5 tärkeintä kalaa, jotka tarvitset ruokavalioosi

Lohi pannulle pari kertaa viikossa ja kalansyönti on kuitattu? Ei riitä. Nyt laajennetaan valikoimaa!

Muikku on evästä aivoille

Muikku sisältää erityisen paljon pitkäketjuisia rasvahappoja, joita aivomme tarvitsevat pysyäkseen terävinä. Yleensä elimistömme valmistaa niitä muista rasvoista, mutta kalassa nämä rasvahapot ovat nerokkaasti käyttövalmiissa muodossa.

 

Silakka on sydämen suosikki

Kouluruokalan silakkapihvejä olisi kannattanut arvostaa enemmän: silakka on loheen verrattava pehmeiden rasvojen lähde. D-vitamiinin määrässä silakka peittoaa lohen kirkkaasti!

Suosi pieniä silakoita. Itämereen valuvien ympäristömyrkkyjen vuoksi sieltä pyydettyjä, yli 17-senttisiä silakoita tulee syödä vain 1–2 kertaa kuussa.

 

Kuha on D-vitamiinipommi

Syömällä 100 gramman kuhafileen saat D-vitamiinia kaksi kertaa päivän tarpeen! Vähärasvainen kuha sopii hyvin myös keventäjän pöytään.

Petokalana kuhaan kertyy elohopeaa, joten viikoittain sitä ei kannata kokata.

 

Siika tarjoaa vaihtelua arkiruokiin

Pehmeän makuinen, melko vähärasvainen siika sopii niin uunikalaksi kuin keittoihin ja itämaisiin ruokiin. Myös siiasta saa paljon D-vitamiinia.

 

Lohi tuo puhtia treeneihin

Lohessa on proteiinia lähes saman verran kuin broilerissa, hieman vähemmän kuin naudanlihassa ja reippaasti enemmän kuin maitorahkassa ja munissa. Protskunlähteenä kala on ainutlaatuinen siksi, että mistään muusta proteiiniruuasta et saa samassa paketissa myös hyviä rasvoja, D-vitamiinia ja kalsiumia.