Valitse kalaa lautasellesi usein ja järkevästi

Kala on varsinaista terveysruokaa.

Kalan syöminen parantaa sydämen toimintaa ja vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kalan syöminen lisää myös aivojen hyvinvointia. Terveysvaikutukset liittyvät todennäköisesti kalan omega-3-rasvahappoihin.

Lisäksi kala on paras D-vitamiinin lähde. D-vitamiinivajaus suurentaa monien sairauksien riskiä ja lisää luuston ja lihaksiston ongelmia. Suomalaiset saavat sekä D-vitamiinia että omega-3-happoja niukasti.

Kalan säännöllinen syöminen on tärkeää myös varttuneemmalle väestölle, sillä se voi muun muassa vähentää aivoinfarkteja ja silmäsairauksia.

Kalatiskillä tulee usein aprikoitua, onko turvallisempaa syödä kotimaista vai tuontikalaa.

Itämeri on maailman saastunein meri. Suomenlahdesta ja Pohjanlahdesta pyydetyissä, vapaina kasvaneissa kaloissa on siksi enemmän haitallisia vierasaineita, kuten tinaa, dioksiinia ja PCB-yhdisteitä, kuin valtameristä pyydetyissä tuontikaloissa. Myös kasvatettu kala on huomattavasti villikalaa puhtaampaa, sillä kalarehu on puhdasta.

Suomen rannikon kalojen myrkkypitoisuudet ovat kymmenen kertaa suuremmat kuin sisävesien kalojen. Sen sijaan sisävesien petokaloissa, kuten hauissa, tavataan haitallisen korkeita raskasmetallipitoisuuksia.

Kalan syömisen terveyshyödyt ovat yleisesti ottaen huikeasti suuremmat kuin ympäristömyrkkyjen mahdollisesti aiheuttamat haitat. On kuitenkin syytä pohtia, mitä kalaa syö ja kuinka usein.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaihtele lajeja

Kalassa olevien vierasaineiden mukanaan tuomia riskejä voi välttää valitsemalla pääsääntöisesti kasvatettua kalaa ja tuontikalaa. Kaksi kolmasosaa suomalaisten syömästä kalasta onkin tuontikalaa.

Kotimaistakaan kalaa ei tarvitse välttää, sillä mitä tahansa kalaa voi syödä turvallisesti satunnaisesti. Vierasaineiden riskien vähentämiseksi on hyvä syödä kalaa lajeja ja pyyntipaikkaa vaihdellen. Vain saastuneimpia kaloja, kuten isokokoisia silakoita, joista silakkafileet tehdään, haukea ja itämerestä pyydettyä lohta kannattaa syödä harvemmin.

Raskaana oleville ja imettäville äideille ei suositella hauen syömistä lainkaan sen sisältämän elohopean takia.

 

Lue myös nämä:

Kalasesongit tutuksi – ekoteko, joka helpottaa aterioiden suunnittelua

Miksi asiantuntijat suosittelevat täysjyvätuotteita ruokalautaselle?

5 tärkeintä kalaa, jotka tarvitset ruokavalioosi