Purista hyöty irti mehuista!

Jatkuvasti laajeneva erikoismehujen kirjo pistää kuluttajan pään pyörälle. Terveyttä ja hyvää oloa lupaavia juomia kannattaa juoda harkiten ja janoon litkiä vettä.

Mehujen ABC

Mehujen välillä on suuria eroja, joista kannattaa olla perillä, jos haluaa tehdä hyviä valintoja.

1.Tuorepuristettu täysmehu

Tavallisesti tuoremehuksi kutsuttu juoma on suoraan hedelmästä puristettua 100-prosenttista mehua, johon ei lisätä ja josta ei poisteta mitään. Hyvä ravintoainetiheys. Terveellinen valinta luonnollisuutta arvostavalle.

+ Luonnollisuus
+ Suurin osa hedelmien hyödyistä tallella
+ Luonnollinen kuitupitoisuus
– Kallis hinta

2.Tiivisteestä valmistettu täysmehu

Täysmehun nimellä kulkeva juoma on tuorepuristetun tavoin 100-prosenttisesta hedelmämehua, mutta siitä on usein hedelmäliha poistettu ja siihen on lisätty C-vitamiinia, jotta pitoisuus saataisiin käsittelemättömän mehun tasolle. Terveellinen perusvalinta.

+ Hyvä C-vitamiininlähde
+ Luonnollinen
+ hiilihydraattikoostumus
+ Edullinen hinta
– Usein vähäkuituisia

3. Nektari

Nektareissa täysmehua tai hedelmäsosetta on jatkettu vedellä. Täysmehupitoisuus vaihtelee 25 ja 85 prosentin välillä. Nektariin voidaan lisätä myös sokereita tai makeutusaineita. Sopii herkutteluun. Yleensä ei paras vaihtoehto perusmehuksi.

+ Usein hedelmäliha- ja kuitupitoisuus suhteellisen hyvä
– Usein lisätty sokeria

4. Mehu

Mehuksi voidaan kutsua juomaa, jossa on täysmehua vähintään 35 prosenttia. Ryhmään kuuluu terveysvaikutteisia valmisteita. Jotkut täydennetyt tuotteet sopivat terveysvaikutuksia hakeville hyväksi vaihtoehdoksi täysmehuille.

+ Toimivia terveysvaikutteisia valmisteita
– Vähemmän hedelmää kuin täysmehuissa

5. Mehujuomat

Mehujuomissa täysmehupitoisuus on vähintään 5 prosenttia, loppuosa vettä. Niihin on lisättyä sokeria, aromeja sekä muita ainesosia ja lisäaineita. Hedelmien luonnollisista hyödyistä on vain vähän jäljellä. Toisaalta erilaisilla jälkikäteen lisätyillä ainesosilla mehujuomien ravintoarvoa voidaan parantaa huomattavasti. Jotkut täydennetyt juomat sopivat välipalajuomiksi osaksi terveellistä välipalakokonaisuutta.

+ Jotkut terveysvaikutteiset ainesosat tepsivät oikeasti
– Vain osa hedelmien alkuperäisistä hyödyistä tallella
– Sisältävät myös turhia valmistusaineita – Sisältävät sokeria

6. Juomat

Tähän ryhmään kuuluvat mehun kaltaiset juomat, joissa hedelmä- tai marjapitoisuus on alle 5 prosenttia sekä kaikki maitomehusekoitukset. Laajasta valikoimasta löytyy hyviä välipalajuomia sekä terveysvaikutteisia ”tehojuomia”, mutta myös lähinnä värjättyä vettä muistuttavia tuotteita.

+ Monipuolisuus, monikäyttöisyys
+ Toimivia erikoisvalmisteita
– Sisältävät myös turhia valmistusaineita

 

Lue myös nämä:

Treenari, älä suotta välttele mehuja

Näyttelijä Inka Kallén: ”Mehustan kaksi kiloa porkkanoita päivässä”

Kevyt juhlaherkku, mehujäätikut & syötävät kukat