan kuntosalitreenin, nyt olen kokovartalojumissa.”

Kun kroppa on jumissa, ensimmäinen osoite on hieroja. Hän on paras apuri urheilusta johtuvien lihasten jännitystilojen avaamisessa. Käsittelyssä yhdistyvät rentoutuminen ja hyvänolontunne. Hieroja osaa myös paikallistaa pahimmat jumipaikat ja neuvoa niiden itsehoitoa.

Asiantuntijoina naprapaatti ja D.N. Petteri Koski, urheilufysioterapeutti ja osteopaatti Tiina Lehmuskoski ja kiropraktikko Jani Mikkonen.

Lue myös:

6 kysymystä suonenvedosta

Miksi treenin jälkeen iskee päänsärky?

Menossa ylikuntoon? Tunnista vaaran merkit

Liikkujan auttajat

auttaa tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloissa, kuten alaselän oireilussa. Fysioterapia sopii myös tapaturman tai leikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen. Fysioterapeutin toimesta joutuu yleensä itsekin hommiin ja mukaan lähtee koti- tai saliharjoitusohjeita. Hoitoon voi kuulua myös hierontaa. 

keskittyy tuki- ja liikuntaelinten, erityisesti selkärangan, toimivuuden parantamiseen. Apua saa myös hermoston, verenkierron ja ruuansulatuksen vaivoihin ja leikkauksien ja onnettomuuksien jälkitiloihin. 

on erikoistunut poistamaan kehon jännityksiä, toimintahäiriöitä ja virheasentoja. Hoidon kohteena ovat lihakset, raajojen nivelet, selkärangan nikamat, ääreis- ja keskushermosto, verenkierto, imunestekierto ja sisäelimet. Hoitona käytetään muun muassa mobilisaatiota, manipulaatiota ja lihaskalvo- ja pehmytkudostekniikoita.

hoitaa lihaksia, mutta käsittely auttaa myös rentoutumiseen, kivunlievitykseen ja lihashuoltoon. Hierontaa käytetään paljon tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa. 

keskittyy tuki- ja liikuntaelinten toimintahäiriöiden hoitoon. Selkärangan ja muiden nivelten manipulaation lisäksi naprapaatti käyttää erilaisia nivelten liikehoitoja ja pehmytkudosmenetelmiä. Hoitoon yhdistetään usein myös harjoitusterapiaa.

Teksti Jenna Mendez