Pyöräsuunnistus

Lajihurahdus: Pyöräsuunnistus – olisiko tässä uusi lajisi?

Pyöräsuunnistuksessa pyörän tankoon kiinnitetään karttateline ja sitten polkaistaan metsään rasteja etsimään. Pyöräsuunnistuskilpailuja ja -tapahtumia järjestetään ympäri Suomen esimerkiksi iltarastien yhteydessä. Lajiin voi tutustua myös itsekseen joko kännykän karttapalveluiden tai pyöräsuunnistuskartan kanssa. Pyöräsuunnistuskartan polut on luokiteltu, jolloin reitille ei vahingossa osu vaikeakulkuisia pieniä metsäpolkuja.

Pyöräsuunnistusta voi kokeilla vaikkei olisi kokenut suunnistaja tai maastossa polkija. Rastit ovat teillä ja poluilla, joten ne löytämällä pääsee pitkälle. Paikallisessa suunnistusseurassa autetaan alkuun.

Luonto­liikuntaa ja vauhtia

”Pyöräsuunnistuksessa yhdistyvät luonnossa liikkuminen ja älyllinen puoli. Haasteita on paljon, sillä pyörän käsittely ja suunnistus on vaikeaa kovassa vauhdissa. Kisojen jälkeen joku jää aina kismittämään. Ehkä siksi jäinkin niin nopeasti koukkuun pyöräsuunnistukseen. Metsässä aika menee kuin huomaamatta, kun karttaan keskittyy niin kovasti. Suunnistustaidosta on tietenkin apua, mutta tärkeintä lajissa on rohkeus ja uskallus. Reitinvalinnat voi usein tehdä niin, ettei joudu ajamaan juurikaan metsässä, vaan meneekin teitä ja polkuja pitkin. Se on monesti myös nopeampaa, vaikka kiertäisikin ­kaukaa.” – Pyöräsuunnistaja Mervi Pesu

Pyöräsuunnistus

Fit testasi pyöräsuunnistusta:

”Lähtöpaikalla on kaikenikäisiä pienistä lapsista vanhuksiin. Tajuan unohtaneeni pyöräilykypärän jännityksessäni kotiin, mutta useampikin suunnistaja tarjoutuu lainaamaan omaansa, jotta pääsen pyörän kanssa metsään. Ensimmäinen rasti löytyy helposti, mutta sen jälkeen osa oli turhankin hyvissä piilopaikoissa. En lopulta käynyt kaikilla rasteilla. Vaikka olen kärsimätön, en turhautunut ollenkaan, vaan fiilis pysyi korkealla luonnon siimeksessä polkiessa. Maalissa kokeneemmat antoivat hyviä vinkkejä ensi kerralle.”

Tilaa Fit!

Lue myös:

Valmiina pyöräretkelle! Tällä 5 kohdan muistilistalla vältyt yllätyksiltä

Tässä ovat Suomen parhaat pyöräilyreitit – lukijamme paljastavat!

Hiertymät, kipu ja puutuminen – näin vältät pyöräilijän yleisimmät vaivat

Teksti Marissa Siivonen
Kuvat Haastateltava