Polkujuoksu koukuttaa, näin pääset alkuun

Suomi on polkujuoksun luvattu maa ja juoksu metsäpoluilla on luontoliikuntaa parhaimmillaan. Näin pääseet alkuun.

Muistat ehkä juoksennelleesi metsäpoluilla jo lapsena, mutta 2010-luvulla Suomessa lähti liikkeelle oikea polkujuoksubuumi. Moni alkoi juosta metsässä, ja polkujuoksu­tapahtumia järjestettiin liki joka kesäviikonloppu aina etelästä Lappiin. Eikä ihme, onhan juokseminen tehokas tapa parantaa kestävyyskuntoa.

Kun siirryt juoksemaan metsään, saat bonuksena luonnon terveyshyötyjä: stressitasot saattavat laskea, voi olla helpompi olla läsnä, huolet tuppaavat unohtumaan ja mielikin ­virkistyy.

Polkujuoksu kuormittaa kehoa eri tavalla kuin juoksu tasamaalla. Epätasainen alusta vaatii keskittymistä ja haastaa ketteryyttä, koordinaatiota ja tasapainoa. Korkeuserot lisäävät haastetta, ja ylämäki käy juoksijalle lajinomaisesta voimaharjoittelusta.

Näin aloitat polkujuoksun

Polkujuoksemaan pääsee yksinkertaisimmillaan menemällä isompaan puistoon tai lähimetsään. Jos vasta totuttelet uudenlaisessa maastossa liikkumiseen, vuorottele aluksi kävelyä ja hölkkää muutaman minuutin pätkissä. Jos laji imaisee mukaansa tosissaan ja kaipaat uusia polkuja, maastamme löytyy 40 kansallispuistoa. Niissä on merkittyjä reittejä, joilla juostessa ei ole pelkoa eksymisestä.

Jos yksin metsään meneminen jännittää, ota mukaan kaveri. Kaupungeissa on polkujuoksuyhteisöjä, joita löydät Facebookista tai netistä osoitteesta trailrunning.fi/lenkkiseuraa. Joissakin kaupungeissa ja luonnonpuistoissa yleisistä juoksureiteistä on tehty karttoja. Hyödynnä myös reitit tallentavia älypuhelimen juoksusovelluksia tai urheilukelloa.

Ennen kaikkea muista maltti. Koska poluilla eteneminen on hitaampaa kuin sileällä alustalla, juoksuvauhteja ei kannata tuijottaa. Tekniikka kehittyy ja luottamus askeleeseen kasvaa tekemällä.

Tekniikka­vinkkejä polku­juoksuun

Jokaisella on oma juoksutyylinsä, mutta kun tekniikka on hallussa pääpiirteittäin, se voi säästää rasitusvaivoilta ja kaatumisilta.

Polkujuoksussa jalka saa nousta kunnolla, jolloin kivien, kuoppien, kohoumien ja juurakoiden yli pääsee turvallisesti.

Askelväli saa olla tiheä, sillä silloin pystyt muuttamaan suuntaa nopeasti ja reagoimaan esteisiin, kuten kaatuneisiin puihin.

Suuntaa katse lähemmäs kuin tasamaan juoksussa. Älä kuitenkaan katso suoraan jalkoihin, vaan muutama metri eteenpäin.

Muuten polkujuoksussa pätevät samat säännöt kuin tasamaallakin: hartianseutu on rento, kädet rytmittävät juoksua, yläkeho on ryhdikäs, lantio ja keskikeho ovat kannatellut, nilkka on aktiivinen ja jalkaterät osoittavat eteenpäin.

Polkujuoksuvarusteita tarpeen mukaan

  • Aluksi pärjäät tavallisilla lenkki­varusteilla. Sileän alustan kenkiä kengänpohjasta rosoisemmat polkujuoksukengät tekevät kuitenkin juoksemisesta turvallisempaa. Ne kannattaa hankkia heti, kun poluilla tulee vietettyä suuri osa treeniajasta: juurakot, kivet ja pitkospuut voivat olla sateella liukkaita.
  • Juomaliivissä tai ­juoksurepussa ­kulkevat mukana niin lisä­energia ja juoma kuin kuivat ­sukatkin.
  • Gaiterit eli kengän päälle puettavat matalat suojat estävät pikku­kivien, lumen ja neulasten pääsyn kenkään.
  • Sateenkestävä juoksutakki suojaa ja lämmittää yläkehoa haastavalla kelillä. Pitkissä juoksu­kisoissa se voi olla pakollinen varuste.
  • Otsalamppu mahdollistaa poluilla treenaamisen myös pimeässä.
  • Juoksuun sopivat aurinkolasit suojaavat silmiä paitsi auringolta myös oksilta.

Lue myös:

4 syytä ihastua polkujuoksuun

Juoksun aloittaminen: Tällä kolmen kuukauden ohjelmalla onnistut

 

 

Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat Adobe