Näin valitset uudet lenkkikengät

Valitse uudet lenkkikengät huolellisesti. Valintaa tehdessä kannattaa ensisijaisesti luottaa mukavuuteen. Ennen kauppaan menoa, tarkista tästä listasta asiat, jotka kannattaa huomioida.

Kun olet ostamassa uusia lenkkikenkiä, kannattaa asiaan paneutua huolellisesti ja kokeilla useita malleja. Se, miltä kenkä tuntuun juuri sinun jalassasi, on tärkeintä.

Ostoksille suunnatessasi kiinnitä huomiota ainakin näihin seitsemään yksityiskohtaan.

Huomioi nämä, kun valitset uudet lenkkikengät

1. Kantakappi

Kantapäätä ympäröivän osan pitäisi olla muuta kenkää tukevampi, sillä sen tehtävänä on tukea sekä nilkan liikettä että kantaa askelluksessa. Hyvä kantakappi antaa vain vähän periksi, kun sitä puristaa molemmilta puolilta.

2. Välipohja

Välipohjan ensisijainen tehtävä on vähentää jalkaan kohdistuvia iskuja, kun kenkä osuu maahan. Pehmentävät ja kimmoisuutta lisäävät materiaalit lupaavat myös energian säästöä. Kannattaa miettiä, sopiiko jalkaasi erilaisin ilmatyynyin varustetut kengät vai selviätkö vähemmällä. Pääasia, että tossu tuntuu miellyttävältä jalassa ja juostessa siltä, että se ikään kuin työntää eteenpäin.

3. Pohja

Pohjamateriaalit ovat nykyisin kumin ja erilaisten vaahtojen sekoituksia. Niiden tehtävänä on paitsi pitää juoksija liukastumatta tiellä myös pehmentää askellusta. Mitä enemmän pohjassa on uria ja kumia, sen paremmin ne pitävät myös liukkaalla tai märällä. Kenkää kannattaa testatessa hieman taivutella ja painella – se kertoo lenkkarin jäykkyydestä ja kimmoisuudesta. Mitä kevyemmästä materiaalista pohja on valmistettu, sen kevyempi kenkä on.

4. Droppi

Kantapään ja päkiän väliseen korkeuseroon kannattaa kiinnittää huomiota. Oikeanlaisella kengällä askellus tuntuu helpolta eikä maahan tulo haasta jalkaa. Kantapääastujat hyötyvät korkeammasta dropista, sillä matalan dropin kengillä juostaessa akillesjänne saattaa kipeytyä.

Muotoilun pitäisi tukea jalkaa niin, etteivät uudet lenkkikengät hankaa.

5. Päällinen

Neulosmateriaalin pitää olla napakasti joustava ja hengittävä. Sen pitää tuntua pehmeältä heti ensisovituksella. Muotoilun pitäisi tukea jalkaa niin, ettei se hankaa. Nauhat ja niitä ympäröivä materiaali tukee jalkapöytää, jotta jalka juostessa pääse liikkumaan luonnollisesti.

6. Kengän suu

Kengän suun pitäisi olla pehmeää materiaalia ja hieman pyöristetty, ettei se hankaa nilkaa. Useissa juoksukengissä on lisäpehmuste suuosan kantapuolella, joka tukee nilkan liikkeitä. Pehmuste ei saa hiertää ja sen pitäisi mukautua nilkan luiden liikkeisiin sulavasti.

7. Kärkiosa

Valitse itselle sopiva lesti. On hyödyntöntä tunkea jalkaa liian kapeaan kenkään, vaikka päällismateriaali antaisikin periksi. Liian leveässä lestissä varpaat pääsevät hölskymään, mikä sekin saattaa aiheuttaa hiertymiä. Jos juokset poluilla, tarkista, että tossussa on varpaita ulkoisilta iskuilta suojaava vahvike.

Lue myös

Elvytä vanhat lenkkarit: kolme kotikonstia tennareiden putsaukseen

Ennen kuin ryntäät kassalle, tarkista nämä juoksukenkien ominaisuudet

Kärsivätkö jalat, jos käyttää aina lenkkareita?

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Adobe