Treenari, älä suotta välttele mehuja

Mehut on julistettu ruokamaailman turhakkeiksi ja sokeripommeiksi. Korjataanpa vähän.

”En juo mehuja, nehän ovat vain turhia kaloreita,” ajattelee moni. On totta, että mehuissa on sokeria, ja hukkakaloreita tulee juoneeksi kuin puolivahingossa, koska mehut maistuvat yleensä raikkailta ja terveellisiltä. Mehuja on helppo juoda liikaa myös siksi, etteivät ne tee oloa kylläiseksi, koska hedelmien kuitu on jäänyt puristusvaiheessa kyydistä pois.

Mutta mikäli lukee suomalaisia ravitsemussuosituksia, yksi lasillinen täysmehua mahtuu päivittäiseen ruokavalioomme. Samaa sanoo ravitsemusvalmentaja Päivi Söderholm.

− Täysmehut ovat hyvä valinta. Ne ovat sitä itseään eli niihin ei saa lisätä sokeria tai mitään muutakaan ylimääräistä valmistusainetta.

Söderholmin mukaan paljon liikkuvan ruokavalio kestää parikin lasillista täysmehua päivittäin, sillä mehun sisältämä sokeri menee lihasten treenibensaksi. Mutta paino sanalla ”liikkuvan”, sillä sohvaperunan mehukestit kerääntyvät rasvaksi.

Täysmehuilla on tutkitusti myös terveysvaikutuksia, sillä kyytipoikana tulee kulautettua C-vitamiinia ja antioksidantteja. On kuitenkin hyvä huomioida, että mehujen mukana sokeri tulee vikkelässä muodossa, jolloin se voi aiheuttaa verensokerin heilahtelua. Tyhjään vatsaan täysmehua ei siis kannata juoda.

Mutta miten on, appelsiini vai appelsiinitäysmehu?

− Appelsiini, koska siinä on kuitua. Täysmehu on kelpo kakkonen hedelmien ja kasvisten jälkeen. En myöskään jättäisi appelsiinia tai porkkanaa syömättä, jos olen jo juonut täysmehua, Söderholm vastaa.

Treenarin mehuhetket

ENNEN LENKKIÄ: Jos sinulla on energiavajetta, ota lasillinen täysmehua viisi minuuttia ennen starttia. Tuossa ajassa verensokeri ei ehdi heilahtaa tappiin, ja juostessa elimistön aineenvaihdunta muuttuu niin, että vaikka verensokeri hiljalleen nouseekin, se ei pääse laskemaan rajusti, josta seuraisi nuupahdus.

TREENIN JÄLKEEN: Nauti täysmehulasillinen palautusjuomana jonkin proteiininlähteen kanssa. Mehun aiheuttama verensokerin nousu on parempi ottaa treenin jälkeen, koska se edesauttaa palautumista antamalla lihaksille nopeasti polttoainetta. Se myös edistää proteiinista saatavien rakennusaineiden kuljettamista lihaksille. Mehusta saa treenin jälkeen nestettä, hiilareita sekä luonnollisessa muodossa vitamiineja, antioksidantteja ja kivennäisaineita.