Tykkäävätkö jalat huonoa, jos käyttää aina lenkkareita?

Kärsivätkö jalat, jos käyttää aina lenkkareita?

Muoti hakee nyt vaikutteita sporttimaailmasta, ja lenkkarit kuuluvat muuallekin kuin juoksulenkille. Kärsivätkö jalat, jos juoksukengät on jatkuvasti jalassa – mitä sanoo sanoo asiantuntija?

Sporttivaikutteet näkyvät nyt vahvasti muodissa. Niinpä hameen ja mekon kanssa voi huoletta käyttää lenkkareita. Eikä kukaan enää katso pitkään, vaikka puvun kanssa pukisi lenkkarit.

Muodin bonuspuolena on käytännöllisyys. Harva väittää, että lenkkarit tuntuvat epämukavilta jalassa. Mutta mitä tuumaavat jalat, jos käytät jatkuvasti lenkkareita?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lenkkarit säästävät jalkoja

Lenkkarin idea nopeatempoisessa kävelyssä tai juoksussa on, että jalan pitkittäinen kaari pysyy koholla, eikä veny joka askeleella. Tällöin askellus on joustavaa, jalkoja säästävää ja nopeaa.

Jatkuva lenkkareiden käyttö tuskin vahingoittaa jalkoja, mutta kengät kannattaisi valita käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi sisätyöhön sandaalit, jotta umpikenkä ei haudo jalkoja.

Miten valitaan oikea kenkä?

Kenkiä valitessa kannattaa miettiä myös jalan mallia. Esimerkiksi korkeakaarinen jalka hyötyy pienestä korosta, sillä korko tukee jalan keskikohtaa. Pieni korko sopii myös polvikipuiselle, sillä se vähentää polveen kohdistuvaa painetta. Paljain jaloin tepastelu pehmeillä alustoilla on hyvää jalkajumppaa.

Asiantuntijana  jalkojenhoitaja Anja Hokkanen, H&K Helsinki

Teksti Emmi Torikka