Liikaa treeniä? Tunnista hälytysmerkit

Kuuntele kroppaasi. Nämä viestit ovat merkkejä liian kovasta treenitahdista.

1. Suorituskykysi on heikentynyt.

Kuntosalitreenissä, vauhdikkaalla lenkillä tai jumpassa tahti on hiipunut. Olet miinuskaloreilla, jolloin lihasten ja maksan hiilihydraattivarastot ovat vajaina. Kun treenissä syke on kohtalaisen korkealla koko ajan, hiilarit olisivat tärkein energianlähde. Syö siis ainakin kerran viikossa reilummin hiilihydraatteja.

2. Nälkä kurnii välillä todella kovaa.

Kukaan ei siedä epämukavaa oloa kovin kauan, ja riski repsahduksiin kasvaa. Näin myös onnistumisesi kiinteytymisessä on vaakalaudalla. Pieni ruokamäärän lisäys on paras ratkaisu.

3. Energiasi ovat vähissä ja sinulla on vaikeuksia nukahtaa.

Tiukka treeni ja miinuskalorit kuormittavat kroppaa, ja väsymys kasaantuu. Jos olosi on vetämätön ja illalla on vaikea rauhoittua nukkumaan tai heräät yöllä, sinun kannattaa pitää 4–7 kevyttä harjoittelupäivää ja syödä hieman enemmän, erityisesti hiilihydraattipitoisia ruokia. Muista tämänkin jälkeen keventää harjoittelua kerran kuukaudessa viikon ajaksi. Näin kehosi palautuu kunnolla.

4. Kuukautiset ovat jääneet pois.

Jos menkat ovat muuttuneet epäsäännöllisiksi tai loppuneet kokonaan, matala rasvaprosentti on alkanut vaikuttaa sukupuolihormoneihisi.

5. Palelet jatkuvasti.

Kun keho on pitkään miinuskaloreilla, elimistö alkaa vähentää lämmöntuottoa. Osalla se tuntuu epänormaalina palelemisena. Elimistö siis säästää energiaa tärkeimpien toimintojen ylläpitoon. Samalla rasvanpolttokin hidastuu.

6. Mielialat heilahtelevat.

Pääsikö itku mitättömästä syystä? Arjessa on nykyään enemmän negatiivisia asioita positiivisten sijaan? Kun rasvaprosentti laskee epäterveellisen alas, negatiiviset tunnetilat ja mielialanvaihtelut lisääntyvät.