amerikkalainen jalkapallo

Amerikkalaiseen jalkapalloon hurahtanut Elli: ”On mahtavaa juosta kovaa toisia päin”

Elli Metsolan, 36, itsetunto kohosi, kun hän hurahti amerikkalaiseen jalkapalloon.

Amerikkalaisessa jalkapallossa ­minua kiehtoo lajin fyysisyys: on mahtavaa juosta kovaa toisia päin. Jenkkifutista ei mielletä naisten lajiksi rajuutensa takia, mutta se sopii erinomaisesti naisille. Naiset eivät ole vain hentoja ja herkkiä, vaan myös rohkeita ja niin henkisesti kuin fyysisesti vahvoja! Aloitin amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen reilu pari vuotta sitten. Olin miettinyt lajin aloittamista jo pitkään, mutta koska olen yrittäjä, loukkaantumisriski pelotti. Pohdittuani asiaa tajusin, että vakuutuksia on olemassa, ja kroppaa voi aina vahvistaa.

Valmentaja huomasi jo alussa, että sovin parhaiten tukimieheksi, jonka tehtävänä on taklata pallonkantaja nopeasti. Nopeuden lisäksi tehtävässä tarvitaan nokkeluutta. Pelipaikka sopii minulle täydellisesti, sillä kaipaan älyllisiä haasteita.

amerikkalainen-jalkapallo-elli-metsola

Pelaan tällä hetkellä Helsinki Roostersissa. Vaikka treeneissä joskus väsyttää ja turhauttaa, yhteisten tavoitteiden eteen ponnistelu palkitsee ja lähentää joukkuetta. Lajitreenit ovat kahdesti viikossa, vapaaehtoisia fysiikka­treenejä on pari kertaa viikossa. Niiden lisäksi käyn salilla.

Kehittymisen nälkäni on kova ja ­haluan nähdä, mille tasolle minun on mahdollista päästä.

Treenaan kenties enemmän kuin monet muut, sillä kehittymisen nälkäni on kova ja haluan nähdä, mille tasolle minun on mahdollista päästä. Olen muuttunut parissa vuodessa fyysisesti ja henkisesti. Kävin aiemmin salilla pitkälti pinnallisten syiden takia, mutta lajin myötä itsetuntoni on kohonnut niin paljon, että arvostan enemmän muita asioita kuin ulkonäköä. Tärkeintä on, että kroppani toimii pelikentällä mahdollisimman hyvin. Lihaksikas, kivannäköinen kroppa on mukava bonus.

Laji on opettanut minulle palautumisen ja ravinnon merkityksen. Ennen peliä on pakko syödä ja nukkua hyvin, sillä pelit saattavat kestää jopa kolme tuntia. Sykkeet käyvät korkealla, ja kulutus on kovaa. Saatan olla pelin jälkeen väsyneempi kuin puolimaratonin ­juostuani.

Yhden huippuhetkistäni koin loppukesällä 2018, kun olin newyorkilaisen joukkueen mukana pelaamassa Birminghamissa. ­Voitimme koko turnauksen! Tutustuin joukkueeseen reissussa Yhdysvalloissa viime keväänä, ja he pyysivät minut mukaansa pelaamaan. Toukokuussa liityn joukkueeseen jälleen, sillä lähden kesäksi New Yorkiin pelaamaan. Kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus ja seikkailu, jota odotan innolla.

Lue myös:

Onko liikunta aivojumppaa? 5 parasta lajia, jotka tukevat aivojen hyvinvointia

Lacrossepelaaja: ”Lajissa yhdistyvät äly, fyysisyys ja vauhti”

Aitajuoksija Lotta Harala: ”Lajini sopii rämäpäille”

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fabian Björk