Laihduttaminen vaatii sekä ruokavalion että treenin viilausta.

5 tärkeää kysymystä laihduttamisesta

Laihduttaminen ei ole helppoa. Pelkkä treenin lisääminen ei riitä, vaan tarvitaan paljon muutakin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Miksi laihduttaminen ei suju pelkällä extraliikunnalla?

Monipuolisenkin treenin vaikutukset painoon ovat vain parisen kiloa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Laihduttaminen voi olla todellisuudessa hidasta, sillä tarkka ruokavalio pudottaa samassa ajassa kymmenisen kiloa. Fiksuinta on tehdä molemmat: viilata ruokavaliota ja lisätä treeniä. Tämä yhdistelmä voi karistaa jopa 14 kiloa. 

2. Onko rasvanpolttojumppa höpöpuhetta?

Matalatehoisessa treenissä, niin kutsutussa rasvanpolttoliikunnassa, rasvaa palaa kyllä treenin aikana, mutta aika hintsusti. Aerobinen treeni keventää noin 1,4 kiloa kolmen kuukauden aikana. Siis masentavat 466 grammaa kuukaudessa. 

Punttisalitreeni ei sekään yksinään toimi tehokkaasti, vaan rasvaa palaa kehnommin kuin aerobisilla treeneillä.

3. Onko intervallitreeni todellakin niin hyvä rasvanpolttaja kuin väitetään?

Pelkät intervallitreenit pudottavat painoa aivan yhtä huonosti kuin muutkin liikuntamuodot. Esimerkiksi reilusti ylipainoisilla kolme intervallitreeniä viikossa vähentää rasvan määrää pari kiloa kolmessa kuukaudessa. Tällä konstilla siis päästään 200 grammaa parempaan kuukausitulokseen kuin matalatehoisella aerobisella treenillä. Ei hääviä.

Sen sijaan fiksulla ruokavaliolla ylipainoinen voi pudottaa kilon viikossa ilman isompaa näläntunnetta. Normaalipainoisilla rasvanpoltto on vielä astetta vaikeampaa kuin ylipainoisilla, joten intervallit purevat heihin rasvanpolttomielessä vielä huonommin.

4. Onko samantekevää, kuluttaako enemmän liikunnalla vai syökö vähemmän? 

Periaatteessa kyllä, käytännössä ei. Kun laihduttaminen on suunnitelmissa, kroppa osaa olla ihmeen viekas. Homma ei toimi suoraviivaisesti muun muassa näiden syiden takia:

SYÖT ENEMMÄN

Erityisesti naisten kohdalla treenaaminen näyttää lisäävän syödyn ruuan määrää. Tämä tapahtuu osittain alitajuisesti – lisääntynyt kulutus välittää hormoneille ja hermostolle viestiä: syö enemmän. Osittain taas tämä on psyykkinen juttu: rankan treenin jälkeen on kiva palkita itsensä epäterveellisemmällä ruualla.

HYÖTYLIIKUT VÄHEMMÄN

Pieni puuhastelu saattaa vähentyä hieman. Hyötyliikunta ja pienet arkiliikunta-aktiviteetit, kuten portaiden kävely, voivat vähentyä, kun treeniä tulee enemmän. Jopa pienenpienen liikehdinnän, kuten käsien spontaanin heiluttelun, väheneminen säästää energiaa ja tekee painonpudotuksesta vaikeampaa. 

KROPPASI TOIMINTA MUUTTUU

Tottumattomalla treenaajalla kroppa on melkoinen energiasyöppö. Liikkeet saattavat olla epätaloudellisia, eli lihakset tekevät toisiaan vastaan työtä ja tekniikka on heikko – mikä kuluttaa enemmän energiaa. Tottuneemmalla sama lenkki samalla vauhdilla vie vähemmän energiaa. Lisäksi muutamaa kiloa kevyempi kroppa kuluttaa vähemmän energiaa. 

5. Voiko pelkkä liikunta riittää laihduttamiseen?

PARI KILOA POIS – TREENI RIITTÄÄ

Jos haluat päästä eroon 2–4 kilosta, mutta et tavoittele huipputimmiä kroppaa, hoikistut pelkällä liikunnan lisäämisellä ilman isompaa ruokaremonttia. Painonpudotus on vähän hitaampaa, eli aikaa urakkaan kuluu 2–4 kuukautta. Älä lisää treenimäärää ihan tuhottomasti. Esimerkiksi kahdesti päivässä treenaaminen ei aina ole hyvä idea tavistreenaajalle. 

YLI 8 KILOA POIS – MUUTA MYÖS RUOKAVALIOTA

Jos karistettavaa on reilusti, homma ei oikein luonnistu pelkällä treenaamisella. Lähes aina painonpudotus tyssää parin kolmen kilon jälkeen, ja silloin tekee mieli lisätä liikuntaa, mikä taas johtaa heikkoon palautumiseen, rasitusvammoihin tai treeni- ja laihdutusinnon katoamiseen. Merkittävässä painonpudotuksessa jopa 70 prosenttia tuloksista syntyy ruokavaliolla. 

SUPERTIMMIKSI – TARPEEN TARKKA RUOKAVALIO

Jos haluat jo nyt napakasta kunnosta todella kireään kondikseen, katse lautaselle. Koska kropassa ei ole pahemmin ylimääräistä rasvaa poltettavaksi ja kroppa haluaa pitää siitä tiukasti kiinni, tarkka syöminen on tärkeää. Jos et ole tikkana, mitä syöt ja et syö, tilanne johtaa lähes aina liikaan treeniin, ylirasittumiseen ja turhautumiseen.

Lue myös:

6 täsmävinkkiä painonpudotukseen

Kuntotreeni nostaa sykkeen ja kiinteyttää

Teksti Timo Haikarainen