Ota nämä huomioon, kun ostat polkujuoksukengät

Poluille voi mennä peruslenkkarilla, mutta polkujuoksua helpottaa, jos tossut on tarkoitettu maastoon. Näin valitset polkujuoksukengät.

Maastossa juokseminen onnistuu, vaikkei jaloissa olisikaan polkujuoksukengät. Jos kuitenkin haluaa saada polkujuoksusta parhaat irti, kannattaa satsata hyvään kenkään. Polkujuoksukengät tekevät juoksemisesta turvallisempaa ja rennompaan.

Käy läpi lista, kun olet ostamassa polkujuoksukenkiä.

1. Oikea koko

Ennen kuin ostat polkujuoksukenkiä, sovita niitä huolellisesti, sillä kengän pitää olla juuri oikean kokoinen. Lestin pitää olla napakka, mutta se ei saa puristaa eivätkä varpaat saa osua kengän kärkeen. Maastossa juostaan mäkiä ylös ja alas, jolloin kynsi saattaa irrota, jos varvas osuu kärkeen.

2. Pitävä pohja

Polkujuoksukengän pohja on jäykempi kuin peruslenkkarin, ja niissä olisi hyvä olla kuvioitu pohja. Näin saat paremman tuntuman epätasaiseen maastoon. Pitävä, hieman jäykkä kenkä on turvallinen, sillä se suojaa nyrjähdyksiltä.

3. Polkujuoksukegät suojaavat

Vaimennetuilla välipohjilla varustetuilla kengillä on miellyttävämpi juosta, sillä ne pehmentävät askelta alamäkiä kirmatessa. Välipohjassa voi olla myös levy, joka estää terävien kivien tai oksien läpäisyn.
Metsässä juokseminen vaatii, että materiaalien pitäisi kestää normaalia paremmin kulutusta. Tarkista siis, millaisia tukimateriaaleja kengän päällyksessä on. Varvas- ja kantapäävahvikkeet myös suojaavat ja tukevat jalkaa.

4. Hengittävät materiaalit

Kengän ei tarvitse olla vedenpitävä, mutta hengittävyyttä siltä tarvitaan. Jos kengässä on vedenpitävä kalvo, ne muuttuvat helposti painaviksi. Kun materiaalit kastuvat, niiden pitäisi siis myös kuivua nopeasti. Joissain maastojuoksukengissä on reiät, joista vesi pääsee valumaan pois.

Vedenkestävä sukka on hyvä lisä polkujuoksijan vaatetukseen.

5. Napakka suu

Kengän suun pitäisi olla napakka, jotta kivet ja muu lika eivät pääse kenkään sisään. Myös kengän kielen pitäisi olla ommeltu kiinni niin, ettei välistä pääse kenkään ylimääräistä moskaa hiertämään jalkaa.

6. Polkujuksukenkien nauhat piiloon

Nauhojen pitäisi pysyä juostessa kiinni, jotta ne eivät tartu oksiin. Nauhat voi piilottaa gaiterin eli säärisuojuksen alle, omaan koteloonsa tai ne voi myös teipata nippuun.

Jos juoksee paljon hankalassa maastossa, voi hankkia gaiterit. Helpottaa, jos kengässä on niitä varten kiinnitysmahdollisuus.

Lue myös:

Ennen kuin ryntäät kassalle, tarkista nämä juoksukenkien ominaisuudet

6 x näin pääset alkuun polkujuoksussa

 

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Adobe