Paljon tarjontaa, vaikeita nimiä ja houkuttelevia lupauksia. Tiedätkö, milloin liikkuja tarvitsee ravintolisiä?
Ravintolisät kiinnostavat monia, mutta purkkirivistön edessä sormi menee usein suuhun. Oudot nimet, kuten maltodekstriini, elektrolyytit tai BCAA, eivät välttämättä kerro tavalliselle kuluttajalle mitään. Monet purkeista lupaavat paljon: lisää lihasmassaa, parempaa kestävyyttä tai tehokkaampaa palatumista.
Miten on, tarvitseeko tavallisen jumppapirkon tai saliäijän sekoitella sheikkerissään erillisiä teho- ja palautusjuomia?
Urheiluravitsemuksen ja liikuntafysiologian asiantuntijan, tutkijatohtori Enni Hietavalan mukaan on ihan ymmärrettävää, että terveydestään kiinnostuneet ihmiset kääntyvät ravintolisien puoleen. Ravitsemukseen liittyvää tietoa tulee koko ajan lisää ja saatavilla on paljon vakuuttavia markkinointiväittämiä.
− Media luo usein ravitsemuksesta viidakon, jossa suuntavaisto helposti pettää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hyvän syömisen säännöt eivät muutu nopeassa tahdissa.
Terveellinen ruokavalio vs. ravintolisät
Vaikka ravintolisistä on harvemmin haittaa, ennen ostopäätöstä on syytä aina pohtia, millainen oma ruokavalio on eli syökö riittävästi, monipuolisesti ja säännöllisesti. Sen sijaan, että ostaa erilaisia kalliita purkkeja, rahaa voi käyttää myös terveelliseen, puhtaaseen ruokaan. Ravintorikkaassa ruoassa on se hyvä puoli, että silloin saa kaikki terveyttä tukevat hyödyt – hiilarit, protskut, rasvat ja vitamiinit – samalla kertaa.
− Useimmat ravintolisät ovat eristettyjä aineosia, niitä samoja, joita pitäisi saada lautaselta. Yksi ainesosa ei tee ihmeitä, vaan kyse on kokonaisuudesta.
Sekin on syytä varmistaa, ettei ravintolisävälipala vie tilaa perusruoalta. Esimerkiksi palautusjuoma tai proteiinipatukka on toki helppo napata treenin jälkeen ja näin estää nälkäkiukku, mutta jos ruokavaliossa korostuvat proteiinit, on se usein pois hiilihydraateista. Ja niitäkin tarvitaan, kun treenataan.
Jos omassa syömisessä jokin pohdituttaa, kannattaa mahdollisuuksien mukaan hakeutua laillistetun ravitsemusterapeutin puheille. Ammattilaisen kanssa omat syömiseen liittyvät solmukohdat voivat höllentyä ja konkreettiset neuvot vievät eteenpäin.
Lisäksi aina on hyvä miettiä, millaiset tavoitteet treenaamisella on: tarvitaanko ravintolisiä oikeasti. Tavallinen liikkuja niitä tuskin tarvitsee, mutta tavoitteellisesti treenaaville tai urheilijoille niistä voi olla hyötyä.
Lue myös
Milloin vitamiinilisät ovat tarpeen? 8 kysymystä vitamiineista