11 syytä miksi paino ei tipu

Painon junnaamiseen voi olla monia syitä. Tässä niistä yleisimmät.

1. Liian isot annokset

Syy painon junnaamiseen voi hyvinkin löytyä lautaselta ja liian isoista annoksista. Aterioiden energiasisältöjen arvioiminen vaatii vähän matikkapäätä ja kärsivällisyyttä. Jos paistat esimerkiksi 300 grammaa kanasuikaleita ja keität pari desiä riisiä, voit laskea tuoteselosteista, että saat aineksista kolme noin 350 kalorin annosta. Vaihda seisovat lounaspöydät pariksi viikoksi omiin eväisiin, niin pysyt laskuissa paremmin kärryillä.

2. Alkoholi

Alkoholi on iso kaloripommi. Hurjaa, mutta kerran viikossa juominen lihottaa enemmän kuin pienemmän määrän nauttiminen useammin. Juomiseen liittyy usein myös etkot, joilla tulee puputettua sipsejä ja karkkeja. Yöllistä nälkää varten kannattaa varata jääkaappiin terveellistä syötävää, ja välttää pitsa- ja kebabravintolat.

3. Optimistinen sykemittari

Sykemittarit antavat realistisia lukemia lähinnä tasavauhtisessa aerobisessa liikunnassa. Esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa mittarit yliarvioivat energiankulutuksen reippaasti, koska sykkeennousu johtuu osittain lihasjännityksestä.

4. Hillittömät herkkupäivät

Jos herkuttelet 300 grammalla irtokarkkeja ja pitsalla, kasvatat viikoittaista energiansaantiasi jo 2 500 kilokalorilla. Niinpä kannattaa mieluummin ripotella pieniä herkkusia sinne tänne pitkin viikkoa.

5. Jatkuva univaje

Univajeesta kärsivät ihmiset tuntevat itsensä nälkäisemmiksi, vaikka söisivät yhtä paljon kuin aiemminkin. Lisäksi laihduttaminen univajeen aikana syö lihasmassaa, sillä sen määrä vähenee jopa puolet nopeammin huonosti nukkuvilla laihduttajilla. Varmista, että nukut vähintään seitsemän tuntia yössä ja tunnet itsesi virkeäksi aamulla.

6. Ylimalkaiset taulukot

Älä luota sokeasti kalorinkulutustaulukoihin. Esimerkiksi 70-kiloiselle liikkuvalle naiselle päivittäisen kulutuksen määräksi annetaan yleensä 2 500 kilokaloria. Silti suurin osa 70-kiloisista liikkujista ei laihdu edes 2 000 kilokalorin energiamäärillä. Taulukot eivät huomioi lepoaineenvaihduntaa, jossa on yksilöllisiä eroja.

7. Säästöliekki

Se voi tiputtaa laihduttajan tai kiinteyttäjän lepoaineenvaihduntaa – eli kalorimäärää, joka kuluu pelkkään elämiseen ja olemiseen – jopa yli 500 kilokaloria päivässä. Energiansaantia pitää nostaa rohkeasti usean viikon ajaksi, mielellään kuukaudeksi. Paino voi nousta vähän, mutta sitä ei tarvitse säikähtää. Se lähtee tehokkaasti tippumaan, kun vähennät sen jälkeen taas syömistä.

8. Ruokapäiväkirja pielessä

Noin puolet jättää merkitsemättä kaikki syömisensä. Jos vaikka kolmasosakin jää kirjaamatta, se tekee helposti jo hulppeat 500 kilokaloria päivässä.

9. Stressi

Pitkään kestänyt stressi aiheuttaa kortisolikertymän, joka kerryttää rasvaa erityisesti keskivartaloon. Ja laihtuminen saattaa pysähtyä. Jatkuva kiire vaikuttaa myös elämäntapoihin: ateriavälit venyvät, mikä altistaa ahmimiskohtauksille.

10. Lisäaineet

Säilykkeiden, juomapullojen ja monien muiden pakkausten pinnassa käytetään bakteerien kasvua hillitsevää bisfenoli A:ta, jonka on havaittu vaikuttavan sokeriaineenvaihduntaan ja altistavan tyypin 2 diabetekselle. Ruuan makua vahvistavan natriumglutamaatin taas arvellaan haittaavan kylläisyyshormonin toimintaan ja siksi lihottavan. Myös PCB:n kaltaiset ympäristömyrkyt saattavat muuttaa aineenvaihduntaa. Näiden aineiden vaikutuksia on tutkittu vasta vähän, joten yhteydestä ylipainoon ei ole varmaa tietoa. Tuoreiden ja käsittelemättömien ruokien suosiminen on tietenkin aina parasta.

11. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Pari prosenttia naisista kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Jos kilpirauhashormonia on liian vähän, aineenvaihdunta hidastuu eikä painokaan putoa. Kilpirauhashormonien tasot tarkistetaan laboratoriokokeella. Siihen kannattaa hakeutua vasta, kun muut syyt painon jämähtämiseen tai kilojen kertymiseen on poissuljettu.